TietäNet
 
Pääkirjoitus
Artikkelit
Tiedotuksia
Palaute
Tilaus
Arkisto
Toimitustiedot
Etusivulle
3 / 2001



Tutustumassa Pietarin kansalliskirjastoon


Lilija Stelmahova


Suomen tieteellinen kirjastoseura järjesti 16.-19.08.2001 opintomatkan Pietariin. Sain olla mukana tutustumassa Pietarin kansalliskirjastoon perjantaina 17. elokuuta

Pietarin kansalliskirjasto, joka on Venäjän vanhin kansalliskirjasto, perustettiin Katariina Suuren toimesta 1795. Hänen pääajatuksenaan oli ”kaikki tieto kansalle” ja se on voimassa tänäkin päivänä. Kansalliskirjastolla Pietarissa on 24 osastoa eri puolilla kaupunkia. Kirjastossa ei ole avokokoelmia eikä kirjoja saa lainata kotiin. Tutustuimme ensin kansalliskirjaston uuteen osastoon Moskovskij prospektilla. Tämä on nelikerroksinen pyöreä rakennus, jossa on vaaleat marmoriseinät. Kokonaisuus on kaunis ja vaikuttava. Peruskivi laskettiin 1985. Talo ei ole vielä valmis, sitä esitteli meille kaksi virkailijaa. Kirjastokierroksemme seuralaisina olivat rakentamisen melu ja pöly.

Uudella osastolla on toiminnassa vain yksi lukusali ja sanomalehti-osasto. Tulevaisuudessa talosta on tulossa varsinainen monitoimitalo, jossa on yhteensä 16 osastoa; mm. lääketieteen-, lasten ja nuorten-, tekniikan-osasto. Lisäksi rakennukseen tulee erikoislukusaleja näkö- ja kuulovammaisille, ATK-sali sekä konserttisali.

Rakennuksessa työskentelee tällä hetkellä 20 henkilöä. Tulevaisuudessa arvioidaan henkilöstömäärän nousevan yli sadan henkilön. Asiakkaaksi pääsevät kaikki 15 vuotta täyttäneet pietarilaiset sekä siellä opiskelevat. Talossa on toistaiseksi vain yksi tietokone, jota käytetään asiakastietojen ylläpitoon. Asiakastiedot säilytetään edelleen korttimuodossa. Asiakkaat täyttävät pyyntölomakkeen aineistosta, jonka he haluavat luettavakseen. Kirjastossa on avoinna paljon virkoja palkkatasosta johtuen (n.400 mk kuukaudessa). Suurin osa henkilökunnasta joutuu tekemään sivutöitä ansaitakseen elantonsa.

Keskustellessa kaksi tuntia kului nopeasti. Seuraavaksi oli vuorossa kansalliskirjaston vanhin osasto kaupungin keskustassa Sadovajan ja Nevskij prospektin kulmassa. Suurin osa sisustuksesta on alkuperäisessä kunnossaan; matot, lamput, verhot, korkeat lasihyllyt - kuin museossa. Meille näytettiin vanhin venäjänkielinen kirja Ostromirovo Evangelie noin vuosilta 1056-1057, joka oli löydetty Katariina Suuren vaatekaapista, sekä paljon muita harvinaisuuksia. Opas oli asiantunteva ja innostava.

Illallisella tapasimme Venäjän tieteellisen kirjastoseuran jäseniä. Keskustelimme kirjaston tulevaisuudesta. Kirjastohenkilökunnan koulutuksesta puhuttaessa tuli esiin ajatus, että monitoimitalon kirjastonhoitajan olisi oltava myös opettaja. Ilta oli rattoisa, ja vaihdoimme yhteystietoja mm. kaukopalvelua varten. Meidät toivotettiin lämpimästi tervetulleiksi Pietarin 300-vuotisjuhliin vuonna 2003.

Kansalliskirjaston Internet-osoite on www.nlr.ru