TietäNet







ISSN 1238-5492
4. vsk


Pääkirjoitus

Artikkelit

Tiedotuksia

Palaute

Tilaus

Arkisto

Toimitustiedot

Etusivulle

TietäNet Teknillisen korkeakoulun kirjaston tiedotuslehti
1 / 1998

EELS - Engineering Electronic Library, Sweden

Eva Tolonen

Ruotsissa teknillisten korkeakoulujen kirjastot aloittivat vuonna 1994 tekniikan alan Internet-resurssien keräämisen yhteiseen aihehakemistoon. Englanniksi aihehakemistoja nimitetään seuraavasti: Subject Based Information Gateways tai nykyisin myös Quality Controlled Subject Services. Tarkoituksena oli ja on tarjota teknillisten korkeakoulujen tutkijoille ja opiskelijoille laadullisesti korkeatasoisia Internet-lähteitä tai -resursseja. Internet-resursseja arvioidaan mm. sivujen tuottajien luotettavuuden, päivitysten ja saavutettavuuden mukaan. Pohjoismaisiin tietoresursseihin on kiinnitetty erityistä huomiota. Projektissa haluttiin parantaa myös henkilökunnan Internet-taitoja. Niinkuin nimi jo enteilee, EELS-palvelu on täysin englanninkielinen, ja linkit on mahdollisuuksien mukaan tehty englanninkielisiin Internet-sivuihin.

EELS oli ensimmäisiä Internet-aihehakemistoja maailmalla ja ensimmäinen tekniikan alalla. Järjestelmässä oli alusta alkaen sekä selailu- että hakumahdollisuudet. Viime syksynä EELS-alihakemistot siirrettiin ROADS-pohjaiseen tietokantaan. ROADS on lyhenne sanoista Resource Organisation And Discovery in Subject-based services. Tämä ratkaisu mahdollistaa yhteishaun muiden vastaavien palvelujen kanssa (cross-searching). EELS-palvelu on valittu myös EU:n DESIRE-projektin testipalveluksi yhdessä sosiaalitieteiden SOSIG- ja hollantilaisen poikkitieteellisen DutchESS-hakemistopalvelujen kanssa.

TKK:n kirjaston ja EELS-kirjastojen yhteistyö alkoi puolitoista vuotta sitten. Aihealueemme EELSissä on ympäristötekniikka. Syöttötapahtuma helpottui viime syksynä siirryttäessä käyttämään ROADS-tietokannan IAFA-formaatin mukaista tallennusalustaa, mitä käytetään dokumenttityyppisten Internet-resurssien kuvailuun. ROADS-ohjelmistolla korjaukset ovat helppoja tehdä ja se nopeuttaa osaltaan yksittäisten resurssien päivittämistä. Suunnitelmissamme on laajentaa EELS-osuuttamme koskemaan myös puunjalostustekniikkaa ja kemian tekniikkaa.

EELS-palvelua käytetään suhteellisen paljon Suomessa. Käyttötilastojen kahdeksas sija ja yli 8000 käyttöä viime vuonna on hyvä saavutus. Meitä suuremmat käyttäjämaat ovat Ruotsi, USA, Iso Britannia, Kanada ja Australia. Kaikkein suurin käyttäjäryhmä on com-käyttäjät. Ruotsia lukuunottamatta muut pohjoismaat jäävät toistaiseksi kauas taakse. Kirjaston etusivulla on EELS-palveluun suora linkki, joka myös on edistänyt palvelun käyttöä Suomessa. EELS-yhteistyö on antoisaa pohjoismaista yhteistyötä käytännön tasolla ja sillä sekä luodaan että ylläpidetään myös kirjaston kannalta hyödyllistä kontaktiverkostoa.

Lisätietoja: http://www.ub2.lu.se/eel/eelhome.html


Paluu artikkeleihin