TietäNetin toinen vuosi alkaa. Paperisen TietäNetin kannen väri on vaihtunut ja painosta on jälleen hieman suurennettu. Toimitustyö on ollut haasteellista, antoisaa ja miellyttävää, ovathan kirjaston työntekijät ja haastateltavat suhtautuneet lehteen myönteisesti. Tässä numerossa kerrotaan tarkemmin, miten TietäNetin elektroninen versio tehtiin. On sanottu, että elektroninen julkaiseminen on oma taiteenlajinsa. Siltä se tuntuukin. Tekniset perusedellytykset ovat oikeastaan vasta kehittymässä, tosin nopeasti ja aivan lähitulevaisuudessa.
Verkkomaailma mullistaa paitsi omia työtehtäviämme ja päivittäisiä kuvioitamme, myös koko yhteiskuntaa ja varsinkin nuorempien maailmankuvaa. Janne Salonen kuvailee näitä ilmiöitä kirjoituksessaan. Hänen mielestään TKK:lla ja erityisesti sen uudella multimedialaboratoriolla olisi erinomaiset lähtökohdat nousta suorastaan alan tulenkantajiksi. - Miten kirjastojen tulisi reagoida tai toimia tässä murroksessa?
Kirjastojen toimintaympäristön "sähköistyminen" aiheuttaa vääjäämättä muutospaineita kirjastotiloille. Asiakaspalautteestakin on ilmennyt, että tarvitaan lisää paitsi luku- ja ryhmätyötiloja, myös eräänlaisia konelukupaikkoja. Oman näkökulmansa asiaan tuo toista kertaa kirjastossamme työskentelevä Kathleen Tipton, jonka tehtävänä on juuri suunnitella parannuksia yleisötiloihin. Ei ole aivan yksinkertaista saada uutta ilmettä tai toimivampia tilaratkaisuja Alvar Aallon tai kenenkään muunkaan arkitehtonisiin luomuksiin.
Kirjastomme toista kerrosta, jossa lainaustoimistokin sijaitsee, ihailevat monet turistit ja arkkitehtuurin opiskelijat eri puolilta mailmaa. Toimistokohtaisessa sarjassamme olemme edenneet lainaukseen, mikä on kirjastotyön näkyvintä puolta. Oheisessa artikkelissa valotetaan tuota toimintasarkaa vähän lähempää. Päivittäin eletään monta totuudenhetkeä asiakkaan ja asiakaspalvelijan kohdatessa.
Tässä numerossa tuomme esille useampia yhteistyötahojamme, sellaisia, joiden kanssa myös viime aikoina olemme olleet tekemisissä. On mielenkiintoista kurkistaa yhteistyökumppanien omaan työkenttään, kuten nyt Varastokirjaston, Tieteellisten kirjastojen ATK-yksikön ja Teknillisen korkeakoulun Koulutuskeskus Dipolin (ns. info-kurssit) työhön. Näin pääsee kuulostelemaan sitäkin, mikä on vasta idean tasolla.
Meillä aiemmin työskennellyt Maarit Wallenius, joka tänä lukuvuonna on osallistunut Koulutuskeskus Dipolin 28. Tietopalvelun ja tietoresurssien hallinnan koulutukseen, tutustui Lontoon Online-kokoukseen. Artikkelissaan hän kertoo Lontoon terveisensä sekä omista tunnelmistaan info-kurssin tiimoilta.