Edellinen Seuraava Ylös

Toimintaa kirjastossa vuonna 1996

Sinikka Koskiala

Organisaatio

Keväällä 1996 hallintovirasto käynnisti keskustelun erillisten laitosten johtokuntien korvaamiseksi neuvottelukunnilla. Neuvotteluissa todettiin, että kirjaston johtokunnan toimikauden päättyessä ei uutta johtokuntaa enää nimetä, vaan kirjastolle tulisi neuvottelukunta. Päätös edellytti kirjaston johtosäännön uusimista, jolloin johtosääntöä myös yleisesti yksinkertaistettiin ja sovitettiin korkeakoulun hallinnon nykyiseen linjaan.

Kirjaston sisäisen organisaatiokehityksen tuloksena yhdistettiin lokakuun alusta hankinta- ja luettelointiosastot kokoelmapalveluosastoksi. Tällä muutoksella pyritään kokonaisvaltaisempaan toimintaan tietoaineiston hankinnan ja käsittelyn suhteen. Tähän antoi paremmat mahdollisuudet myös kirjaston lähiverkon saaminen kaikkiin työpisteisiin. Kokoelmapalvelun esimiehenä toimii toimistopäällikkö Timo Nevala. Toimistopäällikkö Leena Katajapuro taas vastaa hankittavan tietoaineiston valinnasta. Hän on yhteydessä korkeakoulun tutkijoihin heidän tiedontarpeidensa selvittämiseksi. Leena hoitaa myös kirjaston talousseurannan sekä talousarvioiden ja tilinpäätösten valmistelut.

Tilat ja toiminnot

Yli kahden vuoden odotuksen jälkeen sähköremontti tuli valmiiksi ja lähiverkko saatiin vedettyä koko kirjastoon.

Tyhjentyneet kortistolaatikot vietiin kellariin ja tilalle hankittiin Artekin pöytiä ja tuoleja konelukupaikkoja varten. OPM:n tietoyhteiskuntarahoista kirjasto sai 12 pentium-mikrotietokonetta sekä lupauksen 24:stä mikrosta vuosina 1997 ja 1998. Sisustusarkkitehti Kathleen Tiptonin suunnittelema työskentelyalue sopii erinomaisesti Alvar Aallon interiööriin, ja on heti alkuhetkistä asti ollut koko ajan kansoitettu.

Pieneen lehtilukusaliin suunniteltiin yhdessä opintotoimiston kanssa kansainvälisten opintojen infopisteen lisäksi abi-info, jossa abiturienteilla on mahdollisuus tutustua TKK:ssa opiskelua käsittelevään aineistoon sekä painettuna että tietoverkossa. Abi-infopisteeseen saatiin myös "Net Surfer" surffidivaani, jossa lepäillen voi mukavasti tutustua verkkoaineistoon. 1.11.1996 rehtori avasi virallisesti abi-infopisteen suuren lukiolaisjoukon läsnäollessa.

Myös tutkijanhuoneiden katto- ja maalausremontti saatiin loppuun, mutta huoneiden käyttöönottoa viivästyttivät lukitus- ja turvajärjestelyjen keskeneräisyys.

Henkilöstö ja koulutus

Henkilökunnan vaihtuvuus oli lähinnä 6 kk:n työllistettyjen tulemista ja lähtemistä.

Kauniina toukokuisena päivänä kirjaston väki teki keväisen kävelyretken naapuriin, Arcadaan. Kirjastonhoitaja Benita Paqvalenin johdolla tutustuimme uusiin hienoihin tiloihin ja kirjaston kokoelmiin ja palveluihin.

Aikaisempina vuosina aloitettuja yhteisiä koulutustilaisuuksia Terkon ja Hankenin kirjastojen kanssa jatkettiin 1996. Tammikuun alussa tuli Nancy Fjällbrant Chalmersin teknillisen korkeakoulun kirjastosta pitämään kaksi seminaaria EU-projektin puitteissa kehitetystä EDUCATE-opetusohjelmasta. Maaliskuussa oli Terkossa pidetyn seminaarin aiheena "Tietopalvelun arvot".

OPM:n Suomi tietoyhteiskunnaksi hankkeen puitteissa järjestettyyn tieteellisten kirjastojen ja arkistojen tietotekniikka- ja tietoverkkokoulutukseen, jonka Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskus järjesti monimuoto-opetuksena, osallistuivat Kristiina Karjalainen ja Marja Roukala (nyk. Malmgren). TKK:n kirjasto osallistui hankkeeseen testaamalla etäopetusmateriaalia.

Projektit ja muu kotimainen yhteistyö

Edellä mainitun koulutusprojektin lisäksi kirjasto osallistui kahteen muuhun OPM:n tietoyhteiskuntaprojektiin. Virtuaalikirjastoprojekti toteutettiin yhdessä neljän muun korkeakoulukirjaston kanssa ja sen primus motorina TKK:lla oli Irma Pasanen-Tuomainen. TKK:n oma projekti koski korkeakoulun julkaisusarjojen muuttamista digitaalisiksi julkaisuiksi. Projekti tulee viemään useamman vuoden ja sitä vetää Tuija Sonkkila.

VTT:n tietopalvelun kanssa hankittiin yhteisesti käyttöön Engineering Indexin PageOne-tiedosto. Tämä sekä TENTTU-tietokannat siirrettiin VTT:n Otaniemen tietokantaverkossa olevien tietokantojen kanssa Otatrip-nimiseen UNIX-koneeseen vuoden alussa. Tämän siirron yhteydessä sekä TENTUn laskutus että käyttäjätunnushallinto siirtyivät TKK:n osalta kirjastolle.

Kansainväliset projektit ja yhteistyö

Helmikuussa järjestettiin Nordinfon sponsoroima kolmen päivän kokous Tukholmassa, jossa pohjoismaisten teknillisten korkeakoulukirjastojen johtajat ja edustajat tapasivat baltilaiset kollegansa tarkoituksena sopia yhteistyöstä nimenomaan käyttäjäkoulutuksen suhteen. Kokouksessa käytiin läpi tilanne kussakin Viron, Latvian ja Liettuan teknillisessä korkeakoulukirjastossa ja analysoitiin yhteisesti tarvittavia toimenpiteitä. Irma Pasanen-Tuomainen toimitti kokouksesta Nordinfon julkaiseman raportin.

Kesäkuussa kirjastonjohtajat Aija Janbicka Riiasta ja Gene Duobiniene Kaunasista kävivät tutustumassa TKK:n kirjaston toimintaan.

EU-projekteihin kirjasto on osallistunut alihankkijana tai työryhmän jäsenenä. Helmikuussa alkoi syyskuun loppuun kestänyt sanastoprojekti, jossa kirjaston energiainformaatikot tekivät Tekniikan Sanastokeskukselle alihankintana yli 2000 termin energia-alan suomenkielisen sanaston EU:n EURODICAUTOM-termipankkia varten.

TKK:n kirjasto ja VTT:n tietopalvelu ovat edustaneet Suomea EU:n CORDIS-ERGO-gateway -työryhmässä, jonka tehtävänä on tehdä suunnitelma eurooppalaisten tutkimusrekisterien yhteiskäyttöiseksi yhdyskäytäväksi.

Kirjasto on myös osallistunut aktiivisesti eurooppalaisten tutkimusrekistereitä ylläpitävien organisaatioiden yhteiselimen, EuroCRIS:n, työskentelyyn. EuroCRIS sai CORDIS-organisaatiolta tehtäväkseen tukimustietojärjestelmiä koskevan "Code of Good Practise" -raportin laatimisen, jonka tietokantojen rakenne-osuuden tekemiseen osallistui Irma Pasanen-Tuomainen.

Kirjastossa on 1996 jatkettu Suomen energiatutkimustietojen kuvausten syöttöä IEA:n alaiseen Energy Technology Data Exchange -tiedostoon. Vuonna 1995 tämän kansainvälisen sopimukseen perustuvan projektityön suomalainen osapuoli vaihtui KTM:stä Tekesiin, jolta projektin vaatima rahoitus vuosittain anotaan. Energiaprojektista kirjastossa vastaa informaatikko Eva Tolonen. Kuluneena vuonna kirjasto järjesti projektin pohjoismaisen sihteeristön, SNEIL:n, sekä ohjausryhmän, Nordic Advisory Boardin, kokoukset samoin kuin ETDE:n suomalaisen johtoryhmän kokouksen.

Toiminta korkeakoulun piirissä

Kirjasto osallistuu aktiivisesti korkakoulun tietohallintostrategiatyöryhmän työskentelyyn suunniteltaessa TKK:n elektronista kampusta.

Kuluneena vuonna kirjasto toimitti TKK:n vuoden 1995 Tutkimuksen vuosikirjan, Research at HUT ja Vuosibibliografian. Kirjasto myös osallistui helmikuussa TKK:ssa pidettyyn valtakunnalliseen tutkimusrekisteriseminaariin.

Muu kirjastoyhteistyö

Syksyllä aloitti työskentelynsä korkeakoulukirjastojen yhteisesti palkkaama ja Helsingin yliopiston kirjastoon sijoitettu yhteistyösihteeri, Annikki Hyvärinen. Hänen tehtävänään on tehdä selvityksiä ja käydä neuvotteluja nimenomaan digitaalisten tietoaineistojen yhteislisensseistä. Henkilövalinta osoittautui erittäin onnistuneeksi ja neuvottelut ovat lähteneet ripeästi käyntiin.

TKK:n kirjasto ja yhteistyösihteeri järjestivät OPM:n apurahan turvin marraskuussa Kansallisarkistossa korkeakoulukirjastojen tulosmittareita käsittelevän seminaarin, jossa asiantuntijana oli tohtori Roswitha Poll, Münsterin yliopistokirjaston johtaja Saksasta.

Maaliskuussa pidettiin korkeakoulukirjastojen ja ATK-keskusten johtajien neuvottelupäivät, joiden aloite tuli TKK:n Kristel Sarlinilta. TKK:lla yhteistyö ATK-keskuksen kanssa on ollut pitkään tiivistä, mutta yhteinen keskustelufoorumi todettiin erittäin tarpeelliseksi.

Digitaalisen tietoaineiston lisääntyessä ovat tekijänoikeuskysymykset nousseet tärkeäksi kysymykseksi. Ylikirjastohoitaja on Suomen kirjastojärjestöjen tekijänoikeustyöryhmän varapuheenjohtaja ja vetää Tieteellisen kirjastoseuran tekijänoikeusryhmää. Tekijänoikeusasetuksen muutoksiin tähtäävistä kysymyksistä käytiin useita keskusteluja Kopioston kanssa.

Lopuksi

Ylläoleva ei suinkaan ole täydellinen kuvaus TKK:n kirjaston toiminnasta vuonna 1996, mutta sitä täydentää mitä parhaimmalla tavalla TietäNetin vuoden 1996 kolme numeroa, joissa on ansiokkaasti raportoitu kirjaston toiminnasta vuoden mittaan. Valikoituja suoritetietoja on oheisessa diagrammissa. Täydelliset tilastotiedot voi saada Timo Nevalalta ja ne löytyvät myös Kirjastotilastot -julkaisusta.




Edellinen Seuraava Ylös