TietäNet
 
Pääkirjoitus
Artikkelit
Tiedotuksia
Palaute
Tilaus
Arkisto
Toimitustiedot
Etusivulle
1 / 2009


Aalto
rantautuu


Sirkku Känsälä

 
  Pekka Pasanen esittelee E-lehdet -työyryhmän tuloksia maaliskuussa Otaniemessä.

Aalto-yliopiston kirjastoa valmistellaan monissa eri ryhmissä. Ansiokkaan taustatyön ja suunnitteluvaiheen jälkeen lähestytään käytännön toimenpiteitä.

 

TietäNetissä 1/2008 Ari Muhonen kirjoitti otsikolla ”Aaltoa päin” Aalto-yliopiston kirjaston suunnittelun alkuvaiheista. Tuolloin suunnittelu oli Kirjasto- ja tietopalvelut -teemaryhmän vastuulla. Nykyisessä muutosorganisaatiossa kirjasto- ja tietopalvelut kuuluvat teema-alueeseen Hallinto ja palvelut, jonka ydintiimiä vetää johtaja Pekka Saarela Taideteollisesta korkeakoulusta. Kirjaston edustajana tiimissä on ylikirjastonhoitaja Ari Muhonen. Kantavana ajatuksena tiimin työssä on uuden yliopiston luominen eikä vain kolmen korkeakoulun yhdistäminen. Byrokratian välttäminen tulevassa yliopistossa kuuluu myös ryhmän tavoitteisiin. Ryhmä kokoontuu viikoittain.

Hallinto ja palvelut -teema-alueella toimii useita työryhmiä, joista syksyllä 2008 nimitetty kirjasto- ja informaatiopalvelut -ohjausryhmä on yksi. Siihen kuuluvat ylikirjastonhoitaja Eeva-Liisa Lehtonen, HSE, kirjastonjohtaja Marita Turpeinen, TAIK, ylikirjastonhoitaja Ari Muhonen, TKK, professori Yrjänä Levanto, TAIK, tohtori Hilppa Sorjonen, HSE, henkilöstöjärjestöjen edustaja Annikki Huttunen, TKK, Sini Marttila, KY, Minna Väkevä, TKY, ja tiedottajana Riitta-Liisa Leskinen, TAIK. Ohjausryhmä antaa palautetta kirjastojen ideoista ja edustaa myös asiakasnäkökulmaa.

Kirjastonjohtajat jatkavat suunnittelutyötään myös nk. K4-ryhmänä, johon heidän lisäkseen kuuluu tiedotuksesta vastaava Riitta-Liisa Leskinen. Kirjastopalveluiden lisäksi oppimisympäristöjen kehittäminen ja yliopiston tutkimustiedon välittäminen ja tutkimuksen arviointiin osallistuminen kuuluvat Aalto-yliopiston kirjaston tehtäväalueeseen.

Keväällä 2009 on toiminut useita kirjaston työntekijöistä koostuvia työryhmiä, joiden tehtävänä oli pohtia, miten verkostomainen kirjasto toimii ensi syksynä ja 1.1.2010 lähtien yhtenä kirjastona kolmella kampuksella. Ryhmiltä toivottiin konkreettisia esityksiä siitä, mitkä palvelut toimivat hajautetusti ja mitkä keskitetysti, sekä keskeisten palvelujen prosessikuvauksia. Myös prosessien vaatimaa ammattitaitoa ja osaamista tuli kartoittaa.

Työryhmät ovat lähipalvelut, tietopalvelut, kaukopalvelu, sähköiset kirjat, E-lehdet, viestintä ja arkisto. Ne ovat viestintä- ja arkisto-ryhmää lukuun ottamatta antaneet väliraporttinsa maaliskuussa ja loppuraporttinsa huhtikuussa. Aalto-yliopiston asiakirjahallintoa suunnitteleva arkisto-työryhmä on antanut väliraportin. Viestintä-työryhmän ja sen osana verkkosivut -ryhmän toiminta riippuu mm. Aalto-yliopiston viestinnän aikatauluista.


Esittelyssä Lähipalvelut -työryhmä: Matti Raatikainen (vas.) ja Risto Maijala.

Lähipalvelut -työryhmä on tehnyt ehdotuksen yhteisiksi käyttösäännöiksi ja lainauskäytäntöjen yhtenäistämiseksi. Lainauksen organisointi kampuskirjastojen välillä vaatii vielä lisämietintää, mutta nykyiseen kirjastojärjestelmän, Voyagerin, yhteislainausmahdollisuutta kannattaa testata. Ryhmä on myös pohtinut, miten Aalto-yliopiston kirjasto näyttäytyy asiakkaille yhtenä kirjastona. Yhteisen visuaalisen ilmeen tulisi näkyä sekä fyysisissä tiloissa että kirjaston jakamassa aineistossa kuten kirjastokortissa ja esitteissä. Henkilökunnan perehtyminen eri kampuskirjastojen toimintaan ja jatkuva yhteydenpito on oleellista yhtenäisen palvelukulttuurin luomiseksi.

Tietopalvelussa painopiste tulee olemaan verkon yli toimivissa palveluissa. Kolmen kampuskirjaston tietoasiantuntijat palvelevat asiakkaita yhtenä tiiminä. Tietopalvelut -työryhmä esittää Aalto-yliopiston kirjastolle yhteistä ”kysy tietoasiantuntijalta” -verkkopalvelua. Ryhmä on myös tehnyt projektiehdotuksen tiedonhankintataitojen verkkokurssien laatimisesta. Tutkijoille ja muulle Aalto-yliopiston henkilökunnalle suunnitellaan tietoiskuja eri asiakokonaisuuksista.

 
 
Kaukopalvelu -työryhmästä Eeva-Inkeri Sierla.

   

Kaukopalvelutyöryhmä on valmistautunut Relais Internationalin kehittämän Enterprise-kaukopalveluohjelmiston käyttöönottoon. Tavoitteena on, että ohjelmisto olisi käytössä vuoden 2010 alussa. Ryhmä ehdottaa, että TKK:n kaukopalvelu voisi hankkia vaikeasti saatavilla olevaa aineistoa koko Aalto-yliopiston asiakkaiden tarpeisiin, koska sillä on siihen parhaat resurssit. Yhteinen hinnasto ja toimiva logistiikka ovat edellytyksiä sujuvalle kaukopalvelulle.

Sähköiset kirjat -työryhmä on paneutunut e-kirjojen valintaan, hankintaan ja käyttöön. Hankintakriteerejä on sekä teknisiä, sisällöllisiä että sopimuksellisia. Käytettävyys on oleellinen tekijä. Käytön tulisi perustua IP -tunnistukseen ja olla selainpohjaista. E-aineiston hallinnointi nousi myös esille samoin kuin e-lehdet -työryhmässä.

E-lehdet -työryhmä laajensi aihealuettaan koskemaan kaikki e-aineistot e-kirjoja lukuun ottamatta. Työryhmä esittää, että e-aineistot hankittaisiin koko Aalto-yliopiston kirjaston yhteiseen käyttöön jo vuoden 2010 alusta lähtien. Noin 75 % tulevan Aalto-yliopiston kirjastojen e-aineistosta hankitaan FinELib -sopimuksin ja ensi vuotta koskevissa neuvotteluissa osapuolena on Aalto-yliopiston kirjasto. Mikäli nykyisen tasoinen e-aineistotarjonta halutaan koko tulevan yliopiston käyttöön, edellyttää se noin 10 % lisärahoitusta. Työryhmä esittää, että e-aineiston hankintaan varattaisiin erillinen rahoitus.

Työryhmien raportit ovat nyt kirjastonjohtajien ja ohjausryhmän käsiteltävänä. Monet ehdotukset ovat todennäköisesti toteuttamiskelpoisia ja ensi syksy tulee olemaan aktiivista palvelujen kehittämisen aikaa.

Kuvat: Jouni Nevalainen