TietäNet
 
Pääkirjoitus
Artikkelit
Tiedotuksia
Palaute
Tilaus
Arkisto
Toimitustiedot
Etusivulle
1 / 2009


Uusi kurssi tukemaan diplomityön tekemistä

– Eri-0.6100 Diplomityöntekijän työkalut (3 op)


Virpi Palmgren


Diplomityön tekeminen on teekkarin opintotaipaleella haastava loppurutistus. Kirjastossa on monesti saatu huomata, että kun opiskelijat tulevat kysymään neuvoa työn tiedonhakuun, monet muutkin diplomityöhön liittyvät asiat ovat epäselviä.


Uuden tutkintosäännön mukaan opiskelevat tekevät kandidaatintyön ja siihen liittyy pakollisena kandidaattiseminaari. Siellä on kirjastolla luennot tiedonhausta ja lähdeviittausten merkitsemisestä. Kandidaatintyö antaa hyvät valmiudet diplomityöhön, jonka huomaa selvästi käytännön neuvontatyössä. Tieteellinen tiedonhaku –kurssi, johon sekä opiskelijat että opettajat ovat olleet tyytyväisiä, jää pois vanhan tutkintorakenteen mukana. Suunnitelmissa kuitenkin on käyttää sen toimintaideaa ja tehtäväpaketteja edelleen räätälöidyssä opetuksessa.

Tarvittiin siis uusi kurssi, joka on tarkoitettu diplomityövaiheeseen jatkamaan kandidaattiseminaarin perusoppeja. Suunnittelutyössä ja toteutuksessa on hyödynnetty vastasolmittua opetuen ja kirjaston liittoa. Päädyttiin pienimuotoiseen kirjaston omassa luentosalissa pidettävään kurssiin, jossa vertaistuki ja kommunikointi on paremmin mahdollista. Kurssin maksimiosallistujamäärä on 25 opiskelijaa ja se järjestetään neljä kertaa vuodessa eli joka periodilla. Kurssi on valinnaisena M-modulissa ja se on saanut hyvän vastaanoton. Opiskelijat, jotka ovat juuri aloittamassa diomityötään, ovat motivoituneita ja opetushenkilötkin tutustuvat heihin toisella tavalla kuin massaluennoilla.

Ohjelmarungossa on 7 luentoa, joiden lisäksi tehdään harjoitustehtäviä. Kurssi suoritetaan aktiivisella osallistumisella eikä sitä arvostella numeroin.

Luennot

1. aloituskerta
Diplomityö oppimisprosessina
- ryhmissä työstetään aiheita ajankäyttö, motivaatio, työskentelyolosuhteet, diplomityöprosessi

2. luento
Karttamenetelmät diplomityön jäsentämisen välineenä
- erityisesti käsitekartan avulla opiskelija voi hahmottaa diplomityöaihettaan ja selkeyttää omaa ajatteluaan

3. luento
Orientaatio diplomityöprosessiin
- ns. proffaluento, kokeneen diplomitöiden ohjaajanja valvojan vinkkejä

4. luento
Käsitekarttojen esittely ja palaute
- opiskelijat esittelevät diplomityöaiheistaan tehdyt kartat ja oppivat toistensa tekemistä erityylisistä esitykseistä

5. luento
Kirjoittaminen diplomityön eri vaiheissa ja kirjoittaminen englanniksi
- kirjoittamisniksejä ja vinkkejä vieraalla kielellä kirjoittamiseen

6. luento
Elektroninen julkaiseminen ja tekijäinoikeudet
- mitä saa tehdä, mitä ei

7. lopetuskerta
Minkälainen on hyvä diplomityö
- opiskelijat arvioivat itse valitsemiaan diplomitöitä ulkonäön, kirjallisuuden käytön, kokonaisuuden hallinnan ja tavoitteiden kannalta

Harjoitustehtävät

- käsitekartan laatiminen omasta diplomityöaiheesta
- dippatyöstartti (n. 1 h:n pituinen palaveri informaatikon kanssa, jossa käydään läpi tärkeimmät tiedonhakuun liittyvät asiat) ja
- alustavan sisällysluettelon laatiminen diplomityöstä
- diplomitöiden valitseminen omalta alalta ryhmätyötä varten

Opiskelijoiden kommentteja kurssin jälkeen

Itse kurssi oli erittäin hyödyllinen, ennen kurssia en tarkkaan tiennyt diplomityön teosta, koska siitä ei varsinaisesti ole tekstiä netissä, eikä näitä oppaitakaan ole liikaa olemassa. Nyt tilanne on kuitenkin aivan toinen ja tästä on hyvä lähteä tenttikauden jälkeen diplomityötä tekemään ja saada se jouluksi valmiiksikin.

Koska töiden taso vaihtelee, antaa tämä tietysti lohtua omaan tekemiseen. Kurssin loppuyhteenvetona voisi todeta, että usein diplomityön kuvitellaan olevan jotakin elämää suurempaa ja sen aloittamista viivytellään. Kurssin aikana käsitykseni vahvistui päinvastaiseen suuntaan, eli ei muuta kuin reippaasti tarttumaan hommaan kiinni.

Kaiken kaikkiaan kokonaisuuteena kurssi on motivoinut aloittamaan diplomityön aiheeseen perehtymisen, hieman aiemmin jo kuin olin alunperin suunnitellut, mikä on hyvä asia. Lisäksi luentokertojen jälkeen on minulle selkeytynyt kokonaisuus siitä, mitä diplomityössä vaaditaan, miten sitä työstetään ja kuinka asiat tulisi lopullisesti jäsentää.