ISSN 1238-5492
5. vsk


Pääkirjoitus

Artikkelit

Tiedotuksia

Palaute

Tilaus

Arkisto

Toimitustiedot

Etusivulle

TietäNet

Teknillisen korkeakoulun kirjaston tiedotuslehti
1 / 1999


Pääkirjaston vuosi2000-projekti

-Tausta ja toteutus

Ilkka Heikkinen


Viime kesänä ryhdyttiin TKK:lla kartoittamaan käytössä olevia laitteistoja, ohjelmia, tietokantoja ja käyttöjärjestelmiä vuosi2000- eli ns. y2k-yhteensopivuuden varmistamiseksi. Pääkirjaston osalta projektiin osallistui neljän hengen atk-tiimi, josta allekirjoittaneen osalle tulivat mikrotietokoneet, niiden käyttöjärjestelmät ja käytössä olevat sovellusohjelmat. Työasemia on - yleisö- ja standalonekäytössä olevat mukaan lukien - noin 100.


Mikrojen suhteen ongelmakohdaksi muodostuu koneen "aivot", eli BIOS-piiri, joka paria vuotta vanhemmissa laitteissa ei yleensä osaa vaihtaa päivämäärää vuodesta 1999 vuoteen 2000, vaan palaa keskiyöllä vuoteen 1900. Tästä saattaa aiheutua arvaamattomia ongelmia ohjelmien käytössä. Useimmissa Pentium-tasoisissa ja uudemmissa mikroissa voi BIOS-piirin kuitenkin päivittää uudempaan ohjelmallisesti ns. flash-päivityksellä. Näitä päivitystiedostoja löytyy mikrojen valmistajien Internet-kotisivuilta ja kloonimikrojen ollessa kysymyksessä joko myyjän tai emolevyn valmistajan kotisivulta.

Yhteensopivuuden tarkistamiseksi on tarjolla lukuisia vapaasti levitettäviä ja kaupallisia testiohjelmia. TKK:lla käytetään NSTL:n ilmaiseksi jakamaa YMARK2000 -ohjelmaa. Se on saatavissa osoitteesta: http://www.nstl.com/html/nstl_ymark2000.html. Se siirtää koneen hetkeksi vuosituhannen vaihteeseen ja tarkkailee päivämäärän vaihtoa. Lisäksi se varmistaa, että kone ymmärtää karkausvuodet aina vuoteen 2009 asti. Jos kone ei ole yhteensopiva, ohjelma varoittaa siitä. Tällöin on ryhdyttävä toimenpiteisiin BIOSin päivittämiseksi tai tilanteen korjaamiseksi muilla keinoin.

Pääkirjaston testeissä todettiin kaikkien vuonna 1997 ja sen jälkeen hankittujen mikrojen läpäisevän yhteensopivuustestit ilman mitään lisätoimenpiteitä. Myös muutama vanhempi mikro selvisi puhtain paperein. Kuitenkin noin 2/3 kaikista käytössä olevista mikroista siirtyi vuoden 1999 jälkeen vuoteen 1900.

Tämän vuoden alussa ryhdyin sitten varsinaiseen päivitystyöhön. Seuraamissani lukuisissa tietokonealan lehdissä suositellaan päivitysten tekemistä jo alkuvuodesta. Selvitin ensin, mihin mikrojemme BIOS-piireihin on saatavissa flash-päivitys ja imuroin sen sitten Internetistä. Oikean BIOS-tyypin selvittäminen vaati joskus tarkkaakin työtä, jotta osasi valita kymmenistä saatavilla olevista juuri sen oikean. Jos BIOS on väärä, kone ei käynnisty ollenkaan ja on vietävä huoltoon resetoitavaksi. Enimmäkseen kuitenkin oikea BIOS löytyi suuremmitta ongelmitta, paria poikkeusta lukuunottamatta; toinen ongelmatapaus oli suuri kotimainen kloonivalmistaja, jonka ftp-palvelimella tarjottiin vuosi2000 -yhteensopivaksi BIOSia, joka oli alkuvuodelta 1996 eikä läpäissyt y2k-testiä. Etsintöjä oli jatkettava emolevyn valmistajan (ASUS) kotisivulta, josta lopulta sinnikkään salapoliisityön jälkeen löytyi AWARD-BIOS emolevylle FX430. (http://cgi.asus.com.tw/cgi-bin/dl.asp?filename=BIOS/t15i0302.zip). Asensin päivityksen testimikroon, ja BIOSin setup-asetusten ja käyttöjärjestelmän ajurien säädön jälkeen kaikki toimi hienosti ja y2k-testi läpäistiin. Loputkin tämänmerkkiset koneet voitiin siis päivittää. Lähetin myös tiedon virheellistä tietoa tarjoavalle kloonivalmistajalle ja pyysin pikaista korjausta.

Hewlett-Packard oli vuorossa seuraavana, ja kaikki sen Pentiumit saivat päivityksensä normaalisti. Mutta sitten tuli eteen suuri merkkimikrojen valmistaja Compaq. Se myönsi suoraan, ettei kaikille sen Pentium-tasoisille mikroille ole saatavissa y2k-sopivaa BIOSia. Joukossa meillä kuudessa työpisteessä oleva Presario 5520. Tilalle Compaq tarjosi ajuria CPQY2K.SYS, osoitteessa http://www.compaq.com/year2000/year2000-tools.html, joka asennettaessa CONFIG.SYSiin korjasi päivämäärävirheen koneen käynnistyessä. Tämä ajuri ladattuna laite läpäisi y2k-testit ja sitä pystyi käyttämään myös muissa vanhemmissa mikroissa, joihin ei BIOS-päivitystä saanut. Tämä olikin onni onnettomuudessa, koska monet vanhat mikrot saivat näin lisäaikaa. Huomattavaa on kuitenkin, että tämä reaalitilan ajuri ei toimi Windows NT:ssä eikä Linuxissa.

Näin siis saatiin kaikki mikrot vuosi2000-yhteensopiviksi tavalla tai toisella. Seuraava askel oli ohjelmistot ja käyttöjärjestelmät. Mikroistamme 95% käyttää Windows95:ttä, johon on saatavissa päivitystiedosto Win95y2k.exe. Muita käyttöjärjestelmiä on yksittäisiä kappaleita: kaksi Linux-palvelinta, yksi Linux-työasema, yksi Windows NT -työasema, yksi Windows98-työasema, yksi Windows 3.11-työasema ja yksi Mac. Linuxit ja Mac eivät tarvitse päivityksiä, muut ovat saaneet omat päivityksensä. Ne ovatkin käytössä lähinnä koeluontoisesti - tai muistoina vanhoilta ajoilta (Win3.11). Lisäksi on joitakin pääte- ja CD ROM-käytössä olevia standalone-mikroja, joissa pyörii MSDOS.

Tarkoituksenamme on pysytellä Windows95-ympäristössä, kunnes parin vuoden päästä käyttöön tuleva uusi kirjastojen yhteisjärjestelmä edellyttää siirtymistä Windows NT:hen sen sisältämän käyttöjärjestelmätasoisen Unicode-tuen takia. Uusiin mikroihin tullaan siten asentamaan tästedes käyttöjärjestelmäksi Windows NT4 Workstation, joka näyttää ja tuntuu käyttäjälle täsmälleen samalta kuin Windows95. Windows98 ohitetaan ja Windows2000:n valmistumisesta on kuulunut ristiriitaisia tietoja. Linuxin kehitystä seurataan tarkasti, mutta sen leviämistä laajempaan työasemakäyttöön ei suunnitella tämän vuoden aikana. Tosin jos korkeakoululla toteutuvat kaavailut Linuxin ottamisesta joidenkin yleisökäyttöisten mikrojen käyttöjärjestelmäksi, tullaan näistä kokemuksista ottamaan oppia ja soveltamaan niitä tarpeen mukaan, tuskin kuitenkaan ennen vuosituhannen vaihdetta.

Ohjelmistoista on päivitystarve löytynyt Office97-paketille, jonka tähän mennessä tuorein päivitystiedosto on SR2a. Yksittäisistä ohjelmista vuosi2000 -yhteensopimattomaksi todettiin vain yksi vuonna 1988 tehty lehtikierto-ohjelma, jonka tekijä oli edelleen tavoitettavissa ja lupasi tehdä vaadittavat muutokset. Tämä ohjelma sopii tarkoitukseensa niin hyvin, että sen käyttöä on päätetty jatkaa aina uuden kirjastojärjestelmän käyttöönottoon saakka. Tiedostoista on potentiaalisten ongelmien varalta tarkastettu laskutukseen käytetyt tiedostot, joista ei epäilyttävää ole löytynyt.

Tietokannoista kirjaston käyttämät TRIP-tietokannat on todettu vuosi2000 -yhteensopiviksi. VTLS-kirjastojärjestelmää pyörittävään HP:n MPE/IX -käyttöjärjestelmään on luvassa korjauspäivitys. Mikroverkon palvelinkoneiden sekä suurten yleiskäyttöisten UNIX-palvelimien osalta selvitykset tehdään yhdessä atk-keskuksen kanssa ja vastuu niiden yhteensopivuudesta ei ole kirjastolla.

Voidaan sanoa TKK:n pääkirjaston saavuttaneen vuosi2000 -yhteensopivuuden murto-osalla niistä kustannuksista, mitä tarkoitukseen kaavailtiin. Vapautuneet varat voidaan siis suunnata normaaliin kirjastokäyttöön.


Paluu artikkeleihin