Edellinen Seuraava Ylös

Kirjaston toimintaa vuonna 1994

Kirjaston esimiehenä on toiminut ylikirjastonhoitaja Sinikka Koskiala.

Johtokunta

Teknillisen korkeakoulun hallitus on kokouksessaan 18.01.1993 asettanut kirjaston johtokunnan toimikaudeksi 1.1.1993-31.12.1995 seuraavasti:
jäsen                                   varajäsen                   
Professori Rainer Salomaa, puh.joht.    Apulaisprofessori Heikki Saikkonen    
Professori Martti Hallikainen           Professori Ismo Lindell               
Professori Veijo Kauppinen              Professori Antti Saarialho            
Apulaisprofessori Simo Liukkonen        Apulaisprofessori Jorma Kivilahti     
Va professori Eero Slunga               Professori Sulevi Lyly                
Va professori Tom Simons                Yliassistentti Aino Niskanen          
Ylikirjastonhoitaja Sinikka Koskiala    Toim.pääll. Leena Katajapuro      
Suunnittelija Tuija Sonkkila            Kirjastonhoitaja Sirkka-Liisa Känsälä   
Kirjastonhoitaja Jaakko Jurvelin *      Informaatikko Merja Koivuniemi       
Tekniikan ylioppilas Elina Kalli        Tekniikan ylioppilas Sami Männikkö      
* keväästä 1994 lähtien

Toimistopäällikkö Kira Ukkonen toimi johtokunnan sihteerinä.

Toiminta

Teknillisen korkeakoulun kirjasto on osa korkeakoulun opetus- ja tutkimustoimintaa sekä opiskelua ja Suomen teknillisenä keskuskirjastona se ulottaa kirjasto- ja tietopalvelunsa kaikille teknis-luonnontieteellisen tiedon tarvitsijoille. Kirjastolaitokseen kuuluu pääkirjasto, kolme osastokirjastoa ja parikymmentä muuta erilliskirjastoa, jotka kaikki kuuluvat yhteiseen järjestelmään.

Tutkijoiden ja opiskelijoiden tiedonsaantia vaikeuttavana tekijänä oli tietoaineiston raju väheneminen entisestään. Vuoden 1993 katastrofaalisten määrärahaleikkausten sekä Suomen markan arvon alenemisen vuoksi oli lehtitilauksista vuodelle 1994 jouduttu lopettamaan 28 % eli 450 nimekettä. Tärkeimmät hakuteokset sekä kurssikirjat voitiin hankkia, mutta muita kirjoja erittäin vähän. marraskuussa 1994 tehdyn käyttäjäkyselyn tuloksissa tämä näkyi erittäin selvästi, sillä monissa vastauksissa kommentoitiin uudempien tieteellisten kirjojen puutetta.

Kesäkuun alussa voimaan tullut arvonlisävero aiheutti paljon lisätyötä kirjaston koko korkeakoulun mittakaavassa suhteellisen pienen maksullisen palvelun osalta. OPM:n taholta annettua lausuntoa, etteivät kirjastopalvelut kuulu ALV:n piiriin, sovellettiin muihin paitsi jäljennepalveluihin ja julkaisujen sekä CD-ROM-tietokantalevyn myyntiin.

Kirjaston atk-toiminnoista vastaava VTLS-manageri Tuija Sonkkila perehdytti kirjaston henkilökuntaa verkkopalveluihin suuren suosion saaneissa Internet-illoissa 18.2. ja 23.2.1994. Kesäteekkari Samuli Savolainen työsti kirjaston kotisivun korkeakoulun WWW-palvelimeen, ja kotisivu otettiin käyttöön 28.6.1994. Kirjaston Ethernet-kaapelointi ja sähkötyöt etenivät syksyllä, ja lokakuussa kirjaston asiakkaiden käyttöön tarkoitettu X-pääte otettiin käyttöön. TKK:n kirjaston ja Svenska handelshögskolans bibliotek'in tietojärjestelmät TEEMU ja HANNA aloittivat yhteisen taipaleensa 25.4., kolme päivää uuden yhteisen TEEMU-koneen HP 3000947RX käyttöönoton jälkeen.

Huhtikuussa 1994 järjestettiin poistettavien kirjojen kirpputori, joka saavutti suuren suosion sekä opiskelijoiden että opettajakunnan keskuudessa.

Toukokuussa kirjaston henkilökunta teki opintomatkan Tallinnaan tutustuakseen sekä Tallinnan teknillisen yliopiston kirjastoon että Eestin kansalliskirjastoon. Matkapäiväksi osui 20.5. kevätmyrsky, joten laivamatka oli ikimuistettava. Tallinnan sisarkirjaston kanssa sovittiin yhteistyön jatkotoimenpiteistä, esim. koulutusyhteistyöstä.

Kirjaston toiminnan kehittämiseen liittyen sisäisen laadun nykytilanteen arviointiprojekti saatiin päätökseen keväällä 1994 ja syksyllä käynnistyi ulkoisen laadun arviointihanke osana Tampereen yliopistoon laadittavaa pro gradu-työtä.

Kirjaston henkilöstön kehittämiseen liittyy koulutusyhteistyö Terveystieteiden keskuskirjaston, Svenska handelshögskolans bibliotek'n, Kauppakorkeakoulun kirjaston ja TKK:n kirjaston kanssa. Vuonna 1994 oli kuusi yhteisesti järjestettyä luentoesitystä ajankohtaisista aiheista.

Käyttäjäkoulutukseen liittyvä kirjaston esittelyvideo oli mukana Koulutuskeskus Dipolin Cable University-hankkeen tiedonhakua koskevassa osassa. Käyttäjäkoulutusta on moduloitu, ja tehokkaaseen tiedonhakuun ja -hankintaan liittyviä osia on myyty myös ulkopuolisille tahoille.

Suomalaisen energiatutkimuksen indeksointiprojekti saavutti ennätyslukemat referoitujen julkaisujen määrässä v. 1994. Projektimäärärahat myöntävä KTM:n energiaosaston toimisto siirtyi vuoden lopulla TEKES:n alaisuuteen.

Kesällä 1994 painettiin TKK:n ensimmäinen Tutkimusvuosikirja, jonka tiedot on koottu kirjaston ylläpitämästä TKKTUTKII tietokannasta.

Kirjaston henkilökunta on ollut aktiivisesti mukana tietopalvelualan yhteistyöelimissä. VTLS-kehitysyhteistyössä on kirjaston edustajia useissa työryhmissä.

Suomen Korkeakoulujen Rehtorien Neuvoston kirjastotyöryhmän työskentelyyn osallistuneen ylikirjastonhoitajan osuutena työryhmän loppuraportissa oli yhteenveto elektronisen kirjaston periaatteista ja vaikutuksista tieteellisten kirjastojen työskentelyyn.

Ylikirjastonhoitaja on jäsen OPM:n tietohuollon neuvottelukunnassa, joka keväällä 1994 luovutti molemmille opetusministereille valmistamansa Tietohuollon strategiaraportin.

OPM:n tutkimusrekisterityöryhmä, jossa ylikirjastonhoitaja myös oli jäsenenä, sai keväällä valmiiksi valtakunnallisen suosituksen tutkimusrekisterien tietosisällöksi ja sen SGML-koodaukseksi. Työryhmän työskentelyssä mallina ja vertailukohteena käytettiin TKK:n tutkimusrekisterin online-toteutusta.

Edellinen Seuraava Ylös