Edellinen Seuraava Ylös

Uutuusseurantaa ja artikkelien välitystä uusin menetelmin

Sirkku Känsälä

Elektronisten julkaisujen rinnalle on ilmestynyt myös sähköisiä artikkelipalveluja. Nämä palvelut, jotka englannin kielessä tunnetaan nimellä CASIAS (Current Awareness Service and Individual Article Supply tai Current Alerting Service and Individual Article Supply) tarjoavat julkaisujen, yleensä aikakauslehtien sisällysluetteloita selailtaviksi ja niihin pohjautuvia artikkeliviitteitä haettaviksi tiedontarvitsijan tai kirjaston työasemalta. Usein kiinnostavat artikkelit voidaan samalla tilata ja ne toimitetaan tilaajalle hyvin nopeasti joko telekopioina, sähköisesti tai postitse. Palvelujen organisoimisesta ja kehittämisestä vastaavat kustantajat, lehtiagentit ja kirjastot.

Sisällysluettelotietokantoja pääsee käyttämään suoraan verkkoyhteyksillä tai ne voi hankkia käyttöönsä CD-ROM-levyinä, levykkeinä tai magneettinauhoina. Samakin sisällysluettelotietokanta on saatavana monen eri palvelun kautta. Tietokantojen käyttö on yleensä maksullista. Maksut vaihtelevat kovasti riippuen siitä mitä palvelua käyttää ja myös siitä mitä muita saman palvelujen tuottajan tuotteita asiakas ostaa. Joidenkin palvelujen käyttö edellyttää tietynlaisen laitteiston ja ohjelmiston hankkimista, mikä myös aiheuttaa kustannuksia.

Tilatut artikkelit ovat luonnollisesti aina maksullisia. Yksittäisen tilatun artikkelin hinta muodostuu esimerkiksi kiinteästä artikkelihinnasta, copyright-maksusta ja telekopiotoimitusmaksusta. Eri välityspalvelujen hintarakenne vaihtelee kuitenkin suuresti.

Palvelun kattavuutta voidaan arvioida kiinnittämällä huomiota siihen, kuinka paljon julkaisuja tietokanta sisältää ja miltä aihealueelta ne ovat. Palvelun ajantasaisuudesta kertoo se, kuinka pian julkaisun ilmestymisen jälkeen tiedot ovat tietokannassa. Mikäli tietokannassa on artikkelin otsikko- ja tekijätietojen lisäksi myös asiasanoitusta tai tiivistelmät, on relevanttien artikkelien löytyminen paljon todennäköisempää kuin näiden tietojen puuttuessa. Jos palvelua käytetään myös artikkelikopioiden tilaamiseen, ovat artikkelien hinta ja toimitusnopeus hyvin tärkeitä arviointiperusteita.

Alla on muutamia esimerkkejä tarjollaolevista palveluista, jotka sisältävät tekniikan ja luonnontiedeiden alan aineistoa. Palvelujen vahvuuksia ja heikkouksia on pyritty tuomaan esiin.

UnCover

Tunnetuin ja monessa suhteessa hyvin käyttökelpoinen palvelu on amerikkalainen UnCover. Se aloitti toimintansa artikkelien välityspalveluna. Myöhemmin se on alkanut markkinoida myös uutuusseurantaan sopivia palveluitaan. UnCoveriin voi esimerkiksi tehdä sisällysluettelotilauksen valitsemistaan lehdistä, jolloin aina uuden lehden numeron ilmestyessä saa sisällysluettelon omaan sähköpostiinsa. UnCoverin hyviä puolia ovat mm. sen koko. Tällä hetkellä tietokannassa on jo yli 15 000 aikakauslehden artikkelitiedot. Aihealueet ovat luonnontieteet, tekniikka, lääketiede, yhteiskuntatieteet ja humanistiset tieteet. Tämä tietokanta on ainoa suuri sisällysluettelotietokanta, johon pääsee Internetin kautta ilmaiseksi. Yhteyden saa telnet-ohjelmalla: telnet database.carl.org. Tietokannassa on selkeät ja monipuoliset selailu- ja hakumahdollisuudet. Kiinnostavat artikkelit voi tilata helposti myös ns. "open access"-käyttäjänä, jolloin tilatessa ilmoitetaan luottokortin numero ja maksu peritään luottotililtä. UnCover-tietokannan ja artikkelinvälityspalvelun käytöstä on olemassa kirjastonhoitaja Matti Pusan laatima suomenkielinen ohje, joka löytyy TKK:n teknillisen fysiikan laitoksen kirjaston WWW-sivuilta.

Heikkouksina voisi mainita sen, että eurooppalainen aineisto ei ole kovin hyvin edustettuna. Toinen heikkous on se, että copyright-maksut saattavat nostaa artikkelin hinnan joissakin tapauksissa kohtuuttoman korkeaksi. Artikkelin hinta on kyllä aina nähtävissä ennen tilauspäätöstä, joten yllätyksiä ei pääse tapahtumaan. Artikkelit toimitetaan ainakin toistaiseksi telekopioina, joiden laatuun kaikki käyttäjät eivät ole olleet tyytyväisiä. Artikkeleista on tietokannassa lyhyt tiivistelmä vain, jos sellainen esiintyy sisällysluettelosivuilla, muuten tiivistelmät puuttuvat.

Inside Information

Inside Information on British Libraryn vuoden 1992 lopulla markkinoille tuoma artikkeliviitetietokanta, joka on saatavana sekä itsenäisenä CD-ROM-tuotteena että osana englantilaista BIDS-palvelua, amerikkalaisten tieteellisten kirjastojen CitaDel-palvelussa että EBSCO-lehtiagentin tarjoamana Current Citations-tietokannassa. Tietokannassa on artikkelitietoja British Libraryn 10 000 kysytyimmästä aikakauslehdestä. Inside Information-tietokanta sisältää runsaasti eurooppalaista aineistoa. Tietokannassa on monenlaisia hakumahdollisuuksia, mutta komentorakenne on vaikea eivätkä selailumahdollisuudet ole yhtä loogisia kuin UnCover-tietokannassa. Esimerkiksi yksittäisen lehden numeron sisällysluetteloa ei saa esille.

Current Contents

ISIn (Institute for Scientific Information) Current Contents-tuotteet ovat jo vakiinnutttaneet asemansa aikakauslehtien uutuusseurannassa. Current Contents on saatavana sekä painettuina julkaisuina että sähköisessä muodossa viikottain ilmestyvinä levykkeinä ja tietyiltä osiltaan CD-ROM-tietokantana. Current Contents-tietokantoja voidaan hakea myös DIALOG-tietopankin kautta. Current Contents sisältää tarkoin valikoituja tieteellisiä aikakauslehtiä, jotka on jaettu seuraaviin osiin: Life Sciences; Agriculture, Biology and Environmental Sciences; Physical, Chemical and Earth Sciences; Engineering, Technology and Applied Sciences; Social and Behavioral Sciences ja Arts & Humanities. Neljä ensinmainitttua osaa sisältää myös tiivistelmät.

Current Contentsin vahvuuksia ovat valikoitunut aineisto ja kunnolliset tiivistelmät. Current Contents on Diskette tarjoaa hyvät mahdollisuudet hakuprofiilien luomiseen, mutta tietokantojen jako osiin aiheuttaa vaivaa poikkitieteellistä tutkimusta harjoittaville, koska eri osista ei voida hakea samanaikaisesti. Artikkelit joudutaan myös tilaamaan erikseen, jos tietokanta on tilattu levykkeinä.

EiPage One

EiPage One-tietokanta, jota tuottaa Engineering Information Inc., on nimeenomaan tekniikan alan sisällysluettelotietokanta. Se sisältää paitsi yli 5 400 aikakauslehden sisällysluettelot myös kokousjulkaisujen ja teknillisten raporttien sisällysluetteloita. Tiivistelmiä ei tietokannassa ole, mutta ne löytyvät useimmista viitteistä saman tuottajan Compendex*Plus-tietokannasta tai muista tiivistelmäjulkaisuista vain pitemmällä viiveellä. EiPage on on saatavana sekä CD-ROM-levynä että amerikkalaisen CitaDel-palvelun osana Internetissä. Artikkelien toimituksesta huolehtii EiDDS, joka lähettää artikkeleja myös sähköisesti, mikä kuitenkin edellyttää tietynlaista ohjelmistoa.

Springer Journals Preview Service

Kustantaja Springer tarjoaa kahdenlaista uutuusseurantaan soveltuvaa palvelua 100 julkaisemistaan lehdestä, jotka ovat luonnontieteiden, lääketieteen tai tekniikan alalta. Sisällysluetteloita voi selailla ilmaiseksi ja tiivistelmiä kohtuullista maksua vastaan. Palvelut ovat käytettävissä Internetissä ja WWW-osoite on http://tick.ntp.springer.de.

Sisällysluettelotietokannan hyvä puoli on luonnollisesti käytön maksuttomuus. Koska aineisto rajoittuu vain tietyn kustantajan julkaisuihin, ei tämä palvelu riitä kattavaan uutuusseurantaan.

Sähköisiä artikkelin välityspalveluja on paljon muitakin kuin edellämainitut. Lisätietoja niistä saa mm. kirjastosta. Aika tulee näyttämään, mikä on tällaisten palveluiden tulevaisuus. Todennäköisesti kustantajat tulevat tarjoamaan lisää sisällysluettelo- ja tiivistelmätietokantoja. Jatkossa myös yksittäisten artikkelien välityksestä huolehtii ehkä entistä useammin kustantaja, kun se tähän saakka on ollut kirjastojen ja muiden välittäjien tehtävä. Ratkaistavaksi jää, kuinka julkaisut saatetaan kaikkien tarvitsijoiden käyttöön. Kustantajien myymät artikkelit eivät välttämättä ole sopivanhintaisia esimerkiksi opiskelijan kukkarolle.

Lähteet:

Jaguszewski, Janice M. & Kempf, Jody L. Coverage and Currency Compared. Database, 1995. Vol. 18, nro 1, s. 34-44.

Pasanen-Tuomainen, Irma. Sähköistä artikkelien välitystä - katoavatko kirjastot?. Korkeakoulujen atk-uutiset, 1994. Vol. 14, nro 3, s. 18-19.

Känsälä, Sirkku. Kaukopalvelu ja uudet elektroniset artikkelipalvelut. Signum, 1994. Vol. 27, nro 5, s. 144-147.

Edellinen Seuraava Ylös