Elektronisten julkaisujen rinnalle on ilmestynyt myös sähköisiä artikkelipalveluja. Nämä palvelut, jotka englannin kielessä tunnetaan nimellä CASIAS (Current Awareness Service and Individual Article Supply tai Current Alerting Service and Individual Article Supply) tarjoavat julkaisujen, yleensä aikakauslehtien sisällysluetteloita selailtaviksi ja niihin pohjautuvia artikkeliviitteitä haettaviksi tiedontarvitsijan tai kirjaston työasemalta. Usein kiinnostavat artikkelit voidaan samalla tilata ja ne toimitetaan tilaajalle hyvin nopeasti joko telekopioina, sähköisesti tai postitse. Palvelujen organisoimisesta ja kehittämisestä vastaavat kustantajat, lehtiagentit ja kirjastot.
Sisällysluettelotietokantoja pääsee käyttämään suoraan verkkoyhteyksillä tai ne voi hankkia käyttöönsä CD-ROM-levyinä, levykkeinä tai magneettinauhoina. Samakin sisällysluettelotietokanta on saatavana monen eri palvelun kautta. Tietokantojen käyttö on yleensä maksullista. Maksut vaihtelevat kovasti riippuen siitä mitä palvelua käyttää ja myös siitä mitä muita saman palvelujen tuottajan tuotteita asiakas ostaa. Joidenkin palvelujen käyttö edellyttää tietynlaisen laitteiston ja ohjelmiston hankkimista, mikä myös aiheuttaa kustannuksia.
Tilatut artikkelit ovat luonnollisesti aina maksullisia. Yksittäisen tilatun artikkelin hinta muodostuu esimerkiksi kiinteästä artikkelihinnasta, copyright-maksusta ja telekopiotoimitusmaksusta. Eri välityspalvelujen hintarakenne vaihtelee kuitenkin suuresti.
Palvelun kattavuutta voidaan arvioida kiinnittämällä huomiota siihen, kuinka paljon julkaisuja tietokanta sisältää ja miltä aihealueelta ne ovat. Palvelun ajantasaisuudesta kertoo se, kuinka pian julkaisun ilmestymisen jälkeen tiedot ovat tietokannassa. Mikäli tietokannassa on artikkelin otsikko- ja tekijätietojen lisäksi myös asiasanoitusta tai tiivistelmät, on relevanttien artikkelien löytyminen paljon todennäköisempää kuin näiden tietojen puuttuessa. Jos palvelua käytetään myös artikkelikopioiden tilaamiseen, ovat artikkelien hinta ja toimitusnopeus hyvin tärkeitä arviointiperusteita.
Alla on muutamia esimerkkejä tarjollaolevista palveluista, jotka sisältävät tekniikan ja luonnontiedeiden alan aineistoa. Palvelujen vahvuuksia ja heikkouksia on pyritty tuomaan esiin.
Heikkouksina voisi mainita sen, että eurooppalainen aineisto ei ole kovin hyvin edustettuna. Toinen heikkous on se, että copyright-maksut saattavat nostaa artikkelin hinnan joissakin tapauksissa kohtuuttoman korkeaksi. Artikkelin hinta on kyllä aina nähtävissä ennen tilauspäätöstä, joten yllätyksiä ei pääse tapahtumaan. Artikkelit toimitetaan ainakin toistaiseksi telekopioina, joiden laatuun kaikki käyttäjät eivät ole olleet tyytyväisiä. Artikkeleista on tietokannassa lyhyt tiivistelmä vain, jos sellainen esiintyy sisällysluettelosivuilla, muuten tiivistelmät puuttuvat.
Current Contentsin vahvuuksia ovat valikoitunut aineisto ja kunnolliset tiivistelmät. Current Contents on Diskette tarjoaa hyvät mahdollisuudet hakuprofiilien luomiseen, mutta tietokantojen jako osiin aiheuttaa vaivaa poikkitieteellistä tutkimusta harjoittaville, koska eri osista ei voida hakea samanaikaisesti. Artikkelit joudutaan myös tilaamaan erikseen, jos tietokanta on tilattu levykkeinä.
Sisällysluettelotietokannan hyvä puoli on luonnollisesti käytön maksuttomuus. Koska aineisto rajoittuu vain tietyn kustantajan julkaisuihin, ei tämä palvelu riitä kattavaan uutuusseurantaan.
Sähköisiä artikkelin välityspalveluja on paljon muitakin kuin edellämainitut. Lisätietoja niistä saa mm. kirjastosta. Aika tulee näyttämään, mikä on tällaisten palveluiden tulevaisuus. Todennäköisesti kustantajat tulevat tarjoamaan lisää sisällysluettelo- ja tiivistelmätietokantoja. Jatkossa myös yksittäisten artikkelien välityksestä huolehtii ehkä entistä useammin kustantaja, kun se tähän saakka on ollut kirjastojen ja muiden välittäjien tehtävä. Ratkaistavaksi jää, kuinka julkaisut saatetaan kaikkien tarvitsijoiden käyttöön. Kustantajien myymät artikkelit eivät välttämättä ole sopivanhintaisia esimerkiksi opiskelijan kukkarolle.
Lähteet:
Jaguszewski, Janice M. & Kempf, Jody L. Coverage and Currency Compared. Database, 1995. Vol. 18, nro 1, s. 34-44.
Pasanen-Tuomainen, Irma. Sähköistä artikkelien välitystä - katoavatko kirjastot?. Korkeakoulujen atk-uutiset, 1994. Vol. 14, nro 3, s. 18-19.
Känsälä, Sirkku. Kaukopalvelu ja uudet elektroniset artikkelipalvelut. Signum, 1994. Vol. 27, nro 5, s. 144-147.