TietäNet
 
Pääkirjoitus
Artikkelit
Tiedotuksia
Palaute
Tilaus
Arkisto
Toimitustiedot
Etusivulle
1 / 2004

 

 

 

LOCKSS:

aineiston vaihtoa kyberavaruudessa


Irma Pasanen
Jukka Lehmus


Stanfordin yliopistossa kehitetty elektronisten aineistojen arkistointijärjestelmä LOCKSS on nyt siirtymässä tuotantokäyttöön muutaman vuoden mittaisen testijakson jälkeen. Kyseessä on perinteistä kirjavaihtoa jäljittelevä systeemi, jossa sama aineisto arkistoidaan ympäri maailman useille eri palvelimille. Vertailemalla eri palvelimilla säilytettyjä tiedostoja LOCKSS (Lots Of Copies Keep Stuff Safe™) pyrkii takaamaan aineiston saatavuuden ja sen eheyden pitkien aikojen kuluessa.

Hanke käynnistyi vuonna 1999 ja vuonna 2001 oltiin valmiit ohjelman betatestaukseen. LOCKSS-ratkaisua testattiin maailmalla kahden vuoden ajan useassa kymmenessä kirjastossa, Suomesta mukana oli TKK:n kirjasto. Testauksessa kiinnitettiin erityistä huomiota myös tietoturvakysymyksiin ja palvelimet joutuivat mm. valehyökkäysten kohteeksi. Testiaineistona on toistaiseksi ollut muutama maksullinen sekä vapaa lehti, mutta LOCKSS-yhteensopivien aineistojen määrä tulee tasaisesti kasvamaan. “Testauksessa käytettiin aktiivikäytöstä poistettua konetta, mutta tuotantovaiheen alkaessa LOCKSS siirretään vakaampaan ympäristöön. Käyttöjärjestelmänä oli aluksi Linux, joka kuitenkin vaihdettiin turvallisempana pidettyyn OpenBSD:hen” kertoo LOCKSS kokemuksistaan kirjaston atk-tukihenkilö Ilkka Heikkinen, joka vastasi testikoneen ylläpidosta.

LOCKSS tarjoaa mahdollisuuden säilyttää kopion ulkomailta lisensoitua aineistoa omalla palvelimella kaiken varalta. Kun kopioita on maailmalla monta, on helppo löytää korvaava kappale mikäli yhteys kustantajan tai muun palveluntarjoajan palvelimeen on jostakin syystä estynyt. Pienten kustantajien vähälevikkinen aineisto olisi näin myös mahdollista säilyttää saatavilla vaikka kustantajan oma kyky arkistoida aineistoaan olisi puutteellinen.

Ideana LOCKSS on kiintoisa, mutta nostaa kuitenkin esille kysymyksiä. Soveltuisiko järjestelmä korkeakoulun omien julkaisujen arkistointiin? Millaisia vaikutuksia vapaakappalelaki tuo tullessaan? Kuinka tehokkaan palvelinkoneen LOCKSSin tuotantokäyttö vaatii? Aineistojen karttuessa levytilaa tarvitaan aina vain lisää.

Hajautettu LOCKSS tarjoaa silti yhden mahdollisen vaihtoehdon DOMS-tyyliselle elektronisen aineiston keskitetylle arkistoinnille.

Lisätietoa huhtikuun alussa tuotantovaiheeseen siirtyneestä LOCKSS-projektista saa hankkeen kotisivun kautta:
http://lockss.stanford.edu/