ISSN 1238-5492
5. vsk


Pääkirjoitus

Artikkelit

Tiedotuksia

Palaute

Tilaus

Arkisto

Toimitustiedot

Etusivulle

TietäNet

Teknillisen korkeakoulun kirjaston tiedotuslehti
1 / 1999


Linnea2

Tuija Sonkkila


Linnea2 on koodinimi uudelle järjestelmäkokonaisuudelle, joka tulee korvaamaan parin vuoden sisällä nykyisen VTLS-ohjelmiston Suomen yliopistokirjastoissa. VTLS:stä ollaan pakotetut luopumaan siksi että VTLS Inc. -yritys lopettaa sen kehittämisen ja tuen.


Valintaprosessi

Helsingin yliopiston Linnea-palvelut käynnisti Linnea2:sta EU-tarjouskilpailun 1998. Kilpailun pohjaksi laadittiin keväällä 1998 seikkaperäinen luettelo piirteistä, joita järjestelmässä toisaalta pitää olla ja toisaalta olisi hyvä olla. Piirreluettelo - korrekti EU-termi on RFP, Request For Proposals - oli lausuntokierroksella kirjastoissa huhtikuussa 1998. Joulukuussa 1998 tarjouskilpailu oli edennyt niin pitkälle, että Linnea2-hankkeen johtoryhmä, Suomen yliopistokirjastojen neuvosto, päätti valita seuraavat neljä järjestelmää jatkotestausta varten:

Kaikki järjestelmät ovat nk. uuden sukupolven integroituja kirjastojärjestelmiä. Ne on tehty käyttämään hyväksi internet-teknologiaa, asiakas-palvelin -arkkitehtuuria jne. Hyvän johdatuksen kaikkeen siihen, mitä modernilta kirjastojärjestelmältä nykyisin edellytetään, saa vuonna 1997 ilmestyneestä raporttikokoelmasta Kirjastojen tietotekninen tulevaisuusskenaario. Nyrkkisääntönä on, että asiakkaat käyttävät web-selainta tietokantahakuihin, kirjaston henkilökunta taas mikroon asennettavaa erillistä ohjelmaa.

Kevään 1999 aikana yllämainittua neljää järjestelmää testataan pienryhmissä Helsingin yliopiston Teollisuuskadun tiloissa. Pienryhmät on koottu pääosin nykyisistä VTLS-työryhmistä. Teknillisen korkeakoulun kirjastosta testaukseen osallistuvat (suluissa ryhmä): Ulla Huurinainen (tilastointi), Risto Maijala (lainaus), Pekka Pasanen (kausijulkaisut) ja Tuija Sonkkila (systeemi).

Milloin VTLS jää pois käytöstä?

Päätös Linnea2-järjestelmän hankinnasta tehdään syyskuun 1999 loppuun mennessä. Tavoitteena on, että uusi järjestelmä on käytössä vuonna 2001. Asennus tapahtuisi vuodenvaihteessa 2000-2001. Tämä edellyttää mm. sitä, että rahoitus uuden järjestelmän hankkimiseksi on selvillä sekä korkeakouluittain että yhteisjärjestelmän osalta.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Kun uuteen järjestelmään siirrytään, se tarkoittaa ainakin seuraavia töitä ja kustannuksia:

  • Linnea2-testaukseen osallistumista ja raportointia
  • Linnea2-projektin käynnistämistä kirjastoissa (muodossa tai toisessa)
  • TEEMU-tietokannassa olevan datan muunnosta uuden järjestelmän ymmärtämään muotoon
  • uuden palvelinkoneen hankintaa nykyisen otakir.hut.fi:n tilalle sekä sen ylläpidosta sopimista
  • uuden järjestelmän käyttämien ohjelmien käyttö- ja tukilisenssin hankkimista
  • henkilökunnan käytössä olevien mikrojen soveltuvuuden arvioimista ja mahdollisia lisähankintoja
  • henkilökunnan ja asiakkaiden kouluttamista ja tiedottamista


Paluu artikkeleihin