TietäNet
 
Pääkirjoitus
Artikkelit
Tiedotuksia
Palaute
Tilaus
Arkisto
Toimitustiedot
Etusivulle
1 / 2007



Kirjaston RFID-hanke – suunnitelmista toteutukseen

Risto Maijala


Kurssikirjojen lukusalikappaleet siirrettiin asiakkaiden itsepalvelukäyttöön. Siirto on osa kirjaston RFID-hanketta, jonka tarkoituksena on testata RFID-tekniikkaa ja erilaisten RFID-sovellusten käyttöä. Hankkeen avulla myös pilotoidaan miehittämättömän kokoelman toimivuutta TKK:n laboratorio- ja osastokirjastoille..

 

RFID (Radio Frequency Identification) tarkoittaa radiotaajuudella tapahtuvaa etätunnistusta. Se on menetelmä, jolla tietoa voidaan etälukea tai tallentaa käyttäen RFID-tunnisteita. RFID-tunniste koostuu tyypillisesti mikrosirusta ja antennista, jotka ovat kiinnitetty tarralle. Kirjaan liimattua tarraa luetaan RFID-lähetin-vastaanottimella, joka kirjastoissa on esim. lainausautomaatti. Kirjastosovellusten yleisimmin käytetty radiotaajuus on 13,56 MHz. Tätä käytetään myös TKK:n kirjastossa.

Kirjaston kurssikirjakokoelma koostuu TKK:lla järjestettävillä kursseilla oppimateriaalina käytettyjen kirjojen lukusalikappaleista. Kokoelman suuruus on tällä hetkellä noin 1200 nidettä. Aiemmin kokoelma oli sijoitettuna lainaustoimiston takahuoneeseen ja kirjaston henkilökunta valvoi kokoelman käyttöä. Asiakas sai haluamansa lukusalikappaleen käyttöönsä pyytämällä sitä lainaustiskiltä. Siirron myötä kaikki kirjat ovat asiakkaiden nähtävissä ja selattavissa. Asiakas itse etsii ja lainaa käyttöönsä tarvitsemansa kirjan. Käytön jälkeen hän palauttaa kirjan takaisin kurssikirjahuoneeseen.

   

Kokoelma varustettiin kevään aikana RFID-tunnisteilla. Kirjaston käyttöönottamat tunnisteet ovat 3M:n tyyppiä D7. Niiden muistikapasiteetti on 2048 bittiä. Muistin määrä tarjoaa mahdollisuuden tallentaa tunnisteelle myös muuta kuin ns. pakollista tietoa, jota tarvitaan kirjojen tunnistamiseen ja lainaamiseen. Hankkeessa onkin tunnisteelle tallennettu tietoa mm. kursseista, joihin kyseinen kirja TKK:lla liittyy. Tätä tietoa pääsee asiakas lukemaan lainausautomaatin avulla. Muita tallennettuja tietoja ovat kirjan signum, kokoelma, lainakertojen määrä ja viimeisin käsittelypäivä. Tietojen tallennuksessa noudatetaan Kansalliskirjaston vetämän Katve työryhmän RFID-tietomallia. Kansainvälistä standardia tietojen tallentamista varten ei vielä ole olemassa, uusi ISO-standardi on kuitenkin parhaillaan valmisteilla.

Kurssikirjahuoneessa on mahdollisimman helppokäyttöiseksi kehitetty lainausautomaatti. Tällä kirjoja voi lainata tai, kuten edellä mainittu, lukea tunnisteelle tallennettua tietoa. Kirjojen palautus tapahtuu asettamalla palautettava kirja palautushyllyyn, joka on varustettu RFID-lukija antenneilla. Onnistuneen palautuksen jälkeen asiakkaalle tulostuu palautuskuitti. RFID-tunnisteeseen tallennetaan lainauksen tai palautuksen myötä myös tieto hälytyksen passivoinnista tai aktivoinnista, ja varkaudenesto järjestetään kulunvalvontaportilla. Myöhemmin kulunvalvontaporttiin on mahdollista liittää valvontakamera.

RFID-tekniikalla on joitain kiistattomia etuja perinteiseen viivakooditekniikkaan verrattuna. Eräs näistä on lukuvarmuus. RFID-tunniste ei vaadi näkyvää lukusädettä, jolloin tietojen lukeminen tapahtuu luotettavammin. Tämä mahdollistaa myös useamman niteen samanaikaisen lainaamisen tai palauttamisen. Myös kokoelmien hallinta on tehokkaampaa. Hyllyissä olevia niteitä voidaan lukea kannettavalla lähetin-vastaanottimella. Tällä voidaan mm. ylläpitää hyllyjärjestystä, etsiä niteitä, inventoida kokoelmia jne.

Ensimmäiset kokemukset itsepalvelukokoelmasta ovat lupaavia. RFID-laitteet ovat osoittautuneet melko toimiviksi ja riittävän yksinkertaisiksi itsepalvelukäyttöön. Myös kirjaston asiakaskunta on erinomaista tämänkaltaista testausta varten. Opiskelijat ovat ennakkoluulottomia ja tekniikasta kiinnostuneita. Asiakkailta tulleet kommentit ovat olleet yksinomaan myönteisiä. Luonnollisesti laitteita ja toimintoja kuitenkin edelleen kehitetään kokemuksien ja saadun palautteen myötä.

Ensimmäinen TKK:n osastokirjasto, TFM-kirjasto, on siirtämässä kokoelmensa RFID-tekniikalla toimivaksi. Syksyllä aloittaa siis toimintansa ensimmäinen tämän mallin mukainen miehittämätön kirjasto TKK:lla.