Marja Roukala
INIS-tietokanta täyttää kuluvana vuonna 25 vuotta. Vuonna 1970 käynnistetty INIS eli the International Nuclear Information System on maailmanlaajuinen ydinenergia-alan kirjallisuuteen keskittyvä tietokanta, johon tällä hetkellä 90 maata ja 17 kansainvälistä organisaatiota (esimerkiksi hiukkastutkimuskeskus CERN) syöttää tiedot omassa maassaan tai organisaatiossaan julkaistusta ydin-alan kirjallisuudesta. Teknillisen korkeakoulun kirjasto on osallistunut INIS-yhteistyöhön vuodesta 1970 lähtien.
1960-luku oli ydinvoimaloiden suunnittelun ja rakentamisen aikaa. Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA, jonka eräs tehtävä on kerätä ja välittää tietoa jäsenmaidensa välillä, ryhtyi jo vuonna 1965 suunnittelemaan tietokonepohjaista tiedon keruu-, varastointi- ja välitysjärjestelmää jäsenmaidensa käyttöön. INIS-tietokannalle asetettiin alusta lähtien korkeat laadulliset vaatimukset. Se on myös ensimmäinen maailmanlaajuinen tietokanta, joka perustuu hajautetun syötön periaatteelle.
Jokaiseen jäsenmaahan on nimetty yhdyshenkilö, INIS Liaison Officer, joka vastaa kirjallisuuden hankinnasta ja syötöstä tietokantaan oman maansa osalta. TKK:n kirjastossa INIS-työssä ovat aikaisemmin olleet mukana Tuula Kivelä ja Leena Katajapuro sekä nyttemmin 90-luvulla Eva Tolonen ja Marja Roukala.
Lähes kaksikymmentä vuotta mukana olleen Leena Katajapuron mukaan osallistuminen INIS-tietokannan kehittämiseen kansainvälisellä tasolla on hyödyttänyt kirjastoa monin tavoin. Saatua kokemusta on voitu soveltaa kehitettäessä kirjaston omia tietokantoja. Myös eri puolille maailmaa ulottuva kontaktiverkosto on ollut hyödyksi esimerkiksi vaikeasti saatavissa olevan materiaalin ja tietojen hankinnassa.
INIS toimii IAEA:n alaisuudessa Wienissä, jonne tallennetaan mikrokorttimuodossa ja tulevaisuudessa CD-ROM-levyille kaikki tietokantaan syötettävä raporttikirjallisuus. Tämä takaa sen, että tietokantaan syötetty materiaali on helposti saatavissa. Kaksi kertaa kuukaudessa julkaistaan tietokannasta painettu INIS Atomindex, josta tullaan lähivuosina luopumaan. Painetun julkaisun käyttö on merkittävästi vähentynyt CD-ROM-laitteiden yleistyttyä. INIS saatiin CR-ROM käyttöön vuonna 1991.
Tietokanta sisältää yli 1,8 miljoonaa viitettä tiivistelmineen, ja sen tärkeimmät aihealueet ovat ydintekniikka ja siihen liittyvät turvallisuuskysymykset, säteily, isotoopit, ydin- ja hiukkasfysiikka sekä nykyisin yhä kasvavassa määrin fuusiotutkimus. INIS kattaa esimerkiksi kaikkien eri puolilla maailmaa sijaitsevien ydinvoimaloiden ja -laitosten koko elinkaaren alkaen päätöksentekovaiheesta päätyen purkujätteiden loppusijoitukseen. Tietokannan avulla on mahdollista selvittää vaikkapa Mururoan atollin radioaktiivisuutta.
Kirjallisuuden syöttö tietokantaan tehdään tiukkoja sääntöjä noudattaen. Luetteloidussa viitteessä on jokainen kenttä, pilkku, piste ja välilyönti oltava sääntöjen mukaisesti oikein. Annettujen luokkien ja indeksitermien sekä tiivistelmien laatua tarkkaillaan Wienissä jatkuvasti. Esimerkiksi reaktoritekniikkaan tai radiokemiaan erikoistunut asiantuntija tarkistaa kaikki oman alansa viitteet ennen niiden lopullista syöttämistä tietokantaan. Jäsenmaat saavat myös palautetta syöttämästään aineistosta. Suomeen ei juurikaan ole tullut negatiivista palautetta, joten siltä osin työssä on onnistuttu hyvin.
Tietokannan 25. vuosi on kulunut työn merkeissä ja tulevaisuutta suunnitellen. IAEA:n www-kotisivu on avattu käyttöön osoitteessa http://www.iaea.or.at ja INIS www-kotisivua valmistellaan parhaillaan. Kotisivulta luodaan linkkejä mahdollisimman moneen tietokannan aihealuetta lähellä olevaan ja myös hyväksi arvioituun tiedonlähteeseen. INIS pyrkii tulevaisuudessa palvelemaan entistä monipuolisemmin ydinenergia-alan tiedontarvitsijoita.