Jaana Kersalo
Arkkitehtiosaston kirjaston kirjastosihteerit Rauni Oksanen ja Maija Haapalainen ovat varsinaisia kirjastotyön konkareita, onhan kummallakin noin kahdenkymmenen vuoden kokemus nimenomaan tästä kirjastosta.
Etualalla Maija Haapalainen, takana Rauni Oksanen.
Kerroitte, että juuri nyt on vaikea kuvata tyypillistä työpäivää?
MH: Nyt kun atk-lainaus on alkuvaiheessaan, tyypillinen päivä on sitä, että asiakkaat palauttavat vanhoja kuittilainojaan, ja saavat lainaajakortin tai tarran opiskelijakorttiin. Sekaannuksia on paljonkin. Joka päivä tulee eteen uusia ongelmia. Tietenkin puhelimet soivat samanaikaisesti, kun asiakkaita on jonossa.
RO: Tyypillinen päivä. Jos tässä miettii aikaa taaksepäin, niin tavallista on, että opiskelijat kysyvät, mistä löydän kirjan joka on sen ja sen näköinen muistamatta kirjan nimeä. Sitten he kysyvät jotain faktatietoa tai jotain kuvaa " kun mä muistan että yhdessä kirjassa oli sellainen ja sellainen kuva ". Hyvin suuri osa tästä meidän työstämme on hakemista, vaikkapa jonkun rakennuksen kuvan etsimistä. Aikaisemmin tuli aika paljon myöskin ulkopuolelta puhelinsoittoja, jotka koskivat tavallaan informaatikoille kuuluvia asioita. Tätä on ehkä hiukan vähemmän nykyisin. Aiemmin tyypillinen päivä oli hyvin liikkuva.
Minkälaisia asiakkaita teillä on?
MH: Tavallisia erittäin mukavia opiskelijoita.
RO: Lähinnä tämä on asiakaspalvelua sillä tavalla, että asiakkaat kävelevät sisään kirjastoon, pääasiassa opiskelijat. Myöskin muiden Helsingin seudun korkeakoulujen opiskelijoita käy meillä aika paljon, kuten Taideteollisen korkeakoulun ja Helsingin yliopiston opiskelijoita. Tutkijoita näkyy jonkin verran - sekin on oikeastaan lisääntynyt nyt viime aikoina.
Mikä on kirjaston merkitys alan opiskelijoille ja tutkijoille?
RO: Kirjaston merkitys on tosiaan suuri. Välillä vastuu alkaa painaa liikaakin harteita, tuntuu, että aika pitkälti opiskelijat ovat meidän varassamme. Rakennustaiteen museon kirjasto on toinen samaa kokoluokkaa oleva alan kirjasto. Sitten on pienempiä, kuten taidehistorian laitoksen kirjasto (HY). Hyvin paljon on tämän kirjaston varassa. Myös Tampereen teknillisen korkeakoulun ja Oulun yliopiston opiskelijoita käy täällä aika paljon, ovathan monet heistä pääkaupunkiseudulta kotoisin. Kyllähän tämä siinä mielessä on tärkeä arkkitehtuurin alan kirjasto.
Saatteko paljon kaukopalvelupyyntöjä?
MH: Meille ei tule kovin paljon kaukopalvelutilauksia, muutamia viikossa.
RO: Rakennusalan lama näkyy meillä kaukopalvelutilausten määrässä. Menneinä vuosina oli aika paljon arkkitehti- ja insinööritoimistoja tms. jotka lähinnä lähestyivät meitä puhelimitse tai sitten saimme kaukopalvelun kautta lainapyyntöjä. Se on aivan viime aikoina vähentynyt.
Arkkitehtiosaston kirjasto on tosiaan yksi suurimmista TKK:n erilliskirjastoista. Käyttävätkö arkkitehtuurin opiskelijat pääkirjastoa?
RO: Tietääkseni käyttö on aika vähäistä. Se kävi aika hyvin ilmi nyt atk-lainaukseen siirryttäessä. Hyvin harvoilla asiakkaistamme on pääkirjastosta saatua lainaajatarraa opiskelijakortissa tai lainaajakorttia.
Miten yhteistyö pääkirjaston kanssa on sujunut? Kulkeeko tieto?
MH: Yhteistyö pääkirjaston kanssa on ollut aika hedelmällistä viime aikoina. Varsinkin tässä atk-lainaukseen siirtymisen yhteydessä. Pääkirjastosta on saatu apua aina tarvittaessa. Kuukausikokoukset (pidetään kuukauden ensimmäisenä tiistaina) ovat meille hyvin merkittäviä.
RO: Niin, ei minulla ole tuohon juuri lisättävää. Nyt olemme olleet hyvinkin tyytyväisiä. Palvelut ovat nopeutuneet, esimerkiksi kun lähetämme materiaalia luetteloitavaksi, tulevat julkaisut uskomattoman nopeasti takaisin. Tukea olemme saaneet ihan kaikessa. Emme ole huomanneet mitään suuria puutteita ainakaan tällä hetkellä.
MH: Informaationkulku on nopeutunut.
Resurssit?
MH: Kirjamääräraha on tänä vuonna melkein yhtä suuri kuin viime vuonna. Lehtitilauksia emme ole karsineet tänä vuonna, mutta viime ja sitä edellisenä vuonna jouduimme karsimaan. Muutamia uusiakin lehtiä olemme tänä vuonna voineet tilata. Internet-palvelujen kehittämiseen on anottu varoja opetusministeriön jaossa olevista tietoyhteiskuntamäärärahoista.
Miten haluaisitte vielä kehittää tätä kirjastoa, minkälaisia suunnitelmia teillä on?
MH: Meillä on viime aikoina kehitetty tätä kirjastoa aika tavalla. Lähitulevaisuudessa on ehkä suunnitelmissa Internet-palvelut, multimediaa, kuvapankkipääte opiskelijoille (yhdyskuntasuunnittelun laitoksen kuvatietokanta) ja videolainaus.
Ehkäpä Rauni Oksasen ja Maija Haapalaisen kestävyyden salaisuutena ovat harrastukset:
RO: Harrastukset liittyvät kaikki jollain tavalla urheiluun ja liikuntaan. Niistä ei kannata luetella ehkä kuin tärkeimmät: melonta, hiihto, pyöräily, kuntosalilla käyminen jne.
MH: Minä myös harrastan liikuntaa, pyöräilyä, hiihtoa, laskettelua ...