TietäNet







ISSN 1238-5492
4. vsk


Pääkirjoitus

Artikkelit

Tiedotuksia

Palaute

Tilaus

Arkisto

Toimitustiedot

Etusivulle

TietäNet Teknillisen korkeakoulun kirjaston tiedotuslehti
1 / 1998

Valokeilassa Anna Therman

Jaana Marvia


Svenska handelshögskolanin atk-keskuksen pääsuunnittelija Anna Therman on tullut tutuksi myös kirjastossamme, sillä hän on hoitanut Teemun VTLS-managerointia Tuija Sonkkilan sijaisena viime elokuusta lähtien. Koulutukseltaan AnnaTherman on matemaatikko ja hän on toiminut atk-tehtävissä ja tilastotieteen alalla koko uransa ajan.


Kauanko olet ollut Hankenilla? Mitä teet?

* Yli 15 vuotta. Aloitin tilastotieteen laitoksella, opetin muutaman vuoden tilastotiedettä ja matematiikkaa. Olen ollut yli kymmenen vuotta atk-keskuksessa töissä. Tällä hetkellä meitä on siellä vain viisi.

Puolet työajastani menee Hankenin kirjaston atk-järjestelmien hoitoon, pääasiassa VTLS-managerointiin ja siihen liittyvään suunnitteluun sekä jonkin verran muihinkin kirjaston atk-töihin. Vastaan Hankenin tilastollisista ohjelmapaketeista; tilaan ja hoidan ylläpidon. Sen lisäksi teen päivittäisiä adhoc-tehtäviä. Kun koulumme on verrattain pieni, mikä sinänsä on ihan kiva asia, jokainen saa tai joutuu tekemään vähän sitä sun tätä, minäkin aina mikrotukityöhön asti.

Hankenin kirjaston atk-tehtävät?

* Meillä on 17 yleisömikroa, joista pääsee verkkoon ja joilta voi hakea CD-ROMeilta ja kirjastoluetteloista. Olen ollut mukana suunnittelemassa mitä tehdään. Yksi atk-keskuksen työntekijä on varsinaisesti tehnyt käyttöliittymän. Olen ollut ikäänkuin välikädessä. - Olen mukana kirjaston henkilökunnan kokouksissa silloin, kun asialistalla on atk-asioita. Muutenkin tapaan kirjaston työntekijöitä useita kertoja viikossa.

Nyt olet ottanut hoitaaksesi myös TKK:n Teemu-manageroinnin Tuija Sonkkilan keskittyessä lisensiaattityöhönsä.

* Kyllä, siihen menee vaihtelevasti aikaa. Vähän yli yksi päivä viikossa on sovittu ja pidemmän päälle se pitää aika tavalla paikkaansakin. Mutta kun varamanagerien kanssa on istuttu ja tehty suurempia muutoksia, niin aikaahan siihen on mennyt. Teemu-järjestelmä sinänsä ja konekin on vakaa (koputan puuta). Tänä aikana vain muutaman kerran on soitettu minulle ja kerrottu, että jotain pitää tehdä ja heti.

Sinun ei ole tarvinnut rynnätä TKK:lle? Kerran olit sattumoisin jo ajamassa Otaniemeen, kun sinua tarvittiin atk-keskuksessa paikan päällä.

* Niin, sanoin, että "olen jo autossa matkalla Otaniemeen"!

Hankenin ja TKK:n kirjastoilla on yhteinen keskuskone VTLS-järjestelmälle.

* Se täyttää 4 vuotta tänä keväänä. Hankenilla oli sitä ennen oma kone, joka kävi liian pieneksi. Harkitsimme uuden ostamista tai vuokraamistakin, koska rahoja ei juuri silloin tuntunut löytyvän. Yhtenä vaihtoehtona etsimme sopivaa yhteistyökumppania. TKK:lla oli silloin vähän sama tilanne: konetta oli tarkoitus vaihtaa. Niinpä hankimme yhdessä vähän isomman koneen, mikä on minusta erittäin hyvä asia.

Se nimenomaan on hyvä, että kone sijaitsee suuremmassa paikassa kuten TKK:lla, jossa operaattorit ovat aina paikalla. Meillä ei voida olla aina tavallaan vahtimassa. Minusta tuntuu, että ensi sukupolven kirjastojärjestelmissä tämäntyyppinen yhteistyö saattaa yleistyä. Onhan jo muutamia muitakin yhteisiä koneita ja tietokantoja, esimerkiksi taidekirjastoilla.

Olet nyt perehtynyt monipuolisemmin VTLS-järjestelmään, ohjelmapuoleen?

* Niin, koska Ulla Fellman, joka oli hoitanut VTLS:n manageroinnin Hankenin kirjaston kannalta, jäi meiltä eläkkeelle. Minä olin ollut enemmän tekninen manageri. Siitä syystä ja TKK:n manageroinnin takia, olen nyt tosiaan perehtynyt VTLS:ään aiempaa laajemmin. Onhan se aika mahtava järjestelmä. Eri asiat ja ongelmat tulevat näissäkin kahdessa kirjastossa ajankohtaiseksi eri aikoina. Ainakin opin asiat ja voin hyödyntää niitä toisessa kirjastossa.

Vaikka asiat jollain tasolla ovat minulle tuttuja, niin juuri se selvitettävä asia on monesti jotenkin uusi. Kun tekee jotain uutta, pitää olla varovainen eikä kaataa Otakir-konetta kesken päivää!

Minulla ei ole kirjastokoulutusta eikä tuntemusta. Olen oppinut kirjastoista VTLS:n kautta. Olen oppinut sen, että kaikkien asioiden takana on paljon enemmän kuin päältäpäin näkyy. Ja toiseen alaan liittyvä käytännönläheinen atk-työ on mielenkiintoisempaa kuin pelkkä bittien vääntäminen.

Mitä muita yhteistyön alueita voisit mainita?

Olemme juuri nyt ottaneet käyttöön Jussi Kangasharjun tekemän wwls-liittymän Hannaan (Hankenin VTLS-tietokanta). Olen vähän kääntänyt tekstejä ruotsiksi ja koettanut saada sen toimimaan meillä. Nyt wwls-liittymä VTLS:ään on sekä yleisöpäätteissä ja kotisivulla (haastattelun hetkellä ei vielä ollut). Tämä on yksi esimerkki hyvästä yhteistyöstä, joka on syntynyt jonkun oikeastaan vapaaehtoisesta työstä. Liittymä on jo käytössä useammassa kirjastossa.

Miten usein käyt TKK:lla?

* Vähän harvemmin kuin viikoittain. Työthän hoituvat työhuoneestani Hankenilla, mutta haluan pitää kosketuksen ihmisiin TKK:lla. On tärkeää nähdä. Joskus kun olemme tavanneet varamanagerien kanssa, olen käynyt useamminkin.

Mistä olet kotoisin?

* Helsingistä - olen käytännössä asunut koko elämäni tällä seudulla.

Olit syksyllä Kreikassa pyöräilemässä? Teetko sellaista useinkin?

* Ei se ihan tavallista ole, ulkoilen ja liikun tosin mielelläni. Pyöräily on mukavaa ... Matka onnistui erittäin hyvin. Olin pohjoisilla Kreikan saarilla kuten Korfulla ja rannikolla upeissa maisemissa. Onneksi en nähnyt lämpömittareita, sillä kuulin jälkeenpäin lämpötilan olleen yli +30 C.

Mitä muuta teet vapaa-aikanasi?

Olen vanha yhdistysihminen. Partiossa olin nuorempana mukana aktiivisesti ja olen mukana edelleen "projektiluonteisesti". Pidän yhteyttä entiseen partiolippukuntaani ja lähden mukaan heidän matkoilleen Lappiin, esimerkiksi. - Teatterissa ja elokuvissa käyn myös mielelläni.

e-mail: Anna.Therman@shh.fi


Paluu artikkeleihin