TietäNet
 
Pääkirjoitus
Artikkelit
Tiedotuksia
Palaute
Tilaus
Arkisto
Toimitustiedot
Etusivulle
1 / 2004



Inssi: diplomi- ja lisensiaatintyöt rekisterissä


Jukka Lehmus

Inssi-tietokanta sisältää viitteet TKK:lla tehdyistä diplomi- ja lisensiaatintöistä. Rekisteri on perustettu 1980-luvun alkupuolella ja sitä pidetään yllä pääkirjaston toimesta. Inssi on osa Tenttu-tiedonhakujärjestelmää, johon kuuluvat myös mm. artikkeliviitetietokanta Tali sekä TKK:n tutkimus- ja julkaisurekisterit. Rakenteeltaan Tentun kannat ovat tekstitietokantoja, ja ne on toteutettu Trip-ohjelmistolla.

Tällä hetkellä Inssistä löytyy tiedot yli 25 000:sta diplomi- ja lisensiaatintyöstä. Viidennes näistä on ennen vuotta 1980 tehtyjä diplomitöitä, joita syötetään rekisteriin takautuvasti. Viime vuosina on Inssiin viety myös töiden tiivistelmätekstejä. Tämä parantaa tiedon löytyvyyttä. Valvovan professorin nimi on kirjattu vuodesta 1985 ja asiasanoitus vuodesta 1996 alkaen.
 
Inssin hakulomake. Hakea voidaan esimerkiksi osaston ja julkaisuvuoden perusteella tai vaikkapa valvovan professorin nimellä. Vapaatekstihaut ovat myös mahdollisia.

Inssin viitteet ovat haettavissa Tentun www-käyttöliittymän kautta osoitteessa http://www.otalib.fi/tkk. Käyttö onnistuu TKK:n kampusalueelta vapaasti, tai TKK:n ulkopuolelta Tenttu www-sopimuksen avulla. Tenttu on nyt myös saatavana Kansallisen elektronisen kirjaston (FinELib) kautta. Inssiin tehtiin vuonna 2003 noin 50 000 hakua. Määrästä kolmannes oli TKK:n ulkopuolista käyttöä.

Diplomi- ja lisensiaatintyöt sijaitsevat osastokirjastoissa, joista niitä on mahdollista saada lainaksi. Inssi ei kuitenkaan ole kirjastoluettelo, joka kertoo onko teos paikalla vai ei. Vanhojen töiden arkistokappaleita säilytetään pääkirjastossa. Niitä saa vain lukusalikäyttöön.

Kullakin osastolla on Inssi-yhteyshenkilö, joka lähettää tiedot tehdyistä diplomitöistä pääkirjastoon. Vaikka pääosa Inssiin tulevista tiedoista liikkuu edelleen paperimuodossa, on sähköistäkin tiedonsiirtoa jo ehditty kokeilla käytännössä Tuotantotalouden osaston kanssa. Kokemukset tästä ovat olleet pääosin myönteisiä, etenkin tiivistelmien syöttöä asiakirjojen sähköisyys on helpottanut huomattavasti.

Inssin tulevaisuudennäkymiin kuuluu tietojen syötön “automatisointi” niin, että tiedot siirtyisivät rekisteriin suoraan Virkku-järjestelmästä. Virkku eli “virtuaalikanslia” on kehitteillä Materiaali- ja kalliotekniikan osaston ja Tuotantotalouden osaston yhteistyönä.