TietäNet
 
Pääkirjoitus
Artikkelit
Tiedotuksia
Palaute
Tilaus
Arkisto
Toimitustiedot
Etusivulle
2 / 2006


Kirjasto mukana kehittämässä kansainvälistä yliopisto-opetusta


Irma Pasanen


Suomen yliopistot siirtyivät uuteen kaksiportaiseen tutkintorakenteeseen 1.8.2005. Tutkintorakenteen uudistaminen on osa ns. Bolognan prosessia, jonka tavoitteena on luoda kansainvälisesti kilpailukykyinen eurooppalainen korkeakoulutusalue vuoteen 2010 mennessä. Päämääränä on lisätä opiskelijoiden liikkuvuutta ja työllistymistä sekä parantaa tutkintojen läpinäkyvyyttä ja vertailtavuutta.

Keväällä 2005 TKK:n koulutuskeskus Dipoli tarjosi TKK:n kirjastolle mahdollisuuden osallistua kansainväliseen opetuksen kehittämiseen liittyvään projektiin REVE (REal Virtual Erasmus), joka on EU:n eLearning-ohjelman rahoittama hanke. Kyse oli kirjaston järjestämästä kurssista “Tieteellisen tiedon haku”, joka perehdyttää tekniikan opiskelijat tärkeimpiin tekniikan alan tiedonlähteisiin ja tiedonhakuun sekä antaa valmiuksia tiedonlähteiden luotettavuuden arviointiin. Myös englanninkielisenä verkkokurssina se soveltui hyvin yhdeksi REVE-projektin kurssiksi.

REVE hankkeen tavoitteena on edistää virtuaaliliikkuvuuden mahdollisuuksia. Tällaisia mahdollisuuksia ovat
  • nykyisten Erasmus vaihto-ohjelmien täydentäminen tarjoamalla enemmän mahdollisuuksia suorittaa kotiyliopiston kursseja etäopiskeluna osana vaihtoa
  • kansainvälisen opettajien ja opiskelijoiden yhteistyöhön perustuvan eOppimisen sulauttaminen osaksi yliopisto-opintojen valtavirtaa. Tässä tavoitteena ovat mm. opintojen siirtokelpoisuus, skaalattavuus ja pysyvyys: yhteiset ohjelmat ja kurssit, sekä yhteiset oppimista edistävät toiminnot
  • tarvittavan teknisten, pedagogisten ja organisatoristen palvelujen kehittäminen

REVE-projektin yhteydessä on tarkasteltu olemassa olevien verkkokurssien ominaisuuksia tarvittavien tukipalvelujen kehittämiseksi. Samalla on analysoitu toimintamalleja ja mallinnettu niitä. Mallissa yliopistot jaettiin kurssien suhteen kuluttaja- ja tuottajayliopistoihin ja näiden välille identifioitiin viisi erilaista skenaariota verkkokurssien kansainvälisessä yhteistyössä:
    1. Kurssin etäkäyttö (Remote access)
    2. Kurssin lisensointi (Franchising)
    3. Kurssin koordinoitu yhteenliittymä (Coordinated federation)
    4. Yhteinen kurssitarjonta (Joint course offering)
    5. Kurssin mukauttaminen (Course adaptation).


Kuva 1. Kurssin aloitussivu Arenberg kirjastossa Belgiassa.

REVE-projektissa TKK:n kirjaston “Tieteellisen tiedon haku”-kurssi mukautettiin Arenberg kirjastossa Belgiassa. Arenberg kirjasto on Leuvenin katolisen yliopiston luonnontieteiden ja tekniikan kampuksen kirjasto. Ennen kurssin tarjoamista opiskelijoille Arenbergin kirjaston edustajat vierailivat Otaniemessä, jolloin kurssin käytännön järjestelyistä sovittiin yhdessä TKK:n kirjaston opettajatiimin kanssa. Kurssi mukautettiin Leuvenin katolisen yliopiston tarpeisiin siten, että Arenberg kirjasto laati kurssia koskevan verkkosivun, johon linkitettiin kurssin englanninkielinen sivusto TKK:n palvelimella ja täydentävä materiaali (kuva 1). Täydentävä materiaali sisälsi tietoa yliopistossa kampuskäytössä olevasta e-aineistosta. Belgiassa opiskelijat ilmoittautuivat kurssille paikallisesti Leuvenin katolisen yliopiston käytänteiden mukaisesti eikä TKK:lla ollut yhteyttä opiskelijoihin, joille suunnatusta kaikesta informaatiosta vastasi Arenberg kirjasto. Se myös vastasi omien käytänteidensä mukaisesti kurssin opiskelijoiden opintosuorituksen arvioinnista ja rekisteröinnistä.

Selvittääkseen TKK:n opiskelijoiden mielipiteitä kirjaston mahdollisuuksista tukea vaihto-opiskelua kirjasto järjesti kyselyn vuoden 2005 aikana vaihdossa olleille TKK:n opiskelijoille. Vaihto-opiskelijoina olleiden mielipiteet siitä, kuinka halukkaita he olisivat vaihdon aikana etäopiskelemaan myös kotiyliopistossaan, jakaantuivat mielenkiintoisella tavalla. Opinnoissaan pidemmälle ehtineet, maisterivaiheen opintoja suorittavat opiskelijat olivat merkittävästi enemmän kiinnostuneita suorittamaan kotiyliopiston tarjoamia yleiskursseja (kuten ”Tieteellisen tiedon haku”) vaihdon aikana kuin kandidaattivaiheen opiskelijat.

Kuva 2. Vaihto-opiskelijoina olleiden Teknillisen korkeakoulun opiskelijoiden kiinnostus suorittaa kotiyliopiston kursseja etäopiskeluna vaihtovuoden aikana.

 

Suomessa uuteen tutkintorakenteeseen siirryttiin kertaheitolla. Belgiassa asiassa edetään toisin, ja esimerkiksi Leuvenin katolinen yliopisto on siirtymässä uuteen tutkintorakenteeseen vähitellen vuoteen 2010 mennessä. Belgiassa kandidaatintutkinto on mahdollista suorittaa joko ammatillisesti tai tieteellisesti suuntautuneena, jolloin ammatillinen suunta tarjoaa väylän työelämään ja tieteellinen kohti maisterivaihetta. Tieteellisen suunnan valinneella opiskelijalla on kolme vaihtoehtoa kandidaatintutkinnon suorittamisen jälkeen: työelämä, maisteriohjelma samalla tutkimusalalla tai toisen aihepiirin maisteriohjelma. Myöhemmin jatko-opinnoissa on mahdollisuus valita joko täydentävät maisteriopinnot (master-after-master) tai akateemisesti orientoituneet tohtorintutkintoon johtavat opinnot. Belgiassa diplomityön/gradun laajuus voi vaihdella opintosuunnittain 15 ja 30 opintopisteen välillä ja opintojen rakenne perustuu vuosikursseihin, kun taas teknillisessä korkeakoulussa uusi kaksiportainen tutkintorakenne koostuu moduuleista ja diplomityön laajuus on aina 30 opintopistettä. Bolognan prosessi ja harmonisointi ei siten tarkoita yhdenmukaista yliopisto-opetusta saati yhtenäistä kursseja Euroopan yliopistoissa.

Informaatiolukutaidon opetus on tunnetusti menestyksekästä silloin, kun sillä on selvä yhteys aihepiiriin ja se on mukautettu paikallisiin olosuhteisiin ja opetusohjelmaan. Pelkkä tekninen mukauttaminen ei riitä. Virtuaaliliikkuvuuden kannalta haasteena ovat erot opetusohjelmassa, esimerkiksi opinnäytetöiden laajuudessa, jotka vaikeuttavat diplomityövaiheeseen sijoitetun kurssin mukauttamista paikallisiin olosuhteisiin. REVE-projektin yhteydessä todettiin myös, että eri yliopistojen erilaiset ratkaisut tietotekniikan sovellusten suhteen saattavat tuottaa ongelmia verkkokurssien vaihdossa.

Vuoden 2006 lopussa päättyvän REVE-projektin tärkein tuotos tulee olemaan Virtuaalisen liikkuvuuden manuaali (Manual on virtual Mobility http://reve.europace.org/Manual/Manual.htm), joka esittelee opettajille virtuaaliliikkuvuuden mahdollisuuksia.