Seuraava Ylös

Kohti erilaista tulevaisuutta

Kuluvan vuoden aikana tarkoituksenamme on julkaista TietäNetissä muutamia työterveysaiheisia artikkeleita. Aihe on ollut viime aikoina usein esillä julkisuudessa, myös kirjasto- ja tietopalvelualan lehdissä. Tässä numerossa työpsykologi Erkki Kuivasniemi kertoo eräällä työpaikalla vallinneesta tulehtuneesta tilanteesta, sen ratkaisemisesta ja yleisemmin muutoksien läpielämisestä. Kirjastomaailma on kautta aikojen elänyt muutosten pyörteissä ja monen mielestä nyt tuulee entistä lujemmin. Usealla taholla on todettu, että kirjastoissa pitäisi tarkistaa tehtävät, niiden tärkeysjärjestys ja luopua vähemmän tärkeästä. Mutta luopuminen voi olla vaikeaa monestakin syystä. Aika varmasti näyttää, mikä on tärkeää. Sitä ei kuitenkaan voi jäädä vain odottelemaan, vaan kirjastojen pitää olla mukana uudessa, etsiä ja oivaltaa. - Kuinka moni kirjastovirkailija kuvittelikaan saapuvansa melkein rauhan satamaan ja jotkut myös kaikenlaisilta yritysmaailman kiusoilta suojattuun maailmaan kirjastoon töihin tullessaan?

Myös Teknillisen korkeakoulun rehtori Paavo Uronen korosti haastattelussamme painopistealueiden merkitystä. Meidän tulisi keskittyä siihen, minkä osaamme ja tehdä se entistä paremmin. Rehtori on esittänyt korkeakoulun tavoitteeksi päästä kymmenen parhaan eurooppalaisen teknillisen yliopiston joukkoon vuoteen 2005 mennessä. Siinä on kirjastollekin tavoitetta. Paavo Urosenkin mielestä kirjastoilla on varmasti tulevaisuus, vaikkakin erilainen kuin nyt.

Erilaista tulevaisuutta on pelätty kirjastoissa muuan muassa copyright-säädösten mahdollisen kiristymisen takia. Asia on herättynyt kirjastojen ulkopuolellakin kiinnostusta. Voihan olla mahdollista, että esimerkiksi elektronisten julkaisujen kopiointi estetään tai sitä vaikeutetaan kirjastojen kannalta. Tästä ongelma-alueesta ohessa Sinikka Koskialan haastattelu.

Voidaksemme kehittää kirjastolle uutta roolia meidän pitäisi tuntea ei vain elektronisen julkaiseminen kehitystä vaan myös asiakaskuntamme ja sen tarpeet. Miten asiakkaat arvioivat kirjastomme palveluita? Tätä selvitti Taija Noro pro gradu -työssään.

Lisäksi tulevaisuutta koskevassa päätöksenteossa olisi otettava huomioon myös henkilökunnan tarpeet. Tämänkertaisesta valokeilassa-haastattelusta minulle tuli mieleen tammikuun Työyhteisöviestin artikkeli " Muutos onnistuu ihmistä kunnioitettaessa". Siinä kirjoitettiin miellyttävän ihmisläheisesti, että muutoshankkeita johdettaessa jokaista työntekijää pitäisi kohdella omaa elämäänsä elävänä ja elämäntehtäväänsä toteuttavana yksilönä eikä vain arvokkaana investointina.


Jaana Kersalo


Seuraava Ylös