Edellinen Seuraava Ylös

TKK:lla on nyt tutkimusrekisteri

Eeva Mörttinen

TKK:n tutkimusrekisteri, joka on TKKtutkii-niminen tietokanta kirjaston TENTTU-tiedonhakujärjestelmässä, otettiin käyttöön vuoden 1993 aikana. Samassa yhteydessä perustettiin tutkimusrekisterille rinnakkainen TKKjulkaisee-tietokanta, johon kerätään tiedot TKK:n henkilöstön julkaisutoiminnasta.

TKKtutkii- ja TKKjulkaisee -tietokantoihin tiedot syötetään hajautetusti laitoksilta käsin. Tällä hetkellä syöttäjiä on yli 60. Tutkimusrekisterin syöttäjä saa näytölleen 4-sivuisen lomakkeen, johon täytetään enimmillään noin 50 eri tietoa kaikista niistä TKK:lla käynnissä olevista tutkimushankkeista, joiden kokonaisbudjetti ylittää 100.000 mk. Tietyt, vain hallinnon tarpeisiin kerättävät tiedot eivät kuitenkaan näy tavalliselle tiedonhakijalle.

TENTTU-tietokannoissa on tapahtunut viime aikoina useita muitakin, vaikkakin pienempiä muutoksia. Osa niistä ei näy käyttäjälle, vaan muutokset koskevat esim. tiedon syöttöä tietokantoihin, jota on helpotettu joko syöttäjän tai tietokannan ylläpitäjän kannalta. Käyttäjälle näkyvin muutos edellä mainittujen uusien tietokantojen ohella on se, että tekijännimi-haussa ei käytetä enää alaviivaa. Sen sijaan alaviiva on säilytetty edelleen UDK-haussa, koska muutoin tarkat ja täsmälliset UDK-luokituskoodeilla tapahtuvat haut eivät olisi mahdollisia.

Kuluvan vuoden aikana tulee päättymään VAX/VMS -aikakausi TENTUN historiassa, sillä tietokannat siirretään Unix-koneeseen. Muutoksen ei pitäisi näkyä millään tavalla tavalliselle tiedonhakijalle lukuunottamatta lyhyttä käyttökatkoa siirtymisen aikana.

TKK:n ulkopuoliset tahot saavat käyttäjätunnuksen TENTTUUN tilaamalla hakulomakkeen puh. 451 4141. TKK:n sisällä TENTTUUN pääsee useimmista Atk-keskuksen koneista komennolla TELNET TENTTU. Yhteydenoton alussa kysytään käyttäjätunnusta, joka on TENTTU, salasanaa ei tarvita. Komennolla OPAS saa TENTUSTA pikaoppaan hakuohjelman komennoista ja tietokantojen sisällöstä.

Edellinen Seuraava Ylös