Edellinen Seuraava Ylös

Kirja-arviointi

Seuraavassa Eeva-Inkeri Sierla kommentoi Kari Lindströmin ja Jaana Kivirannan tekemää raporttia Työryhmät ja tiimit : ryhmän toimivuus ja jäsenten hyvinvointi

Lehtijutuissa ja ihmisten puheissa vilahtaa usein termi tiimityö. Mitä tiimityö sitten tarkoittaa? Vastaus löytyy Työterveyslaitoksen ja työministeriön yhteisestä tutkimusraportista: Työryhmät ja tiimit.

Raportin mukaan tiimityö on yksi ajankohtainen työn organisoinnin muoto. Tiimi on pieni ryhmä ihmisiä, joilla on toisiaan täydentäviä taitoja. He ovat sitoutuneet yhteiseen tehtävään, suoritustavoitteeseen ja yhteiseen toimintamalliin ja pitävät itseään yhteisvastuullisina suorituksestaan.

Tiimin koko voi olla 2-25 henkilöä, mutta suurin osa tiimeistä on alle 10 henkilöä. Pienissä ryhmissä jäsenet tuntevat suurempaa yhteenkuuluvaisuutta kuin suurissa ryhmissä ja niissä on havaittu myös vähemmän poissaoloja. Hieman alle kymmenen hengen ryhmää pidetään parhaimpana.

Parantaako ryhmätyö työn laatua, lisääkö se joustavuutta työpaikoilla tai onko se motivoivaa ja oppimista edistävää? Kyseisen raportin mukaan työelämään sovellettua ryhmätyötutkimusta on tehty suhteellisen vähän. Työterveyslaitoksen psykologian osasto tutki työministeriön tuella neljän työpaikan kaikkiaan 11 tiimiä. Ryhmät edustivat metalliteollisuutta, lääketeollisuutta, kaupan alaa ja sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Tutkimuksen tavoite oli selvittää työelämässä toimivien pienryhmien ja tiimien toimivuuteen ja niiden hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. Erityisen kiinnostuksen kohteena oli, kuinka paljon itse tehtävän luonne ja tavoitteiden selkeys ja toisaalta kuinka paljon ryhmän sosiaaliseen vuorovaikutukseen liittyvät tekijät selittävät ryhmän toimivuutta ja sen jäsenten hyvinvointia.

Keskeinen johtopäätös tutkimuksesta on, että selkeärajaisissa ja vähintään vuoden toimineissa työryhmissä ryhmän kiinteys ja vuorovaikutuksen määrä ja laatu olivat keskeisempiä ryhmän toimivuuteen ja tuottavuuteen sekä jäsenten hyvinvointiin liittyviä tekijöitä kuin tavoitteiden selkeys ja itse tehtävään liittyvät tekijät.

Toteutettu tutkimustapa ja erityisesti raportointitapa painottivat määrällistä kuvausta. Laadullinen kuvaus olisi sen rinnalla täydentänyt erityisesti ryhmien toiminnasta saatua kuvaa, niinkuin raportissakin todetaa.

Tutustuin raporttiin Tieto 96 messuilla ja luin sen saadakseni uusia eväitä tiimityön kehittämiseksi kaukopalvelussa. Tutkimustulokset kannustavat jokaista työtyhmässä toimivaa arvostamaan avoimesti omaa ja toistensa työpanosta. Hieman vaikeaselkoisesta jäsentelystä huolimatta raportti on mielenkiintoista luettavaa kirjastoissa työskenteleville, joille tiimityö voi olla sanana uusi mutta käytäntönä vanha tuttu juttu.

Työ ja ihminen, tutkimusraportti 6

Työterveyslaitos, työministeriö, Helsinki 1995

Pääkirjasto, sarjakokoelmat 1 kpl Edellinen Seuraava Ylös