TietäNet
 
Pääkirjoitus
Artikkelit
Tiedotuksia
Palaute
Tilaus
Arkisto
Toimitustiedot
Etusivulle
2 / 2000

 

 


FinELib osana syntyvää virtuaaliyliopistoa

Janne Salonen

Helsingin Yliopiston päärakennuksen pienessä juhlasalissa järjestettiin 30. toukokuuta ensimmäinen Kansallisen elektronisen kirjaston FinELib-päivä yhteiseksi tiedotus- ja keskustelutilaisuudeksi toisaalta FinELib-hankkeen vastuullisten henkilöiden, ja toisaalta hankkeen laajan käyttäjäkunnan välillä. FinElibillä on kolme isoa käyttäjäryhmää, ensisijaisena yliopistokirjastojen kautta tiedekorkeakoulut, mutta tärkeitä käyttäjäkuntia ovat myös ammattikorkeakoulut sekä tutkimuslaitokset (esim. VTT ja Työterveyslaitos). Myös yleiset kirjastot ovat tulossa mukaan FinELib:iin.

Puheenvuoroissa yleisesti kiiteltiin FinELib-hankkeen liikkeellelähtöä sekä projektin käytännön toteutuksesta vastaavia henkilöitä, johdossa suunnittelija Kristiina Hormia-Poutanen Helsingin Yliopiston kirjastosta. FinELib on eurooppalaisittain pioneerihanke, vastaavia projekteja, joissa merkittävien tiedon kustantajien kanssa olisi solmittu kansallisia sopimuksia elektronisen aineiston osalta, ei Suomessa toteutuneessa mittakaavassa ole ollut muualla. Tältä osin Suomi on ollut tienraivaaja. FinELib on myös keskeinen ja toistaiseksi tärkein toteutunut osa syntyvää Virtuaaliyliopistohanketta, joka ohjelman mukaan pitäisi olla toiminnassa vuonna 2004. Virtuaaliyliopiston käynnistämiseksi on päätetty perustaa kehittämisyksikkö, jonka projektinjohtaja tulee olemaan TKK:ssa.

Toistaiseksi FinELib on toteutettu opetusministeriön yliopistojen rahoitusosuudella. Yliopistojen huolena on ollut, että opetusministeriön erityisrahoitus poistuisi ja rahoitusvastuu siirrettäisiin kokonaisuudessaan yliopistoille itselleen. FinElib-päivässä johtaja Arvo Jäppinen opetusministeriöstä saattoi tältä osin rauhoittaa mieliä kertomalla, että OPM:n rahoitusosuuden jatkuvuus on turvattu hallituksen ‘tulevaisuuspaketin’ avulla.

Johtaja Jäppinen teki alustuksessaan selväksi, että FinELib on ensisijaisesti tarkoitettu osaksi tiedekorkeakoulujen perustoimintaa, joskin myös ammattikorkeakoulujen ja tutkimuslaitosten rooli FinELibissä olisi merkittävä. FinELibin organisaatio vakinaistuu Helsingin Yliopiston kirjaston yhteyteen: FinELibin ylin hallintoelin on Ohjausryhmä, jonka nimittää Helsingin Yliopiston kirjaston johtokunta, ja jossa on edustajia yliopistojen hallinnosta, tutkimuksesta ja kirjastosta, sekä ammattikorkeakoulusta, tutkimuslaitoksista sekä yleisistä kirjastoista. Vastanimitetyn Ohjausryhmän puheenjohtaja on Kuopion Yliopiston rehtori Petteri Paronen ja jäseninä mm. johtaja Arvo Jäppinen OPM:stä. Ohjausryhmä on pyritty saamaan laaja-alaiseksi. Sen toimikausi on kaksivuotinen, vastavalitun Ohjausryhmän toimikausi päättyy 2002.

Vastaavalla tavalla eri käyttäjätahot tulevat olemaan edustettuina FinELibin Asiantuntijaryhmässä, joka valmistelee tehtävät päätökset. FinELibin toimeenpaneva elin on Yliopiston kirjasto ja siellä yksikkö, jonka johdossa on Kristiina Hormia-Poutanen.

FinELib:in sopimukset kattavat nykyisin 3000 e-lehteä, 80 viitetietokantaa, ja 10 sanakirjaa. Myös Suomen Laki kuuluu FinELib:in kautta saataviin julkaisuihin. Nyt neuvoteltavina ovat sopimukset mm. Nature- ja Science- sekä ACM:n (Association for Computing Machinery) lehtien, että Compendex-tietokannan osalta. Näistä tiedotetaan aikanaan.

Lisätietoja FinELibistä