TietäNet
 
Pääkirjoitus
Artikkelit
Tiedotuksia
Palaute
Tilaus
Arkisto
Toimitustiedot
Etusivulle
3 / 2001




Elämme mielenkiintoisia aikoja!


Sinikka Koskiala


Otsikon monimielisen lausahduksen kuulee usein näinä päivinä. Joskus on sävy kyyninen - ehkä satiirinenkin - käsiteltävästä asiasta riippuen. Monesti lausahdus kuitenkin kuvastaa innostusta ja tulevaisuudenuskoa mielekkäiden haasteiden edessä. Yliopistokirjastojen kohdalla kaikkia näitä sävyjä esiintyy.

Kyynisyys liittyy useimmiten resurssikeskusteluihin, määrärahat eivät nouse, vaikka tietoaineistojen kustannukset ja vuokrat nousevat. Sävy kuvastaa tiettyä fatalistista asennoitumista, joka johtuu usean vuoden kokemuksesta..

Luottamus valoisampaan tulevaisuuteen, ehkä aina sinisilmäisyyteen asti, on ilmeisesti kuitenkin kirjastojen perusvire, muuten ei voi selittää sitä innostusta, millä yliopistokirjastot ovat edenneet sähköisten palvelujen tarjonnassa. Käyttäjien positiivinen palaute saa keksimään keinoja, miten pienillä resursseilla palveluja tehostetaan ja uusia järjestetään. Tunne siitä, että kirjastolla on tietoyhteiskunnassa oma vahva rooli pitää mielet innostuneina. Se, että kirjaston henkilöstön osaaminen on hyödynnettävissä monien yliopiston toimintojen yhteydessä, on ollut piristysruiske, joka panee yrittämään.

Se rauhallinen paperintuoksuinen maailma, joka aikaisemmin oli kirjasto, on laajentunut käsittämään koko oman kampuksen sekä muun maailman tietoverkkoineen. Yhteiset järjestelyt toisten kirjastojen kanssa, verkostuminen eri yksiköiden kanssa niin omassa yliopistossa kuin sen ulkopuolella myös avartaa ja antaa uusia virikkeitä.

Haasteita riittää tulevaisuudessa: muutokset yliopistojen opetuksen rakenteessa, virtuaaliyliopistokehitys, tieteellisen julkaisutoiminnan suuret rakennemuutokset, jne. Miten valmistautuneina kirjastot nämä kaikki kohtaavat?

Elämme mielenkiintoisia aikoja, eikö totta.