TietäNet
 
Pääkirjoitus
Artikkelit
Tiedotuksia
Palaute
Tilaus
Arkisto
Toimitustiedot
Etusivulle
2 / 2004

 

Näkymä Park Güellista yli Barcelonan.

 

 

 

 

 

Kuva: Tiina Tuomaala.


Vuoroin vieraissa

virkailijavaihto TKK:n kirjaston ja Katalonian teknillisen yliopiston kirjaston välillä


Kirsi Heino & Tiina Tuomaala

 

 

Mistä kaikki sai alkunsa

Ajatus Teknillisen korkeakoulun (TKK) kirjaston ja Katalonian teknillisen yliopiston (UPC, Universitat Politecnica de Catalunya) kirjaston välisestä virkailijavaihdosta sai alkunsa kansainvälisessä IATUL (International Association of Technological University Libraries) – kokouksessa Turkissa, johon osallistui edustajia molemmista kirjastoista. Helmikuussa 2004 TKK:n kirjastossa järjestettiin seminaari, jonne kutsuttiin Marta Lopez ja Anna Rovira UPC:n kirjastosta sekä Tallinnan teknillisen yliopiston kirjastosta Jüri Järs ja Gerda Koidla. Seminaarissa Anna Rovira esitteli UPC:n kirjastoa ja siellä meneillään olevia hankkeita ja TKK:n kirjaston edustajat esittelivät omia hankkeitaan. Keskusteluissa mietittiin yhteistyömahdollisuuksia kirjastojen välillä.(Pasanen 2004.)

Virkailijavaihtoa ryhdyttiin toteuttamaan käytännössä keväällä 2004. Kummastakin kirjastosta valittiin hakemusten perusteella kaksi työntekijää, jotka sitten matkustaisivat viikoksi tutustumaan, kuinka asioita hoidetaan tieteellisessä kirjastossa Euroopan toisella laidalla. Lokakuun ensimmäisellä viikolla TKK:n kirjastossa vierailivat Marta Roca ja Laia Alonso UPC:n kirjaston general services –osastolta. Kaksi viikkoa heidän kotiinpaluunsa jälkeen, lokakuun viimeisellä viikolla, TKK:n kirjastosta lensivät Kataloniaan Kirsi Heino ja Tiina Tuomaala. Barcelonassa oli tuolloin vuodenaikaan nähden harvinaisen lämmintä - ensimmäiset päivät suorastaan hellettä.

UPC:n kirjastot

Barcelona on Katalonian autonomisen alueen pääkaupunki, jossa asukkaita on noin 1,5 miljoonaa. Koko Kataloniassa asuu noin 7 miljoonaa asukasta. Virallinen kieli on katalaani. Katalonian alueella sijaitsee kaksitoista yliopistoa, kahdeksan yleistä ja neljä yksityistä.

Vierailumme kohde UPC, Katalonian teknillinen yliopisto, perustettiin vuonna 1971 yhdistämällä keskenään useita tekniikan alan oppilaitoksia, joista jotkut olivat olleet toiminnassa jo vuosisatojen ajan. Nykyisin UPC on lähes kolme kertaa TKK:a suurempi tekniikan alan yliopisto, jolla on kampukset kuudessa eri kaupungissa – suurimmat niistä Barcelonassa. Yliopiston virallinen kieli on katalaani, mutta Latinalaisesta-Amerikasta lähtöisin olevien ulkomaisten opiskelijoiden takia opetusta järjestetään myös espanjaksi.

 
   
Kuva: Tiina Tuomaala.
Kirsi UPC:n kirjastoista isoimmassa, Rector  Gabriel Ferratén kirjastossa.

Yliopistolla on 13 kooltaan vaihtelevaa kirjastoa sekä ns. general services –osasto. Yhteensä niissä on noin 130 työntekijää, joista yli 80 on kolmivuotisen kirjastoalan koulutuksen hankkineita kirjastonhoitajia. Monikampuksisessa, suuressa yliopistossa, jossa kirjastot saattavat sijaita eri kaupungeissa, yhteistyön ja tiedonvälityksen toimivuus on tärkeää. General services -osastolla koordinoidaan keskitetysti eri toimintoja ja kehityshankkeita, mm. kirjastonkäytön ja tiedonhaun opetusta, yhteisen www-sivuston kehittämistä ja päivittämistä, elektronisen aineiston hankintaa sekä strategiatyötä. Johtoajatuksena on, ettei samaa työtä tarvitsisi tehdä moneen kertaan eri kirjastoissa.

UPC:n kirjastojen viisivuotinen toimintastrategia on nimeltään Paideia. Strategia koostuu viidestä osa-alueesta: oppiminen, tutkimus, verkko, humanismi ja organisaatio. Strategia näyttäytyy satunnaisellekin vierailijalle käytännön tasolla mm. siinä, että kaikissa eri kirjastoissa ja myös general services -yksikössä organisaatio ja vastuualueet noudattavat strategian kolmea ensimmäistä osa-aluetta. Humanismia kirjastoissa toteutetaan mm. erikoiskokoelmilla; yhdessä kirjastossa oli kokoelma jazz-äänitteitä, toisessa science fiction –kirjallisuutta.

Viikon aikana vierailimme muutamassa UPC:n kirjastoista. Kussakin kirjastossa työskentelee vähintään yksi kirjastonhoitaja. Yleensä kirjastoissa on työssä myös muutama yliopiston opiskelija. Kuudessa UPC:n kirjastossa sijaitsee ns. factoria. Factoria on yliopiston opettajien käyttöön suunnattu tietokoneluokka, jossa on sekä välineet että ohjausta modernia tekniikkaa hyödyntävän opetusmateriaalin tuottamiseksi. Ohjaajina faktorioissa työskentelee yliopiston multimedia-aineiden opiskelijoita. Idea on kehitetty yliopiston Institute of Education Sciences (ICE) –yksikössä, joka vastaa TKK:n Dipolissa sijaitsevaa Opetuksen ja oppimisen tuen yksikköä. Kirjastot olivat looginen valinta factoreiden sijoituspaikoiksi. Siellä ne sijaitsevat puolueettomalla maaperällä ja lähellä käyttäjiään.

 
Kuva: Tiina Tuomaala.
 
Kirsi ja Marta López junamatkalla Vilanovaan.

Retki Barcelonasta etelään sijaitsevaan Vilanovaan, jossa sijaitsee yksi UPC:n kampuksista, Campus universitari de Vilanova i la Geltru, oli mieleenpainuva. Junamatka Vilanovaan kesti noin puoli tuntia ja matkalla saimme nauttia välimerellisistä maisemista. Perillä Vilanovassa tutustuimme kampuksen uuteen kirjastoon.
Paluumatkalla poikkesimme Sitgesiin, kalastajakylään, joka on nykyään kesäisin suosittu rantalomakohde. Lokakuisena sadepäivänä Sitgesin kadut olivat lähes tyhjiä, meri harmaa ja levoton. Kodikkaassa rantaravintolassa nautimme lounaaksi simpukoita, mustekalaa ja mustaa riisiä katalonialaiseen tyyliin.  
      Aallot murtuvat Sitgesin kirkon portaisiin. Kuva: Tiina Tuomaala.

Vierailuja muihin kirjastoihin

Tiukkaan viikko-ohjelmaan sisältyivät vierailut mm. Universitat Pompeu Fabran (UPF) ja Universitat Oberta de Catalunyan (UOC, Open University of Catalonia) kirjastoissa sekä Katalonian konsortio-organisaatiossa, Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC).

Universitat Pompeu Fabra on monitieteinen yliopisto, perustettu vuonna 1990. Opiskelijoita siellä on noin 10 000. Kirjasto kuten yliopistokin on aika uusi, mutta osa lukusaleista ja kokoelmista sijaitsee vanhassa upeassa vesitornissa, jonka huhutaan olevan kuuluisan katalonialaisen arkkitehdin Antonio Gaudin oppilastyönään suunnittelema. Kun taas UOC:n kirjasto, kuten koko yliopistokin, on olemassa lähinnä vain verkossa. Monitieteisessä virtuaaliyliopistossa on mahdollista suorittaa opintoja tohtorintutkintoon asti. Virtualiyliopiston missio on mahdollistaa opiskelu niille, joiden on hankala osallistua perinteiseen, aikaan ja paikkaan sidottuun opiskeluun. CBUC organisoi katalonian kirjastojen yhteistyötä, mm. yliopistokirjastojen yhteisluetteloa ja eletronisten aineistojen hankintaa. Toisin kuin esimerkiksi Suomessa FinELib, CBUC ei toimi minkään kirjaston yhteydessä, vaan omana organisaationaan.


Tiina Barcelonan kuuluisalla vanhalla kauppatorilla. Kuva: Kirsi Heino.

Gaudin kaupunki

Koska kumpikin olimme ensikertalaisia Barcelonassa, vapaa-ajan vietossa oli ongelmia. Nähtävää oli niin paljon ja aikaa niin vähän. Keskustan kuuluisa katu Ramblas, goottilainen kaupunginosa, katedraali ja sen sisäpihalla asustavat hanhet, vanha kauppahalli, Sagrada Familia, Park Güell, meri, kaikki oli nähtävä. Gaudin suunnittelemat mielikuvitukselliset rakennukset herättivät hämmästystä selkeään, suomalaiseen muotoiluun tottuneessa mielessä. Turistikohteiden välillä oli mukavaa lepuuttaa jalkojaan ja nauttia tapaksia kahvilassa, jossa Picasso ystävineen aikoinaan tapasi istua. Matkan kruunasi Youssou n´Dourin konsertti Barcelonan koristeellisessa musiikkitalossa.

 
 
Vasemmalla katedraalin sisäpihalla asustavat hanhet. Oikealla Gaudin suunnittelema kerrostalo Casa Batlló. Kuvat: Tiina Tuomaala.


Linkkejä:

Universitat Politecnica de Catalunyan kirjasto http://bibliotecnica.upc.es/
Universitat Oberta de Catalunyan kirjasto http://xina.uoc.es/eng/
Universitat Pompeu Fabran kirjasto http://www.upf.edu/bib/english/index.shtml

Lähteet:

Pasanen, Irma. Onnistunut kansainvälinen yhteistyöseminaari. TietäNet. (Online) 1(10) 2004. [Viitattu 26.11.2004]. Saatavissa: http://lib.hut.fi/TietaNet/1.04/a07.html ISSN 1238-5492.