2 / 2008
ETDEWEB World Energy Database –tietokannan johtoryhmä koolla Helsingissä 3.–5.6.2008
Marja Malmgren
|
Kokoustilat Gran Marinassa. Vasemmalla Martti Korkiakoski ja Marjatta Aarniala Tekesistä. |
ETDEWEB-tietokannan tuottaminen perustuu IEA:n energia-alan tiedonvaihtoa koskevaan ETDE (Energy Technology Data Exchange)-sopimukseen, joka solmittiin Pariisissa vuonna 1987. Suomi on ollut yhtäjaksoisesti mukana alusta lähtien. Sopimuksen allekirjoittaja on Tekes. Kaikki sopimukseen sitoutuneet maat syöttävät ETDEWEB -tietokantaan tietoa omassa maassaan tehdystä energiatutkimuksesta: artikkelitietoja, tutkimus- ja konferenssijulkaisuja, raportteja ym. Teknillisen korkeakoulun kirjasto vastaa sopimukseen liittyvästä käytännön työstä mm. keräämällä, luetteloimalla ja sisällönkuvailemalla tietokantaan syötettävän aineiston sekä osallistumalla tietokannan kehittämiseen. TKK:n kirjastoon on IEA/ETDE-hankkeen myötä kehittynyt maan kattavin energia-alan raporttien kokoelma. Toimintaa rahoittavat työ- ja elinkeinoministeriö TEM (aikaisemmin kauppa- ja teollisuusministeriö KTM) sekä Tekes.
ETDE -sopimukseen osallistuu tällä hetkellä 16 maata. Mukana ovat Yhdysvallat, Kanada, Alankomaat, Espanja, Iso-Britannia, Saksa, Korea, Brasilia, Portugali, Meksiko ja Sveitsi sekä Pohjoismaista Ruotsi, Tanska, Norja ja Suomi. Marraskuussa 2008 mukaan liittyi uutena jäsenenä Etelä-Afrikka. ETDEWEB on kaikkien sopimusmaiden sekä myös noin 60 kehitysmaan käytössä. Energiaan ja erityisesti ilmastomuutokseen liittyvän tutkimustiedon jakaminen kehitysmaille on yksi ETDE -yhteistyön tärkeistä näkökulmista.
Suomi hyötyy ETDE-sopimuksesta monin tavoin. ETDEWEB-tietokannan kautta tietoa suomalaisesta energiatutkimuksesta välittyy maailmalle. ETDEWEB on tällä hetkellä laajin ja kattavin energia-alan tiedonlähde ja sopimuksen nojalla se on suomalaisten tutkijoiden ja muiden tiedontarvitsijoiden käytettävissä. ETDEWEB sisältää tiedot noin neljästä miljoonasta tutkimusjulkaisusta. Näistä yli miljoona sisältää myös linkin julkaisun kokotekstiin.
ETDEWEB -tietokantaa tehdään läheisessä yhteystyössä kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n ydinenergia-alan INIS (International Nuclear Information System) -tietokannan kanssa. Teknillisen korkeakoulun kirjasto huolehtii ETDEWEB’in ohella Suomen aineiston syötöstä myös INIS-tietokantaan. IAEA/INIS-edustaja osallistui myös Helsingin ExCo-kokoukseen. Suomesta kokoukseen osallistuivat työ- ja elinkeinoministeriöstä tietopalvelupäällikkö Päivi Tommila ja Tekesistä teknologia-asiantuntija Marjatta Aarniala sekä johtava teknologia-asiantuntija Martti Korkiakoski. Teknillisen korkeakoulun kirjastosta kokoukseen osallistui Eva Tolonen ja järjestelyihin Marja Malmgren, Riitta Saranka ja Petteri Kivimäki. Kokouksen jälkeen Suomen edustajat ETDE-johtoryhmässä vaihtuivat. Suomen virallisena edustajana toimii Päivi Tommila ja varaedustajana (alternate delegate) Eva Tolonen.
Kokoukset eri jäsenmaissa antavat tilaisuuden tutustua lähemmin isäntämaan energia-asioihin. Suomen kokouksen avasi työ- ja elinkeinoministeriöstä energiaosaston päällikkö Taisto Turunen luomalla katsauksen Suomen energiatilanteeseen.
Iltatilaisuudessa Särkällä. Vasemmalla Debbie Cutler (ETDE-sopimuksen Operating Agent) ja Brian Hitson (sopimuksen johtoryhmän ExCo:n puheenjohtaja). |
|||
Virallisen ohjelman lisäksi yksi lisäpäivä oli varattu tutustumiskäynneille ja vapaamuotoiselle yhdessäololle. Päivän kuluessa tutustuttiin Suomenlinnaan, käytiin kaupunkikiertoajelulla sekä vierailulla Teknillisen korkeakoulun kirjastossa Otaniemessä.
Vierailulla Teknillisen korkeakoulun kirjastossa. | ||
Monet vieraista olivat ensimmäistä kertaa Suomessa ja käyttivät tilaisuutta hyväkseen pistäytymällä kokouksen jälkeen omatoimisesti Porvoossa, Fiskarsissa sekä Tallinnassa. Katajanokka osoittautui sijainniltaan hyväksi kokouspaikaksi, osallistujat saattoivat tiukoista aikatauluista huolimatta helposti tutustua myös itse kaupunkiin. Helsingin empirekeskusta, monet museot ja kirjastot kiinnostivat.
Kaupunkikiertoajelun yhteydessä pysähdyttiin Sibelius-monumentilla. |
||
Kokous onnistui kaikin puolin hyvin ja osallistujilta tuli paljon kiitosta. Ja jälleen kerran todettiin, kuinka suuri merkitys säällä on kokousjärjestelyjen kannalta. Laivamatkat Suomenlinnaan ja iltatilaisuuteen Särkän saarelle sujuvat onneksi suotuisan sään merkeissä ja paluumatkalla Särkältä meri oli peilityyni ja kesäyö mitä kaunein. Kokousvieraat muistelivatkin jälkikäteen Suomen kaunista kesää, öiden kuulasta valoisuutta ja Helsingin merellistä ympäristöä. Kokouksen jälkeisellä viikolla alkoivatkin sitten sateet, jotka enemmän tai vähemmän runsaina jatkuivat koko kesän 2008.
|
Lisätietoja:
Eva Tolonen
Puh.
09 451 4140
eva.tolonen@aalto.fi