ISSN 1238-5492
5. vsk


Pääkirjoitus

Artikkelit

Tiedotuksia

Palaute

Tilaus

Arkisto

Toimitustiedot

Etusivulle

TietäNet

Teknillisen korkeakoulun kirjaston tiedotuslehti
2 / 1999


Susanna
Kuvassa Tietotekniikan osaston kirjaston vakituinen henkilökunta: Susanna Lampola-Autio (vas.) ja Riitta Haarnoja.

Susanna käynnistää Tietotekniikan kirjastoa


Janne Salonen


Kirjastonhoitaja Susanna Lampola-Autio on vuoden verran ollut käynnistämässä TKK:n uusimman osaston, Tietotekniikan osaston, kirjastoa apunaan kirjastosihteeri Riitta Haarnoja sekä avustajana työllistetty Anita Åman. Tätä ennen Susanna asui monta vuotta Saksassa, viimeksi parin vuoden ajan Hampurissa, jossa hän mm. työskenteli Hampurin yliopiston eurooppalaisen oikeuden laitoksen kirjastossa.




Tietotekniikan osaston kirjasto on yhdistetty vanhasta päärakennuksen ATK/Tko-kirjastosta, jonka lisäksi on tullut TF-kirjaston informaatiotekniikan kirjallisuus, ja sähköosaston kirjastossa ollut automaatiotekniikan, systeemitekniikan ja digitaalitekniikan kirjallisuus.

Seuraavassa hän kertoo TietäNetille miten uuden kirjasto toiminta uusissa tiloissaan on lähtenyt liikkeelle. Susannan työhuoneessa taustalla kuuluu hälinä osaston kahviosta, jossa opiskelijat ja henkilökunta ruokailevat, ja Susanna kertookin että ehkä suurin epäkohta onkin lounasajan aika kova hälinä joka kantautuu kirjastoon.

Miten uusi kirjasto on lähtenyt liikkeelle?

Kirjasto on ihan hyvin otettu vastaan ja toiminta vilkastuu koko ajan. Päivittäiset työt on saatu hyvin pyörimään ja asiakaskuntaa pyritään palvelemaan täysipainoisesti, vaikka järjestelytyöt ovatkin monella tapaa vielä kesken. Aineistoa on tullut kevään mittaan runsaasti henkilökunnan työhuoneista ja sen läpikäyminen on ollut aikaavievää. Varustetasomme on edelleen puutteellinen, sillä meiltä puuttuvat edelleen yleisömikrot. Tällä hetkellä odotamme päätöstä siitä, kuinka monta mikroa saadaan teollisuuden lahjoituksina. Odottelu on kestänyt koko alkuvuoden, eikä hankintoja ole siitä syystä voitu tehdä.

Alkavatko kokoelmat nyt olla uusissa tiloissaan?

Aika suureksi osaksi, osittainhan on vanhempaa kirjallisuutta lähetetty pääkirjastoon. Ehkä vanhaa aineistoa olisi voinut karsia vähän enemmänkin. Kokoelmien kehittämistä pidän nyt kaikista kiireellisimpänä asiana kirjaston osalta. Kirjallisuuttahan jatkuvasti hankitaan, mutta se tulee enimmäkseen laboratorioihin ja tutkijoiden työhuoneisiin. Tämä ei sinänsä ole mikään ongelma kunhan kaikki aineisto saataisiin luetteloitua. Meille annetaan jatkuvasti laboratorioiden ja työhuoneiden kirjallisuutta luetteloitavaksi, mutta minulla on kuitenkin sellainen olo ettei suinkaan kaikki taloon tuleva kirjallisuus tule tätä kautta luetteloitavaksi.

Kirjasto ei vielä ole alkanut toteuttaa merkittävämpää omaa uuden aineiston hankintaa, jota nyt pitäisi organisoida niin että henkilökunta on mukana valitsemassa kirjastoon hankittavaa aineistoa. Ensi vuodelle täytyisi olla pyrkimys että kirjastolla olisi enemmän varaa omiin hankintoihin: tälle vuodelle on kirjallisuuden hankintaan pieni määräraha, mutta se riittää oikeastaan vain kurssikirjojen ostamiseen. Joitakin perusteoksia on vielä pystytty hankkimaan, mutta varsinaista kokoelmapolitiikkaa ei ole voinut kehittää.

Miten koet yhteistyön pääkirjaston kanssa? Kuinka tärkeä tuki pääkirjasto on ollut sinulle?

Hyvin yhteistyö on toiminut, aina sieltä on saanut apua kun sitä on tarvinnut. Kyllä sitä aika monessa asiassa on tarvinnut, ja monen ihmisen kanssa on tullut oltua yhteydessä. Lisäksi kun itse on aika uusi talossa, eivätkä kaikki käytännöt ole olleet tiedossa, on ollut hyvä että on ollut joku jolta on voinut kysyä asioista.

Ovatko asiakkaat löytäneet tiensä tänne?

Enenevässä määrin koko ajan, mutta ei se vielä varmaan ole täydessä laajuudessaan, osaksi koska kokoelmat eivät vielä ole riittäviä. Kyllä loppukevään aikana on huomannut vilkastumista, vaikka toiminta varmaan taas kesäksi hiljenee.



Yleisnäkymää Tietotekniikan kirjaston tiloista helmikuisen TKK:n kirjastoväen kuukausikokouksen aikana.




Paluu artikkeleihin