TietäNet
 
Pääkirjoitus
Artikkelit
Tiedotuksia
Palaute
Tilaus
Arkisto
Toimitustiedot
Etusivulle
1 / 2006



In search of the lost book – kirjaston käytettävyys koetuksella


Petteri Kivimäki
Saija Nieminen


TKK:n pääkirjastossa on tehty käyttäjätyytyväisyyskyselyitä vuodesta 1992 lähtien. Kirjasto oli mukana TOIMI-projektissa, jossa kehitettiin sopivia menetelmiä korkeakoulukirjastojen toiminnan tuloksellisuuden arvioimiseen. Projektin loppumisen jälkeen kirjasto on kuitenkin jatkanut käyttäjäkyselyiden tekemistä joka toinen vuosi.

Kyselyissä on tullut esiin jatkuvasti kirjaston käytettävyysongelmat. Kirjaston kokoelmat sijaitsevat neljässä eri kerroksessa, joista kolme kerrosta on avoinna kaikille asiakkaille. Vaikeat lukusarjat ja kirjainlyhenteet eivät edistä kirjaston käytettävyyttä. Asiaan on etsitty ratkaisuja mm. lisäämällä opasteita. Opasteet eivät kuitenkaan ole riittävästi tuoneet tarvittavaa lisäapua ongelmaan, joten ongelmaan ruvettiin etsimään muita mahdollisia ratkaisuja.

Vuoden 2005 lopussa TKK:n kirjastossa käynnistettiin Kirjastokartta -hanke, jonka tavoitteena on helpottaa ja tehostaa käyttäjien omatoimista aineiston paikantamista kirjaston kokoelmista. Tämä on tarkoitus toteuttaa kirjaston kokoelmaluetteloon Teemuun liitettävän paikantamissovelluksen avulla. Tällä tavoin käyttäjälle tarjotaan mahdollisuus nähdä aineiston sijainti kirjastosta tehdyllä kartalla esitettynä. Paikantamissovelluksen ja sen sisällään pitämän kirjastokartan on aluksi tarkoitus kattaa pääkirjaston toisessa kerroksessa sijaitseva B-kirjojen kokoelma.

Kirjastokartta -hankkeen tarkoituksena on kehittää juuri TKK:n kirjaston toimintaympäristöön sopiva ja kirjaston käyttäjien tarpeita vastaava paikantamissovellus. Tämä edellyttää käyttäjän läpikäymän aineiston hakuprosessin ja sen aikana ilmenevien ongelmien tuntemista, jotta ilmenneet ongelmakohdat pystytään huomioimaan suunnittelu- ja kehitysvaiheessa mahdollisimman tehokkaasti. Hakuprosessia ja sen eri vaiheita selvitetään rajatulle käyttäjäryhmälle tehtävän käytettävyystutkimuksen avulla.
 

539.1+621.039 – tarvitsetko apua?

Käytettävyystutkimus toteutetaan haastattelemalla ja havainnoimalla testihenkilöitä mahdollisimman aidoissa olosuhteissa. Tutkimukseen osallistuu noin 10 ennalta valittua testihenkilöä ja tutkimus suoritetaan TKK:n pääkirjastossa. Testihenkilöiden tulee itsenäisesti suorittaa heille annetut aineiston haku- ja paikannustehtävät. Tehtäviä suorittaessaan testihenkilöt selostavat toimintaansa ja hakuprosessin herättämiä ajatuksia ääneen. Testitilanne nauhoitetaan myöhempää analysointia varten. Jokaista testihenkilöä on seuraamassa kaksi havainnoijaa, jotka eivät puutu testin kulkuun millään tavoin, vaan tekevät muistiinpanoja testin etenemisestä ja sen aikana ilmenevistä ongelmista. Varsinaisen testin jälkeen seuraa vielä vapaamuotoinen keskustelu, jossa testihenkilö ja havainnoijat keskustelevat testistä ja sen aikana esille tulleista asioista. Käytettävyystutkimuksen tuloksena saadut tiedot analysoidaan ja niiden pohjalta aloitetaan paikantamissovelluksen suunnittelu.

Kirjastossa käynnissä oleva käytettävyystutkimus tarjoaa uudenlaisen lähestymistavan asioihin. Kirjasto toimii kokonaisuudessaan käyttöliittymänä asiakkaan ja halutun tiedon välillä. Tässä käytettävyystutkimuksessa keskitytään tutkimaan tiettyjä käyttöliittymän osia, jotka liittyvät aineiston paikantamiseen kirjastossa. Tutkimus pitää sisällään kolme eri ulottuvuutta: virtuaalisen, fyysisen ja mentaalisen ulottuvuuden. Virtuaalisella ulottuvuudella tarkoitetaan kirjaston kokoelmaluetteloa Teemua ja kirjaston kotisivuja. Teemun kautta käyttäjä suorittaa tiedonhaun ja saa tiedot etsimänsä aineiston saatavuudesta ja sijainnista kirjastossa. Kotisivuilta käyttäjä puolestaan löytää oppaita ja ohjeita Teemun käyttöön ja sieltä saamansa informaation tulkitsemiseen. Fyysinen ulottuvuus pitää sisällään käyttäjän liikkumisen kirjaston tiloissa. Tällä tarkoitetaan sitä, kuinka käyttäjä osaa saamansa informaation, sekä kirjastossa olevien kylttien ja opasteiden avulla liikkua ja paikantaa etsimänsä aineiston kirjaston tiloista. Mentaalisella ulottuvuudella tarkoitetaan sitä, kuinka asiakas mielessään yhdistää virtuaalisen ja fyysisen ulottuvuuden tarjoaman informaation toisiinsa ja kuinka tehokkaasti hän tämän perusteella pystyy löytämään etsimänsä aineiston. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, kuinka käyttäjä yhdistää verkosta saamansa aineiston sijaintitiedot ja erilaiset koodit kirjastorakennukseen. TKK:n kirjastossa ei aikaisemmin ole yhdistetty näiden kolmen elementin tutkimista vaan aiemmat käyttäjäkyselyt ovat keskittyneet keräämään tietoja käyttäjien tyytyväisyydestä virtuaalisen ja fyysisen ulottuvuuden toimivuuteen. Tässä tutkimuksessa tutkitaan käyttäjän läpikäymää tiedonhakua ja aineiston paikantamisprosessia käyttäjän näkökulmasta ja kuinka hän kokee prosessin eri vaiheet. Tutkimuksen tarjoaman informaation avulla pyritään kehittämään virtuaalista ja fyysistä ulottuvuutta eli parantamaan kirjaston käytettävyyttä konkreettisilla muutoksilla ja parannuksilla.

Tieteellisen kirjaston merkitystä kehysorganisaatiolleen voidaan laajemmalti pohdittaessa nähdä eräänlaisena porttina tai käyttöliittymänä tietoon. Varsinaisen tiedon tarjoamisen lisäksi kirjaston tehtävänä on tarjota käyttäjilleen välineet heidän tarvitsemansa tiedon löytämiseksi. Tiedot eri tiedonlähteiden olemassaolosta ja erilaisista tiedonhakumenetelmistä ovat tiedonhaun lopputuloksen kannalta yhtä olennaisia kuin etsitty tietokin. Olisi ensiarvoisen tärkeää panostaa koko tiedonhakuprosessin kehittämiseen ja yhtenevien linjojen luomiseen sen eri osa-alueiden ja ulottuvuuksien välille. Lopputuloksena on käyttäjäystävällisempi kirjasto, josta hyötyvät niin kirjaston käyttäjät kuin henkilökunta.