TietäNet
 
Pääkirjoitus
Artikkelit
Tiedotuksia
Palaute
Tilaus
Arkisto
Toimitustiedot
Etusivulle
3 / 2000



Virtuaaliyliopisto käynnistymässä


Janne Salonen

Tiedekirjastojen FinElib-hanke, jonka kautta elektroniset julkaisut tulevat tiedekorkekoulujen tutkijoiden, opettajien ja opiskelijoiden käyttöön, on keskeisin tähän mennessä toteutunut osa valtion Virtuaaliyliopistohanketta. Virtuaaliyliopistohanke on puolestaan osa hallituksen Tietoyhteiskunta-hanketta ja Koulutuksen ja tutkimuksen tietostrategia 2000 - 2004 -ohjelmaa, jolle on myönnetty oma 275 mmk:n projektimääräraha.


Virtuaaliyliopistohanke on keskeinen osa tätä ohjelmaa, sitä esitellään tarkemmin pdf-dokumentissa opetusministeriön kotisivulla.

OPM:n visio kuuluu: "Suomessa on usean korkeakoulun, yrityksen ja tutkimuslaitoksen yhteinen virtuaaliyliopisto, joka tuottaa ja tarjoaa kansainvälisesti korkealaatuisia ja kilpailukykyisiä koulutuspalveluja". Tämä on vielä aietasolla oleva julkilausuma ja nyt on edetty projektiasteelle.

Virtuaaliyliopiston projektiorganisaatio on tulevan talven aikana kiinteytymässä: perustetaan Virtuaaliyliopistokonsortio, joka tulee hallinnoimaan projektia. Konsortio perustettaneen muodollisesti alkuvuonna 2001. Tähän konsortioon tulee ensi vaiheessa osallistumaan 21 tiedekorkeakoulua ja 30 ammattikorkeakoulua eli konsortioon tulee nopeasti 50 osakasta, myöhemmin se tulee saamaan myös yritysjäseniä. Konsortion johtoon tulee johtoryhmä ja sen toimeenpanevana elimenä tulee olemaan kehittämisyksikkö, joka tuottaa palveluja konsortion osakkaille heidän Virtuaaliyliopistohankkeissaan.

Kehittämisyksikkö konsortion toiminnan käynnistämiseksi on jo perustettu. Yksikön johtaja on Matti Sinko ja toimipaikka TKK:n yhteydessä Innopolissa.

Tarkoitus ei ole, että Virtuaaliyliopisto olisi uusi yksikkö, joka toimisi kilpailussa olemassa olevia korkeakouluja vastaan, päinvastoin on tiede- ja ammattikorkeakoulujen asia tuottaa Virtuaaliyliopistolle sisältöä.

Valtioneuvosto on myöntänyt 25 milj. mk:n määrärahan Virtuaaliyliopiston kehittämiseksi ja tämän lisäksi korkeakouluille on myönnetty toiset 25 milj. mk projektirahoja sisällön tuottamiseksi. Eri korkeakoulut kehittävät jo hankkeitaan ja ovat osin verkostoituneet keskenään tätä varten.

Kuten yllä olevasta ilmenee, Virtuaaliyliopisto on vasta perustamisvaiheessa, eikä sen sisältö vielä ole kovin pitkälle kiinteytynyt, mutta TietäNet tulee systemaattisesti seuraamaan tätä kehitystyötä.