TietäNet
 
Pääkirjoitus
Artikkelit
Tiedotuksia
Palaute
Tilaus
Arkisto
Toimitustiedot
Etusivulle
1 / 2004



Englannin uusittu tekijänoikeuslaki tuo muutoksen kaukopalvelun toimintaan


Irma Linnainmaa


Englanti toimi nopeasti ja on jo uudistanut kansallisen tekijänoikeuslainsäädäntönsä EU:n tekijänoikeusdirektiivin mukaiseksi. Laki tuli voimaan 31.10.2003.


Tämä uudistus rajaa esimerkiksi British Libraryn Library Privilege Servicen koskemaan vain niitä kopioita, jotka tilataan ei-kaupallista tutkimusta tai opiskelua varten – tuli tilaus mistä maailmankolkasta tahansa.

Jos tilattuja kopioita käytetään – joko suorasti tai epäsuorasti – johonkin kaupalliseen tarkoitukseen, tekijänoikeusmaksu lisätään tavalliseen palvelumaksuun. Tämä koskee kaikkia kopioita, lähetettiin ne sitten postitse, faksilla tai elektronisessa muodossa asiakkaalle. Kaikki British Libraryn kokoamat tekijänoikeusmaksut toimitetaan suoraan joko kustantajille tai näiden agenteille.

Kun kopiota tarvitaan vain yksityistä opiskelua tai ei-kaupallista tutkimusta varten, käyttäjän on annettava vakuutus täyttämällä ja allekirjoittamalla erillinen lomake (De-claration Form). Kirjaston vastuulla on hankkia tällainen allekirjoitettu vakuutus ennenkuin tilaus lähetetään British Libraryyn. Tilaajakirjaston on säilytettävä allekirjoitettu vakuutus – jota ei siis lähetetä British Libraryyn – vähintäin seitsemän vuotta. Tämä siltä varalta, että syntyy joku riitajuttu, jolloin Englannista tulee tarkastaja tutkimaan asiaa. Mikäli tilaajat eivät halua allekirjoittaa vakuutusta, mutta tilaavat kopion, he joutuvat maksamaan tekijänoikeusmaksun.

Muiden englantilaisten kirjastojen käytäntö saattaa poiketa British Libraryn käytännöstä, mutta useimmat kirjastot kuitenkin vaativat samantapaisen allekirjoitetun lomakkeen.

Tiukemmaksi muuttuneella sovelluksella on haittansakin. Varsinkin pienet toimittajakirjastot – kuten British Marine Technology Limited (BMT) – pitävät uutta sovellusta liian hankalana ja byrokraattisena. Niinpä juuri BMT on ilmoittanut, ettei se enää lähetä kopioita artikkeleista, joita referoidaan ”BMT Abstracts” –lehdessä. Aika näyttää, kuinka moni pieni kirjasto päätyy vastaavaan ratkaisuun.

Lähitulevaisuudessa nähdään, miten tekijänoikeuslaki muuttaa muiden eurooppalaisten kirjastojen käytäntöä. Suomessa tekijänoikeuslain uudistamistyö direktiivin mukaiseksi on vielä kesken.