TietäNet
 
Pääkirjoitus
Artikkelit
Tiedotuksia
Palaute
Tilaus
Arkisto
Toimitustiedot
Etusivulle
1 / 2002



TKK:lle lisensoitujen WWW-palvelujen käyttö kampusalueen ulkopuolelta


Ilkka Heikkinen


Suomen korkeakouluissa on yhä enenevässä määrin siirrytty elektronisen aineiston käyttöön. Julkaisut on hankittu osin kansallisen FinElib-sopimuksen puitteissa, ja osin suoraan kustantajilta tilattuna. Tämä on yleensä merkinnyt painetun version tilauksen katkaise-mista, koska määrärahat eivät riitä molempien versioiden tilaamiseen.

Elektronisten lehtien käyttölisenssi sallii niiden käytön kampuksen alueella toimivista tietokoneista. Sopimusta tehdessä kustantajille on kerrottu, millä verkkoalueella sallitut IP-numerot sijaitsevat. Koska ainoastaan osa TKK:n tutkijoista ja opiskelijoista asuu tai työskentelee kampuksen alueella, on kampuksen ulkopuolinen käyttö pystyttävä järjestämään siten, että se ei riko voimassaolevia sopimuksia.

Teknisesti asia on mahdollista järjestää kahdella tavalla. Henkilökunnalla ja opiskelijoilla on käyttöoikeus korkeakoulun yleiskäyttöisiin Unix-koneisiin. Jos palveluita käytetään näiltä käsin, voi käyttäjä sijaita missäpäin maailmaa tahansa. Palvelun tarjoajalle yhteys näyttää kuitenkin tulevan kampuksen sisältä.

Valtaosa käyttäjistä käyttää kuitenkin PC-koneita Windows-käyttöjärjestelmällä. Unix-koneista eroava graafinen järjestelmä vaatii väliin Unix-koneen graafisen ympäristön käytön mahdollistavan Windows-sovelluksen. TKK:lle onkin hankittu kampuslisenssi WinAxe-ohjelmasta, jonka asennettuaan käyttäjä pääsee käyttämään kaikkia Unix-koneisiin asennettuja graafisia ohjelmia. Elekronisten lehtien käyttö tapahtuu tavallisimmin WWW-selaimen ja Acrobat Reader –ohjelman avulla. Tietoturvamääräysten tiukentuessa graafisen X-yhteyden muodostamiseen tarvitaan nykyisin lisäksi verkkoliikenteen salaava SSH-sovellus. Tämän tyypisen yhteyden muodostamisesta löytyvät ohjeet sivulta:

http://lib.hut.fi/Ohje/Teratermssh3.html

Jos käyttää työasemassa Linux-käyttöjärjestelmää, ei tarvita muuta kuin SSH-yhteys, koska Linux/Unix-koneet käyttävät samanlaista X-palvelinjärjestelmää. X-yhteyden kautta muodostunut yhteys on tähän asti toiminut tyydyttävästi. Koska sen asennus vaatii kuitenkin jonkin verran kokemusta Unix-käyttöjärjestelmästä sekä ohjelmien asennuksesta, on ollut jo pitkään toiveena saada yksinkertaisempi ja suoraviivaisempi elektronisten lehtien kampuksen ulkopuolinen käyttötapa.

Tällainen palvelu on nyt saatavana ns. Terminal Services –yhteytenä. Windows-työasemalta voi pienellä lisäohjelmalla ottaa yhteyden Windows 2000-palvelimeen, ja käyttää kaikkia siihen asennettuja ohjelmia aivan kuin istuisi koneen ääressä. Koska käyttöliittymä on yhtenevä työaseman kanssa, ohjelmien käyttö on helppoa ja luontevaa.

Terminal Services-palvelu edellyttää kuitenkin erillisen Windows-salasanan (winpasswd) hankkimista. Tästä on ohjeet osoitteessa:

http://www.hut.fi/atk/oppaat/salasanat/winpasswd.html

Terminal Services Client asennetaan työasemalle hakemalla se osoitteesta:

http://lib.hut.fi/Tietokannat/msrdpcli.msi

Tiedosto on pienikokoinen, joten se mahtuu vaikka korpulle. Sen kuljettaminen mukana ja asentaminen vaikkapa kannettavaan tietokoneeseen on siis helppoa. X-yhteydessä tarvittava WinAxe-ohjelma on sitävastoin melko suurikokoinen, joten se täytyy joko polttaa rompulle tai siirtää omaan Unix-hakemistoon, josta käsin se sitten ”imuroidaan” kampuksen ulkopuolella asennettavalle työasemalle.

Tuplaklikkaamalla tiedostoa msrdpcli.msi se kertoo ensin käyttöoikeudet ja asentaa sitten itsensä Start -> Programs -> Accessories ->Communications –hakemistoon nimellä Remote Desktop Connection. Tätä kuvaketta klikattaessa tulee näkyville Computer: -valintarivi, johon kirjoitetaan ccts01.win.hut.fi. Nyt avautuu Windows 2000-palvelimen sisäänkirjoittautumisruutu, johon kirjoitetaan käyttäjätunnus ja Windows-salasana. Samalla on varmistettava, että Log on to: -kentässä lukee WIN.

Nyt päästään käyttämään kaikkia palvelimeen asennettuja ohjelmia. Ohjelmasta kirjoittaudutaan ulos sulkemalla istunto normaalisti. Windows XP-käyttöjärjestelmässä Terminal Services –ohjelma on sisäänrakennettuna, joten sitä käytettäessä lisäohjelmaa ei tarvitse asentaa. Palvelu on mahdollista toteuttaa myös WWW-pohjaisena, jolloin käyttö onnistuu Internet Explorer –selainta käyttäen kaikissa Windows-versioissa Windows 95:stä alkaen. Palvelimessa on kuitenkin tällöin käytettävä Internet Information Server (IIS) –palvelinohjelmaa, jota TKK:lla ei ole käytössä siinä havaittujen tietoturva-aukkojen takia. Maailmalla on kuitenkin WWW-sivuja, joilta käsin Terminal Services –yhteyttä voi käyttää TKK:llekin. Yksi tällainen on ainakin löytynyt osoitteesta:

http://ts.bink.nu/

Terminal Services –palvelua voi tiettävästi käyttää myös Linux-käyttöjärjestelmässä. Tästä mahdollisuudesta tullee tietoa ATK-keskuksen ohjesivuille, kunhan palvelusta tulee viralliset ohjeet. Macintosh-ympäristöä ei TKK:lla virallisesti tueta, mutta SSH/X-yhteyden muodostaminen onnistuu. Tästä löytyy vinkki sivulla

http://lib.hut.fi/Ohje/x-ohje.html