ISSN 1238-5492
5. vsk


Pääkirjoitus

Artikkelit

Tiedotuksia

Palaute

Tilaus

Arkisto

Toimitustiedot

Etusivulle

TietäNet

Teknillisen korkeakoulun kirjaston tiedotuslehti
2 / 1999



Asiakasprofiili



Yksi kirjaston vakituisia asiakkaita on tutkija Jorma Hakala Kemian osastolta, teknillisen kemian ja polymeeriteknologian laboratoriosta. Hän suorittaa myös hakuja työtovereiden puolesta ja oto. informaatikon tehtäviä laboratoriossaan. Seuraavassa hän itse kertoo näkemyksistään TKK:n kirjastosta ja sen palveluista.



Kerro hieman itsestäsi, mitä teet TKK:lla?

Olen Jorma Hakala, tutkija kemian tekniikan laitoksella, teknisen kemian ja polymeeritekniikan laboratoriossa. Olen tavallaan oman toimen ohella informaatikko tässä laboratoriossa, hiukan enemmän asiaan perehtynyt ja voin siten auttaa muita tutkijoita näissä asioissa. Voin suoraan mennä kirjastoon siihen missä tarvittava aineisto on, eikä aikaa kulu turhaan etsimiseen. Toinen erikoisala on online-tietokantahaut, jossa on toivottu että joku erityisesti perehtyisi tähän että se sujuisi hyvin.

Mitkä kirjastopalvelut ovat keskeisiä tutkijan kannalta?

Kyllä aineiston täällä oleminen on keskeistä, vaikka uuden aineiston osalta on paljon siirrytty tutkijakohtaisesti käyttämään web-julkaisuja, joskin niiden kohdalla on välttämätöntä että myös painettu lehti tulee kampukselle. Kaikkia ajan-kohtaislehtiä ei kuitenkaan ehkä vielä ole saatavissa webin kautta. Kaukopalvelun toiminta on täällä myös ollut erittäin hyvää, tarvittava aineisto on saatu muualta maailmasta aika nopeasti, parin viikon sisällä.

Onko aineistossa ollut pahoja aukkoja?

Nykyään toimitaan aika paljon poikkitieteellisesti, eli myös toisten tieteenalojen alueilla, meillä eniten ehkä lääketieteen puolella. Polymeritekniikan puolella tutkitaan lääketieteelliseen käyttöön tulevia biohajoavia ja bioyhteensopivia muoveja. Lääketieteellistä kirjallisuutta ei täältä paljoa löydy, mutta täältä saa kuitenkin tiedon mistä se löytyy, ja tarvittaessa voi mennä etsimään sitä sen alan keskuskirjastoon. Eli tämä on hyvä lenkki siihenkin. Toinen alue on ulkomaiden standardikirjallisuus: täältä löytyy vuosittain ilmestyvät kokoelmat, mutta ihan viimeisimmän standarditilanteen selvittäminen täytyy tehdä Standardisoimisliitosta ja sieltä joutuu joskus hankkimaan viimeisintä tietoa aika kovalla hinnalla. Mutta ei se mielestäni ole suuri aukko, kyllä mielestäni täällä pääsee hyvään alkuun. Patenttijulkaisujahan ei enää oikein täältä löydy, mutta niiden suhteen palvelee PRH aika hyvin, myös webissä.

Miten olet kokenut palvelun, esim. aukioloajat ja henkilöstön tarjoamat palvelut?

Kyllä ne ovat olleet mielestäni joustavat. Pitkät aukioloajat ovat olleet erittäin mukava asia, arkipäivisin tänne voi piipahtaa illemmallakin. Vaikka silloin on vähemmän henkilökuntaa paikalla, se on riittänyt minulle hyvin.

Ovatko myös kesän aukioloajat olleet riittäviä?

Kesä on ollut ongelma koska ilta-aukioloaika on ollut vain kerran viikossa, maanantaisin, ja alussa se on vähän kirpaissut. Ymmärrän kyllä että henkilökunnalla on lomia ja muuta, eikä sijaisuuksilla ole voinut paikata sitä.

Uusien kirjojen hankinta on ollut vähäisempää kuin ennen niukkojen määrärahojen vuoksi. Koetaanko tämä ongelmaksi?

Kyllä tämä on johtanut siihen että laboratoriot enenevässä määrin ovat ryhtyneet itse hankkimaan kirjoja omista rahoista. Laboratorion kirjasto on selvästi paisunut viime aikoina, on täytynyt hankkia uudet painokset tärkeistä kirjoista, sekä muita kirjoja joita on ollut tärkeä saada heti. Hankinnat ovat kuitenkin tapahtuneet pääkirjaston kautta.

Miten kirjaston palveluja voisi kehittää?

Elektroniset yhteydet ovat kehittyneet hyvin viime aikoina, joten tässä ei ole suuria puutteita. Pääasia on kuitenkin että tärkeimmät kirjat ja lehdet löytyvät kirjaston kokoelmista, ja mieluiten myös webistä. Määrärahapuoli kyllä ihmetyttää, jos kirjastoa ei pidetä tarpeeksi tärkeänä niin että sille ei anneta tarpeeksi määrärahoja keskeisen aineiston hankintaan. Yksi toivomus olisi että TKK:n henkilökunnalle voisi järjestää pääsy esim. lakuavaimella joihinkin kirjaston tiloihin myös aukioloajan ulkopuolella? Toinen toivomus olisi että julkaisujen kopiointimahdollisuus olisi järjestettävissä skannerin ja sähköpostin avulla.

Paluu artikkeleihin