TietäNet
 
Pääkirjoitus
Artikkelit
Tiedotuksia
Palaute
Tilaus
Arkisto
Toimitustiedot
Etusivulle
2 / 2009

T-paitojen kertomaa


Ilkka Heikkinen


Vaikka käsillä onkin Tietänet -lehden viimeinen numero TKK:n kirjaston tiedotuslehtenä, en ehkä hieman yllättäen tällä kertaa tee katsausta menneeseen tai anna ennusteita tulevaan. Olkoon ”loppukevennyksenä” nyt kuvapitoinen kavalkadi. Monien hyvien harrastuksieni lisäksi olen ennättänyt koota itselleni jonkinlaisen kokoelman t-paitoja. En niin edustavaa kuin saman koulun pojalla kansanedustaja Jyrki J. Kasvilla, mutta sen verran kuitenkin, että yleisön pyynnöstä olen valinnut tähän kuusi hauskaa tai muuten mielenkiintoista t-paitakuvitusta. Ihailkaa siis ”sixpackiani”!


 

Ensimmäiseksi esitellään Skandinavian kartta norjalaiseen tapaan. Suuri naapuri idässä on rajattu kokonaan pois, joten Ruotsin kohdalla lainehtii Itämeri. Kansallishenki on Norjassa kova, ja varsinkin ruotsalaiset ovat jatkuvien vitsailujen kohde, jos kohta suomalaisetkin. Euroopan Unioniin suhtautuminen ratkesi viimeistään vuonna 1978, kun Norjan supertähti Jahn Teigen sai Euroviisuissa nolla pistettä. Pitäkööt moukat unioninsa!

 

     

Euroviisuista puheen ollen voidaankin siirtyä Liettuaan. Maa julisti vuoden 2006 Euroviisuissa olevansa voittajia. Voiton vei silloin kuitenkin Suomi, joten tuota Liettuasta ostettua t-paitaa sopi pitää päällä täälläkin, vaikka siinä Liettuan värit ovatkin!

 

 
     
 

Pitkästä historiastaan ylpeilevät myös italialaiset. Niinpä roomalaisaika näkyy nyky-Roomassakin monessa paikassa t-paidat mukaan lukien. Keisari Neron vaimo Poppea komistaa tätä paitaa kunniakkaasti!

 

     

Kaikki tiet vievät Roomaan, mutta pikkuinen Ahvenanmaa on jo kansainvälisesti vaikeampi pala. Tätä selkeätä ja värikästä paitaa päällä pitäessään voi olla melko varma, että pohjoismaiden ulkopuolella ei sitä tarkastelevalla ole aavistustakaan, mikä saariryhmä on kysymyksessä!

 

 
     
 

Mutta millä sitten edustaisi manner-Suomea? No, Keravallapa tietysti! Matkamessuilta tarttui mukaan oheinen legendaarinen hahmo, jolla sanotaan olevan vastineensa todellisuudessa. Vaatii kaksi katsomiskertaa, ennen kuin havaitsee, ettei kyseessä olekaan se ensiksi mieleen tuleva!

 

     

Ja onhan oppilaitoksestaankin toki syytä olla ylpeä. Korkeakoulumme nykymuotoisen historian lähetessä loppuaan, voi uusia paitoja odotellessa vielä vuodenvaihteeseen asti pitää tätä paitaa: