TietäNet
 
Pääkirjoitus
Artikkelit
Tiedotuksia
Palaute
Tilaus
Arkisto
Toimitustiedot
Etusivulle
2 / 2009


RAE 2009 ja julkaisutietojen keruu


Irma Pasanen

 

Vuonna 2009 toteutettiin Aalto-yliopiston tutkimuksen arviointi, jonka tarkoituksena oli selvittää Helsingin kauppakorkeakoulun, Taideteollisen korkeakoulun ja Teknillisen korkeakoulun tutkimuksen taso ja vaikuttavuus sekä tunnistaa kansainvälisen tason tutkimuspotentiaali.


Käytännössä työ oli käynnistynyt jo keväällä 2008 kolmen korkeakoulun rehtorien yhteisellä päätöksellä. Teknillisen korkeakoulun kirjasto kytkeytyi mukaan syksyllä kun hankkeen ohjausryhmän ja projektiryhmän johdolla ryhdyttiin kokoamaan tarvittavaa materiaalia arviointia varten. Yhden osan materiaalista muodostuivat julkaisut.

Kirjaston tietopalvelu vastasi tarvittavien julkaisutietojen kokoamisesta. Tietojen keruussa käytettiin hyväksi kunkin korkeakoulun omia julkaisutietokantoja sekä kansainvälisiä ISI Web of Science ja Scopus tietokantoja. Kaksi viimeksi mainittua sisältää tiedot myös julkaisujen saamista viittauksista.

Tiedonkeruun suorittaminen tiukan aikataulun mukaisesti vuodenvaihteessa ja alkukeväästä edellytti saumatonta tiimityötä ja hyvää yhteishenkeä. Joulun ja helmikuun lopun välillä ei tietopalvelussa myönnetty lomia lainkaan, ja muutamana viikonloppunakin saavuttiin joukolla töihin. Tiedonhakujen tukena toimivat tutkijoiden palauttamat perustietolomakkeet, jotka sisälsivät tarvittavaa yksilöityä tietoa nimistä ja taustayhteisöistä vuosien 2003–2008 välisenä aikana. Laadunvarmistustoimenpiteenä kirjastossa oli sovittu yhdenmukainen hakustrategia ja tulostusformaatti ISI Web of Science ja Scopus tietokantoihin.


Suunnittelija Jouni Nevalainen tekemässä hakua ISI Web of Science tietokannasta.

Korkeakoulujen julkaisu- ja tutkimustietorekisterit osoittivat hankkeessa käyttökelpoisuutensa, niiden avulla tutkijat saattoivat ensin tarkastaa jo tiedossa olevat julkaisut ja ilmoittaa sitten puuttuvat tai korjausta vaativat tiedot. Pelkästään Teknillisessä korkeakoulussa täydennettiin julkaisurekisterin tietoja yli 2000 julkaisun ja noin 400 muuhun tieteelliseen toimintaan liittyneen tiedon osalta. Arviointia varten koottiin luonnollisesti tiedot myös muualla seurantajakson aikana tehdyistä julkaisuista.

Näin syntyi uusi, tutkimuksen arviointia varten koottu noin 20 000 julkaisua sisältävä ns. LocalRAE tietokanta.

Hankkeen laajuutta kuvaavat seuraavat luvut:

 Tutkijoita

 ISI Web of Science julkaisuja

 Scopus julkaisuja

Scopus julkaisuja

Työtunteja kirjastossa

2 192 4 500 6 400 20 000 1 200

Kun tiedot oli koottu, saatettiin ne tutkijoiden nähtäväksi tarkistuksia ja palautetta varten. Tätä tarkoitusta varten luotiin ns. RAE selain, Web-pohjainen liittymä kerättyyn julkaisutietoon. Noin puolet kaikista 250 palautteista koski paikallisen julkaisurekisterin tietoja, loput yhtälailla ISI Web of Science ja Scopus tietoja. Tietokannassa olleet kirjoitusvirheet henkilönimessä tai taustayhteisön nimessä, dokumenttityyppi tai muuten väärin yhdistetyt julkaisut olivat yleisimmin kommentoidut virheet. Tarvittaessa haku ao. tietokannassa uusittiin ja tiedot korjattiin.

RAE liittymää kehitettiin myöhemmin kevään kuluessa edelleen, niin että se muodosti arvioinnin suorittavien kansainvälisten asiantuntijoiden työvälineen verkossa. Ratkaisu saikin paljon kiitosta, sillä perinteisten julkaisulistojen sijaan panelisteille tarjottiin interaktiivinen liittymä, joka oli käytettävissä mistä päin maailmaa tahansa. Lisäksi yksittäiseen julkaisutietoon liitetyn DOI-tunnisteen avulla saattoi päästä käsiksi koko julkaisuun vaikka saman tien, tosin käyttöoikeuksien sallimissa rajoissa. Panelistit vierailivat arvioitavissa yksiköissä kesäkuussa 2009.

Kirjaston tietopalvelussa vuosi 2009 jää historiaan RAEn vuotena, työntäyteisenä mutta äärimmäisen mielenkiintoisena.