Edellinen Seuraava Ylös

Puhuva fysiikan kirja

- multimediaa Teknillisen fysiikan kirjastossa

Jo syksyllä 1994 alkoi kuulua huhuja, että suosittu amerikkalainen fysiikan perusoppikirja

Halliday & Resnick & Walker: Fundamentals of physics

olisi saatavana myös CD-ROM-levynä, ei siis vain kuvitettuna tekstinä vaan todellisena multimediasovellutuksena.

"Eikös kirjastossakin voisi olla CD-ROMeja?"

olikin jo moni Teknillisen fysiikan kirjaston asiakas ihmetellyt. Konferensseissa käyneet tutkijat alkoivat tuoda kotiin kokousjulkaisuja CD-levyinä, ja aineiston luonnollinen sijoituspaikka olisi tietenkin laitoksen kirjasto. Tietosanakirjoja, karttoja, hakuteoksia ja kohta melkein kaikkea oli saatavana cd:llä, kaikki sisältönsä puolesta aivan asiallista kirjastomateriaalia.

Mutta ikivanhan kirjastonhoidollisen periaatteen mukaan olin suhtautunut hyvin varautuneesti kaikenlaisiin uutuuksiin. "Tallenne?". Mikä sekin on? Meillähän on jo kirjoja ja lehtiä. Paljon mukavampia lukeakin kuin suttuiset tietokoneruudut.


INIS Atomindex, vuosikerrat 1987 - 1995 (8 metriä, 300 kg)

Sama epäluulo tuntui vaivaavan monia niistä fyysikoista, joiden kanssa uudet julkaisumuodot tulivat puheeksi. Tähänastisia elektronisia lehtiä ei pidetty ulkoasultaan ja käyttömukavuudeltaan painettujen veroisina. Mutta kehityssuunta oli kuitenkin ilmeinen.

INIS Atomindex CD-ROMeilla, vuosikerrat 1980 - 1995 (1 cm, 150 g)

Ehkäpä opiskelijoista tulisi hyviä koekaniineja. Ikävä kyllä oli kuitenkin myönnettävä, että Tf-kirjasto oli hieman laiminlyönyt opiskelija-asiakkaitaan. Heille oli lähinnä tarjolla lukutiloja ja muutamia kurssikirjahyllyjä, joilta etsitty kurssikirja joko löytyi tai aika usein ei. Elektronista aikakautta kirjastossa edusti kaksi romuluista HP:n päätettä, joista sai yhteyden korkeakoulun datavaihteeseen. Toiseen oli jopa liitetty pienen pieni mustesuihkukirjoitin, jolla käytännön insinööritaitoja omaavat teekkarit saattoivat yrittää ruudulla näkyvän tekstin tulostusta.

Puuttui vain selvä päätös

Eräässä laitoksen johtajan kanssa käydyssä keskustelussa päätettiin lopulta ryhtyä suunnittelemaan opiskelijoiden käyttöön tarkoitettua multimediatyöasemaa, joka varustettaisiin nimenomaan opetukseen liittyvillä ohjelmistoilla ja elektronisilla oppikirjoilla. Ja koska multimediasta lähtee ääntä, ja monet kuitenkin haluavat vanhanaikaisesti opiskella kirjaston lukusalin hiljaisuudessa, multimedialle varattiin kirjaston toinen työhuone.

Kekseliäisyyttä

Rahan hankintaan kului aikaa seuraavaan kesään asti, mutta kun kunnianhimoisimmista CD-levyjen verkkokäyttösuunnitelmista luovuttiin ja kun projektin rahoitus alkoi kohdata suurta myötämielisyyttä laitoksen ja fysiikan rakennnuksen laboratorioiden taholta, oltiinkin jo syyskuun puolivälissä siinä tilanteessa, että työhuoneessa oli peräti kaksi multimediaan sopivaa mikrotietokonetta, ja kolmannella korvattiin lukusalin puoleiset päätteet. Ja neljännestä, lahjoituksena saadusta mikrosta tehtiin kirjastolle reititin.

Kun vielä saatiin hankituksi ensimmäiset ohjelmistot ja cd-levyt, myös yllämainittu Halliday & Resnick & Walker, ja kaikki asiaankuuluvat -lappuset oli liimailtu paikoilleen, voitiinkin syyslukukausi aloittaa aivan uudella ilmeellä.

Käyttäjät

Huhu oli kiertänyt sen verran että teekkareita kiipeili esteiden yli työhuoneeseen jo ennen virallisia avajaisia. Tosin ensimmäisiä käyttäjiä tuntui enemmänkin kiinnostavan toiseen mikroon asennettu 32-bittinen Netscape, kuin mikään elektroninen fysiikan oppikirja, mutta ehkä se siitä.

Asiakas n:o 1

Mitään täsmällisiä ohjesääntöjä ei ole vielä tehty. Niitä kehitellään tarpeen mukaan. Jos tulee tungosta, otetaan käyttöön varauslista ja ruvetaan asettamaan etusijalle fysiikan opiskelijat ja nimenomaan fysiikan opiskelu. TKK:llakin esiintyneiden tietokonevarkauksien johdosta käytöstä kirjaston aukioloaikojen ulkopuolella on sovittava erikseen.

Ohjelmistot

Multimediakoneiden käyttöjärjestelmänä on Windows NT Workstation versio 3.5. NT valittiin siksi että sen toivottiin tarjoavan normaalia Windows-ympäristöä parempaa turvallisuutta ja säästävän ylläpitäjää ylimääräisiltä uudelleenasennuksilta ja muilta eilisen tilanteen palautuksilta.

Sovellutusohjelmistojen hankinta on tätä kirjoitettaessa vielä aivan alkutekijöissään. Normaalien Windowsin varus- ja apuohjelmistojen (mm. telnet, ftp) lisäksi käytössä on muutamia halpoja tai peräti ilmaisia PD-ohjelmia, kuten Netscape, GhostView, AcrobatReader, MicroEmacs yms.

Rahalla ostettuja ohjelmistopaketteja on toistaiseksi vain yksi:

Microsoft Office® -paketti (Word 6, Excel 5, PowerPoint 3, Access 2)

Tilauksessa on Wileyn julkaisemana yhdeksän CUPS (Consortium for Upper-Level Physics Software) -ohjelmistoa :

--> Wileyn oma tuote-esittely.

CD-levyt

Halliday, Resnick, Walker: CD physics for windows
(puhuu, liikkuu, efektejä)

-->Wileyn oma tuote-esittely.
Physical Review: the first 100 years. Parhaat artikkelit.
INIS atomindex 1980 - . Artikkeliviitekokoelma ydinenergiasta ja sen lähialueista.
Global Explorer 1.0. Maailmankartasto
-->DeLormen tuote-esittely, WWW-demo
"Luonnon voimaa" : Teollisuuden Voiman esittely
(puhuu, liikkuu, efektejä)
Suomi-Englanti-Suomi -sanakirja : "Suomen laajin"


Viitteet

Fundamentals of physics / David Halliday, Robert Resnick with the assistance of Farrell Edwards, John Merrill. - New York : Wiley, 1970. - 827 s. : kuv.
ISBN: 0-471-34430-3

- 2. ed., extended version, rev. pr. - New York : Wiley, cop. 1986. - 1014 s. : kuv., liitt.
ISBN: 0-471-01152-5

- 3. ed. extented / David Halliday, Robert Resnick. - New York : Wiley & Sons, 1988. - 1149 s. : kuv.
ISBN: 0-471-63736-X

- 4th ed. extended, with modern physics / David Halliday, Robert Resnick, Jearl Walker. - New York : Wiley & Sons, 1993. - 1306 s. : kuv.
ISBN: 0-471-60012-1

CD physics for Windows / David Halliday, Robert Resnick, Jearl Walker. - Version 1.1. - New York : Wiley, 1994
CD-ROM levy.
Laitteistovaatimukset: IBM-yhteensopiva tietokone, 80386SX-prosessori, CD-ROM-asema, äänikortti.
Ohjelmistovaatimukset: Microsoft Windows 3.1, MSCDEX.EXE ver. 2.2
Sisältö: Fundamentals of physics - 4. ed. - extended version; Animated illustrations ; and more
ISBN: 0-471-59123-8

INIS atomindex : International nuclear information system / International atomic energy agency
Vienna, 1970-
ISSN: 0004-7139

INIS : International nuclear information system [Atk-tallenne]/ International Atomic Energy Agency. - Boston (MA) : Silver Platter International.
CD-ROM levy. - Silver Platter -hakuohjelma. - Vastaa painettua julkaisua INIS Atomindex.
Levyt: 1980-83, 1984-86, 1987-89, 1990-92, 1993 -
TKK:n pääkirjastossa myös: 1976-79.

The physical review : the first hundred years : a selection of seminar papers and commentaries / edited by H. Henry Stroke. - New York : American Institute of Physics, 1995. - 1266 s. + optinen levy.
ISBN: 1-56396-188-1

Delorme global explorer [[Atk-tallenne]]. - Version 1.0. - Freeport (ME) : DeLorme Mapping, 1993
optinen levy + käyttöohje (16 s.)
Laitteistovaatimukset: IBM-yhteensopiva tietokone, 80386-prosessori; 4 MB keskusmuistia; kovalevytilaa n. 3 MB; CD-ROM asema (ISO 9660); VGA.
Ohjelmistovaatimukset: MS-DOS 4.01; Microsoft Windows 3.1; MSCDEX.EXE

Luonnon voimaa: multimediaesitys TVO:sta, energiasta ja ydinvoimasta PC- ja Macintosh-tietokoneille. - Olkiluoto : Teollisuuden voima, 1993
Optinen levy

Suomi - Englanti - Suomi CD-ROM-sanakirja : Suomen laajin. - Versio 1.01. - [Helsinki?] : CD-Software, 1994
Aputiedostossa nimeke: MAHTI-sanakirja.
Ohjelmistovaatimus: Microsoft Windows


19.9.1995
Matti Pusa Teknillinen korkeakoulu Teknillisen fysiikan kirjasto 02150 ESPOO
puh: 90-451 3186 fax: 90-451 3006 mail: matti.pusa@aalto.fi
Edellinen Seuraava Ylös