TietäNet
 
Pääkirjoitus
Artikkelit
Tiedotuksia
Palaute
Tilaus
Arkisto
Toimitustiedot
Etusivulle
2 / 2009

 

http://www.iaea.org/inisnkm/news/2005/news_4_files/gallery.htm (International Atomic Energy Agency)
INIS Liaison Officer kokous vuonna 2005 Wienissä.

INIS-tietokanta avattiin vapaaseen verkkokäyttöön


Marja Malmgren
Eva Tolonen


Teknillisen korkeakoulun kirjasto on huolehtinut Suomessa ilmestyneiden ydinenergia-alan julkaisujen tietojen ja tiivistelmien syöttämisestä kansainväliseen INIS-tietokantaan jo 40 vuoden ajan. Viime toukokuussa INIS avattiin vapaaseen verkkokäyttöön osoitteessa http://inisdb2.iaea.org/. Saatavilla on yli kolmen miljoonan julkaisun tiedot ja viitteissä olevien linkkien kautta yli 200 000 julkaisun kokotekstit.


INIS sisältää kattavasti tietoa esimerkiksi eri puolilla maailmaa sijaitsevien ydinvoimaloiden toiminnasta. Tietoa voi etsiä myös vaikkapa maaperän ja vesistöjen radioaktiivisuudesta, ydinjätteiden loppusijoituksen turvallisuudesta tai säteilyn vaikutuksista ihmisten perimään.

Suomi liittyi INIS-järjestelmään vuonna 1970. Teknillisen korkeakoulun kirjasto sai tuolloin tehtäväksi kerätä, luetteloida sekä sisällönkuvailla Suomessa julkaistut ydinenergia- ja säteilyalan julkaisut kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n INIS-tietokantaan. Tällä hetkellä INIS eli the International Nuclear Information System on maailman laajin ja kattavin oman alansa tietokanta.

Alkuvuosina INIS-tietokannan tuottamiseen osallistui muutamia kymmeniä maita. Maiden määrä on jatkuvasti kasvanut ja on nyt jo 122. Toiminnassa on mukana myös alan kansainvälisiä organisaatiota kuten OECD:n Nuclear Energy Agency (NEA) ja CERN.

INIS-tietokantaa on alusta lähtien tehty hajautetun syötön periaatteella. Jokainen INIS-sopimukseen liittynyt maa huolehtii omassa maassaan julkaistun, tietokannan aihepiiriin kuuluvan aineiston syötöstä. Tätä varten jokaiseen maahan on nimetty yhdyshenkilö, INIS Liaison Officer, organisoimaan aineiston keruuta ja syöttöä sekä huolehtimaan yhteyksistä tietokannan Wienissä sijaitsevaan ’päämajaan’. Kirjastossa Liaison Officer’eina ovat toimineet alkuvuosina Leena Katajapuro ja myöhemmin Eva Tolonen. Käytännön työstä ovat huolehtineet alussa Tuula Kivelä ja myöhemmin Marja Malmgren.

Tietokantaan lisätään vuosittain yli 100 000 julkaisun tiedot. Jäsenmaiden syöttämien tietojen lisäksi INIS hankkii nykyisin julkaisutietoja ja tiivistelmiä myös suoraan suurilta kansainvälisiltä kustantajilta.

INIS sisältää paljon julkaisuja, esimerkiksi raporttikirjallisuutta, joiden saatavuus muuta kautta on hankalaa (nk. non-conventional literature, NCL). Suuri määrä julkaisujen kokotekstejä on aikoinaan arkistoitu tietokannan omaan arkistoon mikrokorttimuodossa. Parhaillaan on käynnissä mittava digitointiprojekti, jossa mikrokorteilla olevia julkaisuja muutetaan pdf-muotoon ja linkitetään tietokannassa oleviin viitteisiin.

Suuri osa tietokannan sisällöstä on lehtiartikkeleita. Raporttien (NCL), konferenssijulkaisujen ja kirjojen osuus on myös suuri. INIS sisältää tietoja myös eri maiden ydinenergia-alan lainsäädännöstä ja määräyksistä.

Kaikki INIS-järjestelmään syötettävä aineisto luetteloidaan, asiasanoitetaan ja luokitetaan tarkkojen sääntöjen mukaisesti. Asiasanoitukseen käytetään kontrolloitua sanastoa eli tesaurusta, joka sisältää noin 30 000 termiä. Sanasto on käytettävissä kaikilla IAEA:n virallisilla kielillä: englanti, saksa, ranska, japani, kiina, venäjä sekä vuonna 2009 valmistunut arabian kielinen sanasto.

INIS-tietokantaa on jo vuosia tehty läheisessä yhteistyössä toisen energia-alan tietokannan IEA/ETDEWEB:n kanssa. ETDEWEB on nykyisin myös käytettävissä vapaasti verkossa osoitteessa https://www.etde.org/etdeweb/. INIS-aineiston lisäksi ETDEWEB sisältää laajasti muihin energiamuotoihin liittyvää tietoa mm. uusiutuvista energialähteistä, fossiilisista polttoaineista, energiatuotannon ja -käytön ympäristövaikutuksista, polttotekniikasta ja materiaalitutkimuksista. Mukana on paljon myös energiasuunnittelua ja –politiikkaa käsitteleviä julkaisuja.

INIS on ollut aktiivisesti mukana myös Nuclear Science Abstracts NSA-tietokannan verkkoversion toteuttamisessa yhdessä NSA-tietokannan tuottajan Yhdysvaltojen energiaministeriön (U.S. Dept. of Energy) kanssa. Nuclear Science Abstracts kattaa ydinenergia-alan tietoa vuosilta 1948-1976 ja on nykyisin myös käytettävissä vapaasti verkossa osoitteessa http://www.osti.gov/inisnsaview/.

INIS-tietokanta täyttää vuonna 2010 neljäkymmentä vuotta. Monia päämääriä on saavutettu, joista yksi tärkein on ollut tietokannan avaaminen vapaaseen verkkokäyttöön. Ydinenergia-alan tieto on näin kaikkien tarvitsijoiden saatavilla eri puolilla maailmaa.

Lisätietoja ja neuvonta:

Marja Malmgren puh. 09 – 470 24104
Eva Tolonen puh. 09 – 470 24140