TietäNet
 
Pääkirjoitus
Artikkelit
Tiedotuksia
Palaute
Tilaus
Arkisto
Toimitustiedot
Etusivulle
1 / 2007



Kuvat: Peter Berglund

Kuvia Fysiikan talossa sijainneesta TF-kirjastosta.


Muutoksia TKK:n kirjastoverkossa: TF- ja Mat-kirjastot yhdistyivät TFM-kirjastoksi

Marja Malmgren


Teknillisen fysiikan ja matematiikan osaston kirjasto uudistuu nopeaa vauhtia. Osaston TF- ja Mat-kirjastot yhdistettiin vuoden 2006 alussa yhdeksi TFM-kirjastoyksiköksi. Ennen yhdistymistä molempien kirjastojen painettuja kokoelmia karsittiin reippaasti. Uuden kirjaston suunnitelmissa on siirtyminen atk-lainaukseen syksyllä 2007. Kirjat tullaan varustamaan RFID-tunnistein, mikä mahdollistaa kirjaston entistä laajemman itsepalvelukäytön.  
 


Päätös TF- ja Mat-kirjastojen yhdistämisestä tehtiin toukokuussa 2005. Aikataulu oli tiukka. Vuoden loppuun mennessä molempien kirjastojen kokoelmat tuli käydä läpi sekä tehdä tarvittavat aineistosiirrot. Fysiikan talossa sijainneista TF-kirjaston tiloista luovuttiin kokonaan ja yhdistetty TFM-kirjasto toimii nyt päätalon kolmannessa kerroksessa entisen Mat-kirjaston tiloissa. TFM-kirjasto avasi ovensa asiakkaille 16.1.2006.

TFM-kirjastoon valittiin pieni osa TF-kirjaston painetuista kokoelmista. Muu aineisto sijoitettiin joko osaston laboratorioihin, VTT:lle, TKK:n pääkirjastoon tai Kuopiossa sijaitsevaan Varastokirjastoon. Kumpulan tiedekirjasto otti muutamia julkaisuja kokoelmiinsa. Mat-kirjastosta karsittiin noin kolmannes.

Iso joukko osaston henkilökuntaa osallistui tavalla tai toisella aineistojen käsittelyyn ja valintaan uutta kirjastoa varten. Suurimman urakan kokoelmien käsittelyssä tekivät TF-kirjaston hoitaja Auli Lumme sekä Mat-kirjaston Raili Kalska. Painavien kirja- ja lehtilaatikoiden kantamiseen saatiin apua Fyysikkokillasta.

 

TFM-kirjaston automatisoinnin luotsaajat (vasemmalta) Luye Wang, Auli Lumme, Satu Karling ja tutkija Jan von Pfaler.

TF-kirjaston monet vaiheet

Teknillisen fysiikan eli TF-kirjaston historia ulottuu ydinenergia-alan opetuksen alkuvaiheisiin Suomessa. Kirjastolla oli esimerkiksi laaja, USA:sta lahjoituksena saatu ydinenergia-alan raporttien mikrokorttikokoelma. Tämä, noin puoli miljoonaa korttia sisältävä kokoelma on nyttemmin sijoitettu pääkirjastoon.

Fyysikot lukevat lehtiä ja matemaatikot kirjoja. Vaikka molemmat lukevat varmasti molempia, sanonnassa on perääkin. TF-kirjastolla oli laajat, kahteen kerrokseen sijoitetut painettujen lehtien kokoelmat. Tarve hyllytilalle väheni lehtien siirryttyä verkkoon.

TF-kirjasto palveli Fysiikan talossa sijainneita Materiaalifysiikan, Lääketieteellisen tekniikan, Energiateknologioiden sekä Optiikan ja molekyylimateriaalien laboratorioita ja Kylmälaboratoriota sekä VTT:n Reaktorilaboratoriota. Fysiikan talon remontin alta laboratoriot muuttivat kampusalueen muihin rakennuksiin. Vain Lääketieteellisen tekniikan laboratorio sijaitsee enää entisessä TF-talossa.

Ennen Auli Lummetta TF-kirjastoa hoiti pitkään Matti Pusa, joka kehitti monia TKK:n kirjastoja hyödyttäneitä atk-sovellutuksia. Matti laati esimerkiksi lehtien atk-saapumisjärjestelmän, joka oli käytössä myös muutamissa muissa kampusalueen kirjastoissa. Kun kirjastoon saapunut tai verkossa ilmestynyt lehti kirjattiin saapumisvalvontajärjestelmään, ilmoitus asiasta lähti asiakkaiden sähköposteihin sekä kirjaston www-sivulle.

Mat-kirjaston hyvät kirjakokoelmat

Ennen Raili Kalskaa Matematiikan ja systeemianalyysin eli Mat-kirjastoa hoiti pitkään Seija Airas. Kirjastoon oli vuosien mittaan kerätty monipuoliset matematiikan eri osa-alueiden kirjakokoelmat. Kirjasto palveli päätalossa Matematiikan laitosta sekä Systeemianalyysin, Mekaniikan ja Fysiikan laboratorioita.

Kokoelmien yhdistäminen

TF-kirjastossa oli kokoelmahyllyjä noin 700 metriä ja Mat-kirjastossa noin 560 metriä. Yhdistetyn TFM-kirjaston painetut julkaisut oli mahdutettava Mat-kirjaston 560 hyllymetriin. Kokoelmia jouduttiin karsimaan tuntuvasti.

Kirjat, lehtivuosikerrat ja muu aineisto käytiin läpi ja mietittiin niiden tuleva sijoituspaikka. Osaston professorit osallistuivat talkoisiin käymällä läpi oman tieteenalansa julkaisuja. Eniten käytetty, uusin sekä opetuksen ja tutkimuksen kannalta tärkein aineisto sekä kurssi- ja käsikirjat siirtyivät TFM-kirjaston kokoelmiin. Laboratoriot ottivat oman alansa kirjoja ja lehtiä.

Pääkirjaston lehtivuosikertoja täydennettiin ja TKK:n kannalta vähemmän tärkeä aineisto lähetettiin Kuopion Varastokirjastoon. VTT:n laboratorio otti omia julkaisujaan.

Molemmissa kirjastoissa oli käytössä oma hyllyluokitusjärjestelmänsä. TF-kirjastolla oli oma, osaston tutkimusalojen mukaan laadittu hyllyluokitus ja Mat-kirjastolla American Mathematical Society’n AMS Subject Classification-luokituksen mukainen järjestelmä. Matematiikan kirjaston lisäksi laitoksen tutkijat luokittivat TF-kirjastosta uuteen TFM-kirjastoon siirrettyjä matematiikan kirjoja AMS-järjestelmän mukaisesti.

Tulevaisuus

TFM-kirjasto valmistautuu atk-lainauksen käyttöönottoon ja Teemusta puuttuvia julkaisuja luetteloidaan parhaillaan tietokantaan. Kirjat varustetaan RFID-tunnistein, mikä mahdollistaa koneellisen inventoinnin sekä kirjaston hyllyistä että työhuoneiden kirjoista. RFID-tekniikka on otettu käyttöön pääkirjaston kurssikirjakokoelman lainaus- ja palautustoiminnoissa keväällä 2007. Asiasta kerrotaan tarkemmin Risto Maijalan artikkelissa sivulla 27.

Artikkeli perustuu kirjastonhoitaja Auli Lumpeen haastatteluun. Auli toimii uuden TFM-kirjaston kirjastonhoitajana. Raili Kalska siirtyi hoitamaan R-osaston kirjastoa vuonna 2006.