ISSN 1238-5492
5. vsk


Pääkirjoitus

Artikkelit

Tiedotuksia

Palaute

Tilaus

Arkisto

Toimitustiedot

Etusivulle

TietäNet

Teknillisen korkeakoulun kirjaston tiedotuslehti
1 / 1999

biggist.gif (10720 bytes)

EU:n 5. puiteohjelma:

IST - Käyttäjäystävällinen tietoyhteiskunta

Marja Malmgren


EU:n viides tutkimuspuiteohjelma vuosille 1998-2002 käynnistyi tämän vuoden alussa. Siirryttäessä uudelle vuosituhannelle puiteohjelman rakenne on kokonaan uusittu siten, että aikaisemman noin parinkymmenen tutkimusohjelman sijaan tavoitteiden raamiksi on nyt määritelty neljä laajaa toimintakokonaisuutta. Varsinainen tutkimus- ja kehitystoiminta tapahtuu ensimmäisen toimintakokonaisuuden alla, kolme muuta käsittelevät (horisontaalisella tasolla) eurooppalaisen tutkimuksen kansainvälistä roolia, innovaatiota ja pk-yrityksiä sekä inhimillisiä voimavaroja ja sosio-ekonomista tietopohjaa.


Ensimmäinen toimintakokonaisuus on jaettu tutkimusteemoiksi (temaattisiksi ohjelmiksi), joista elämän laatu ja luonnonvarojen hallinta käsittelee kansalaisten terveyteen, ravintoon ja ikääntymiseen liittyviä kysymyksiä. Toinen ohjelma käyttäjäystävällinen tietoyhteiskunta pyrkii edistämään tietoyhteiskuntakehitystä Euroopassa. Kolmas ohjelma kilpailukykyinen ja kestävä kasvu sisältää teollisuuteen ja kuljetuksiin liittyviä kysymyksiä. Neljäs ohjelma energia, ympäristö ja kestävä kehitys painottaa ekosysteemin entistä tehokkaampaa suojelua energiateknologiaa kehitettäessä.

Käyttäjäystävällinen tietoyhteiskunta (Information Society Technologies, IST) on laaja ohjelma, joka pyrkii yhdistämään tietoyhteiskuntakehitykseen liittyvät aiheet painottaen käyttäjille tarjottavien kokonaisten järjestelmien, sisältöjen ja palvelujen kehitystyötä. Ohjelman avaintoiminnoiksi on määritelty kansalaisille tarkoitetut järjestelmät ja palvelut, uudet työtavat ja kaupankäynti verkossa, multimedian sisältötuotanto ja työkalut, sekä keskeiset teknologiat ja perusrakenteet. Neljännessä puiteohjelmassa nämä aiheet jakaantuivat useaan eri tutkimusohjelmaan, joita olivat esimerkiksi multimediatuotteiden ja -palveluiden kehittämiseen liittyvä INFO2000-ohjelma ja telemaattisten sovellutusten kehittämiseen ja käytön edistämiseen liittyvä telematiikka -ohjelma. Valtaosa neljännen puiteohjelman kirjastohankkeista toteutettiin juuri telematiikka -ohjelman alaisuudessa. IST-ohjelman edeltäjiä olivat neljännessä puiteohjelmassa myös tietoliikennetekniikka-ohjelma ACTS ja tieto- ja informaatiotekniikka-ohjelma ESPRIT.

Ensimmäinen hakukierros IST-ohjelmassa avautui maaliskuun puolivälissä. Ohjelman edistymistä ja siihen liittyviä hankkeita voi seurata ohjelman Cordis-palvelimella olevan kotisivun kautta osoitteessa http://www.cordis.lu/ist/.

EU:lla on käynnissä myös erillinen projekti, jonka päämääränä on edistää osallistumista IST-ohjelmaan. Projektin kotisivu on osoiteessa http://www.ideal-ist.net/.

IST-ohjelmaan liittyen tullaan 22.-24. marraskuuta järjestämään kansainvälinen konferenssi ja näyttely Explore Europe's Leading Information Technologies and Applications at IST 99 Helsingin Messukeskuksessa. Lisätietoja konferenssista löytyy osoitteesta http://www.ist99.fi/.

EU:n viidenteen puiteohjelmaan liittyviä asioita kannattaa seurata Cordis-palvelimen sivuilta tai Tekesin EU-sivuilta.


PS. Linkkivinkkinä sivu, jolta löytyvät linkit EU:n (osin ilmaiskäyttöisiin) tietokantoihin ja www-palveluihin: http://europa.eu.int/geninfo/info-fi.htm.

Paluu artikkeleihin