TietäNet
 
Pääkirjoitus
Artikkelit
Tiedotuksia
Palaute
Tilaus
Arkisto
Toimitustiedot
Etusivulle
1 / 2008


Professori Mauri Airila valmistelee Innovaatioyliopistoa

 

Janne Salonen

 

 

  Professori Mauri Airila.

TKK:n professori Mauri Airila on projektipäällikkönä valmistelemassa uutta TKK:sta, Helsingin Kauppakorkeakoulusta ja Taideteollisesta Korkeakoulusta muodostettavaa innovaatioyliopistoa.


Kuten TKK:laisille on kerrottu, uuden yliopiston valmistelu on edennyt verraten ripeästi. Päätellen muista yliopistoista kantautuvista happamista kommenteista, prosessia seurataan tietyllä kateudella muualla Suomen yliopistomaailmassa.

”Toimenkuvani on saattaa innovaatioyliopisto kokoon aikataulun mukaan”, kertoo prof. Airila. ”Tähän mennessä suunnitelmat ovat edenneet hyvin.

Uuden yliopiston nimikilpailu on käyty, ja uuden yliopiston nimi tulee julkiseksi viimeistään silloin, kun valtioneuvosto omasta puolestaan allekirjoittaa yliopiston säädekirjan, ehkä paljon aiemminkin. Innovaatioyliopiston säädekirja allekirjoitettaneen pian juhannuksen jälkeen.”

Uutta yliopistoa hallinnoi yliopiston säätiö ja sen hallitus. Säätiön hallitus puolestaan nimittää uuden yliopiston rehtorin, ja rehtori esittelee päätettävät asiat säätiön hallitukselle.

Tämä on herättänyt arvostelua, koska nykyinen järjestelmä on ollut kolmikantainen, jossa korkeakoulujen hallintoelimissä on ollut edustettuina professorit, muu opettajakunta, opiskelijat ja muu henkilökunta. Nyt säätiön rahoittajat, valtio ja yksityiset tahot, nimeäisivät hallituksen jäsenet. Mm. henkilöstöryhmät ja ylioppilaskunnat ovat arvostelleet kolmikantamallista luopumista.

”Uuden yliopiston muodostavien eri schooleille (siis nykyisille korkeakouluyksiköille) tulisi kuitenkin omat johtokunnat, jotka olisivat konsistorityyppisiä elimiä, joissa myös opiskelijat ja henkilöstö olisivat edustettuina. Perusajatuksena on yhteistoiminta, sitä halutaan jatkaa”, sanoo prof. Airila.

Tietyllä jännityksellä nyt odotetaan uuden Yliopiston säätiön hallituksen puheenjohtajan sekä hallituksen muiden jäsenten nimiä. Säätiön hallitus tulee nimittämään uuden yliopiston rehtorin.

”Julkisuuden hallinnassa on ollut ongelmia”, kertoo prof. Airila. ”Uuden yliopiston vastustajat ja arvostelijat ovat hyvin päässeet esille julkisuudessa. Kaikkia virheellisiä väittämiä ei ole kannattanut lähteä korjaamaan. Uuden yliopiston positiiviset tavoitteet taas eivät samalla tavoin ole päässeet esille.”

Henkilökunnan kannalta on tärkeää, että irtisanomisiin ei ole tarvetta. ”Mahdolliset vähennystarpeet voidaan hyvin hoitaa eläköitymisten avulla. Tehtävänkuvat kuitenkin saattavat muuttua”, sanoo prof. Airila.

Innovaatioyliopiston kehitystä voi jo seurata yliopiston omilta verkkosivuilta innovaatioyliopisto.fi, jossa mm. ilmestyy yliopiston kehittämistyöstä kertova Inno News-uutiskirje.

Hän katsoo asioita myös TKK:n kannalta. ”Kaikilla mittareilla TKK tulee olemaan merkittävä tekijä uudessa yliopistossa. Esim. tieteellisestä tuotannosta TKK:n osuus on 90 prosenttia.” TKK:n perinteitä halutaan vaalia, esim. alumni- ja kiltatoimintaa. ”Eri schoolien nimet tulevat olemaan käytössä vielä pitkään. Näin ollen myös TKK:n nimeä tullaan vielä käyttämään pitkän aikaa.”

Kansainvälisyys on uuden yliopiston perusperiaate. ”Kysymyksessä on ennakkoluuloton kokeilu Suomessa, jossa haluamme omaksua parhaita käytäntöjä maailmalta.” Uuden yliopiston kansainvälisiä benchmarkyliopistoja ovat mm. Imperial College Britanniassa, ja ETH Sveitsissä (die Eidgenössische Technische Hochschule). ”Oleellinen piirre tulee olemaan uuden ylipoiston kansainvälisyyden korkea taso”, sanoo prof. Airila.

Uusi yliopisto tulee myöskin olemaan virallisesti kaksi- ellei kolmekielinen. Näin ollen ruotsin kieli säilyttää virallisen asemansa myös uudessa yliopistossa.

Kirjastotoiminnan osalta professori Airila viittaa alan teemaryhmään, joka valmistelee, minkä näköinen uuden yliopiston kirjastotoiminnasta tulee. ”Ehdotuksena on, että tulee yksi kirjasto-organisaatio, mutta palvelut pysyvät kaikissa kolmessa yksikössä.”


Professori Mauri Airilan haastattelu tehtiin huhtikuussa 2008, jonka jälkeen nimikilpailun tuloksena uuden yliopiston nimeksi valittiin Aalto-korkeakoulu.