|
Vierailulla TallinnassaTuula Pöyhönen TKK:n kirjaston kokoelmaosasto teki 15.-16.3. toimistopäällikkö Leena Katajapuron johdolla matkan Tallinnaan vieraillakseen Tallinnan teknillisen yliopiston kirjastossa ja Viron kansalliskirjastossa. TKK:n kirjastolla on edessä VTLS-kirjastojärjestelmän vaihto johonkin toiseen järjestelmään. Mahdollisuuksia on monia; yksi niistä on INNOPAC-kirjastojärjestelmä, joka on jo vähän aikaa ollut käytössä näissä vierailumme kohteena olevissa Tallinnan kirjastoissa. Meillä oli nyt mahdollisuus nähdä käytännössä miten INNOPACin kanssa työskentely sujui. Menimme ensin Viron kansalliskirjastoon, jossa meitä olivat vastassa sen henkilökunnan lisäksi Tallinnan teknillisen yliopiston kirjaston henkilökuntaa, sen uusi johtaja Juri Järs, varajohtaja Gerda Koidla, ja hankintaosaston johtaja Meelis Ideon, bibliografisen osaston johtaja Helje Riives ja luettelointiosaston johtaja Tiiu Tammaru, jotka saivat meidät tuntemaan itsemme todella tervetulleiksi.
Aluksi meille esiteltiin INNOPAC:ia yleisesti, ja kerrottiin perusteluja miksi siihen monien joukosta oli päädytty. Kansalliskirjaston henkilökunta näytti meille käytännön työskentelyä INNOPAC: ssa, mm. miten saapumisvalvonta toimi. Me puolestamme kerroimme, mitä meidän kirjastossamme on tehty etsiessämme VTLS -järjestelmälle seuraajaa, lähinnä kertojana ja kyselijänä toimi kirjastonhoitaja Pekka Pasanen, joka on kirjastostamme ollut testaamassa eri järjestelmiä. Syötyämme lounasta siirryimme Teknillisen yliopiston kirjastoon, Mustamäelle, jossa tutustuimme luettelointi-, hankinta- ja bibliografiseen osastoon ja tietysti siihen, miten työskentely INNOPAC:ssa tapahtuu näissä osastoissa. Lopuksi kävimme vilkasta ajatustenvaihtoa isäntiemme kanssa herkullisen kahvipöydän ääressä. Toinen matkan tärkeä aihe oli laivamatkoilla pidetyt palaverit, joissa pohdittiin kirjaston strategiaa ja kokoelmapalvelua. Missä mennään ja mihin on pyrittävä. Matkan osanottajat, joita oli kymmenen, kertoivat kukin työstään ajankohtaisia asioita. Syntyi myös uusia ajatuksia, joista ehkä osa joskus toteutuu. Ehdimme tutustua hiukan myös Tallinnan kaupunkiin, jossa sää oli lumoava, kuten oli itse kaupunkikin vanhoine rakennuksineen ja mielenkiintoisine kauppoineen. Oli edullista kauneushoitolaa, kampaamoa ym. Olisi vain ollut aikaa käyttää niitä hyväksi, ajattelin, kun näin kuvajaiseni erään liikkeen oven vieressä olevasta peilistä. Kiipesimme nähtävyyksiä katsellessamme aika paljon mäkiä ja portaita. Ehkä jotkut meistä huonokuntoisimmista totesivatkin jalkansa kipeiksi seuraavana päivänä. Yritteliäitä kauppiaita oli runsaasti liikkeellä kaduilla. Eräskin ruskeasilmäinen “kaunotar” nappasi joukostamme miehen, jonka koko vastasi hänellä myynnissä olevaa hienoa nahkatakkia. Vaikka hinta olikin erittäin edullinen, ei kauppoja kuitenkaan syntynyt pitkän neuvottelun jälkeenkään. Upea takki joutui takaisin kassin pohjalle ja pettynyt myyjätär asteli katua pitkin etsimään uutta uhria. Ennen iltaruokailua osa meistä kävi myös kirkkokonsertissa nauttimassa hienosta musiikista ja laulusta.
Olimme tyytyväisiä matkan antiin, se oli hyödyllinen erityisesti niille osanottajille, jotka eivät olleet nähneet toisenlaisia kirjastojärjestelmiä kuin VTLS ja antoi jotain aavistusta tulevasta. Tyytyväisiä olimme myös siihen että meri oli tyyni matkalla molempiin suuntiin, kun joskus olemme saaneet kokea toisenlaistakin merisäätä.
Eesti Rahvusraamatukogu
Tallinna Tehnikaülikooli Raamatukogu
| |
Paluu artikkeleihin |
|