Edellinen Seuraava Ylös

Tietomessuilla mukana

Janne Salonen

Vuoden 1997 Tietomessut 5-6.2. Wanhassa Satamassa Helsingin Katajanokalla eivät tarjonneet järisyttävää uutta: näytteilleasettajien joukossa ei ollut erityistä vetonaulaa eikä luennoitsijoiden joukossa erityistä "tähteä". Arvoasteikossa tärkeimmäksi luennoitsijaksi voidaan katsoa opetusministeri Olli-Pekka Heinonen, jonka painoarvo on kasvanut sitä myötä kuin koulutuksen ja osaamisen merkitys Suomen tulevaisuuden avaintekijänä on korostunut poliittisten ja muiden päättäjien silmissä.

Tässä yhteydessä Teknillisellä korkeakoululla tulee olemaan keskeinen strateginen merkitys kansakunnalle. TKK osallistui Tietopäiville omalla osastolla, jossa esittäytyivät TKK:n kirjasto sekä Koulutuskeskus Dipoli. Kirjaston informaatiopalvelun toimistopäällikkö Irma Pasanen-Tuomainen, joka muiden informaatikoiden mukana oli isännöimässä TKK:n osastoa, kertoi että erityisesti näyttelyyn kirjastosta lainattu abiturientti-pisteen "surfaustuoli" www-selailua varten oli herättänyt huomiota ja kiinnostusta.

Myös muita korkeakouluja oli edustettuina näyttelyssä, Helsingin yliopisto ja Tampereen yliopisto. Yleensäkin julkishallinto, julkiset yhteisöt sekä valtion liikelaitokset olivat hyvin edustettuja: näyttelystä löytyi mm. VTT, Suomen Akatemia, Tekes, Stakes, Tilastokeskus, Eduskunnan kirjasto, Karttakeskus, Eläketurvakeskus, Kaupparekisteri, Suomen PT ja Telecom Finland. Hyvin edustettuja olivat myös tiedonvälittäjät, esim. Kauppalehti, Talentum, Helsinki Media, Financial Times sekä Reuters, maailman johtava uutisorganisaatio. Oma ryhmänsä oli myös tietoaineiston myyjät ja välittäjät, esim. Akateeminen Kirjakauppa, Suomalainen Kirjakauppa, WSOY, Blackwell ja Swets. Oli silminpistävää, että varsinaisia kirjoja ei ollut esillä juuri ollenkaan. Sekä kustantajat, välittäjät että kirjakaupat esittelivät lähinnä elektronisia tuotteita: tietokantapalveluja tai CD-ROM -tuotteita. Onko kirjojen rooli kokonaan väistymässä? Tuskinpa, näyttely lähinnä kuvastaa "ajan hengessä" olevia uutuustuotteita. Eri aihepiirien tekstikirjojen merkitys tulee todennäköisesti säilymään vielä pitkään.

Yksi näytteilleasettajaryhmä oli erilaiset tietopalvelujen tarjoajat, esim. Esmerk, jotka tarjoavat mediaseurantaa yrityksille. Myös esim. Reuters tai Financial Times tarjoavat tämäntyyppisiä palveluja, sekä M.A.I.D., joka tarjoaa tietoverkkojen seurantaa yrityksille. Yritysten ja yhteisöjen johdolle yli äyräiden paisuvan informaatiotulvan hallinta on nousemassa yhä kriittisemmäksi ja samalla hankalammaksi tehtäväksi, ja tähän tarpeeseen yllä mainitut yritykset ovat kehittämässä palvelujaan. On kuitenkin ilmeistä, että jokainen yritys ja yhteisö tarvitsee aika lailla omiin tarpeisiin räätälöidyn tietopalvelun ja mahdollisesti tietojohtajan, jonka vastuulla tiedonhallinta olisi, vastaavasti kuten monessa organisaatiossa nykyisin on tietotekniikan johtajatason vastuuhenkilö. Ovathan useimmat suurvallat jo aikoja sitten katsoneet, että heillä on välttämätöntä olla tiedustelupalvelu ja sen päällikkö, useimmiten kenraalin arvoinen, valtionjohdon erityisiä tiedontarpeita varten.

Kuva: Kuvassa osastomme surfaustuoliin tutustumassa TKK:n ATK-keskuksen johtaja Kristel Sarlin.

Edellinen Seuraava Ylös