TietäNetin www-versio valmistui kesähelteillä heinäkuussa. Lehteä voi katsella kirjaston kotisivun kautta tai suoraan osoitteesta: http://www.hut.fi/TKK/Kirjasto/Tietanet/. Kurssiassistentti Jussi Kangasharju toteutti toiveemme, ideoi lisää ja rakensi elektronisesta TietäNetistä mielestämme selkeän ja helposti selailtavan lehden.
Keskustelunaiheena kirjastojen ja atk-keskusten välinen työnjako ja yhteistyö ei ole aivan uusi. Silti se on juuri nyt todella ajankohtainen ja tuore - USAssa, Ruotsissa ja Englannissa hyvinkin päivänpolttava. On kyse rahasta, asiantuntemuksen hyväksikäytöstä puolin ja toisin sekä kiihtyvällä vauhdilla verkottuvasta toimintaympäristöstä. Julkaisemme kirjaston atk-suunnittelijan Tuija Sonkkilan puheenvuoron, joka esitettiin myös teknillisten korkeakoulukirjastojen maailmanjärjestön IATULin konferenssissa kesäkuun 5.-9. päivinä. Toimintamalliksi ei enää riitä, että atk-keskus hoitaa koneita, ja kirjasto maksaa siitä. Atk-alalla ja kirjastoissa työskentelevien kieli ja työkulttuurit ovat erilaisia - mutta mitään vastakkainasettelua ei tarvita. Molempien tahojen tehtävänähän on tarjota kehysorganisaatiolle informaatiopalveluja. TKK:n atk-keskuksen johtajan (korkeakoulujen atk-pääsihteerin) Kristel Sarlinin artikkeli kertoo yhteistyön nykytilannetta ja tarpeita selvittäneen kyselyn, joka lähetettiin loppukesällä kirjastojen ja atk-keskusten johtajille, tuloksista. Vastausten henki on yhteistyölle suopea. Konkreettisia yhteistyöhankkeita on pantu vireille.
Ei vain atk-ammattilaisten ja kirjastoväen, vaan kirjastoalan keskinäisellä ja oman kirjaston henkilökunnan yhteistyöllä saadaan aikaan tuloksia. Ylikirjastonhoitaja Sinikka Koskiala kertoi oheisessa haastattelussa muunmuassa joistakin kotimaisista yhteistyösuunnitelmista ja mm. IFLAn piirissä ajankohtaisista asioista. Hän myös painotti henkilöstön innostuksen ja myönteisen asenteen merkitystä toimintoja kehitettäessä.
Kirjaston eri toimistoja valottava sarja jatkuu hankintatoimiston esittelyllä, mikä näin syksyiseen aikaan onkin paikallaan. Hankintatyö on tänä tietoverkkojen aikana suuresti muuttunut: ovathan esimerkiksi erilaiset välittäjien online- ja www-palvelut melko helposti käytettävissä. Ikävä kyllä hankinta on ollut viime vuosina enemmänkin tilausten karsimista kuin uusien julkaisujen ostamista. Kirjastomme hankinnassa tehdään paljon muutakin kuin tilauksia, kuten oheisista jutuista selviää.
Kolmannessa numerossa on taas useampia Internetiin tai elektronisiin julkaisuihin liittyviä artikkeleita. Kuitenkaan ei kannata unohtaa monia hyviksi havaittuja kirjaston perustehtäviä kuten käyttäjäkoulutusta. Syyskuun aikana kirjastomme valtasivat taas kerran kymmenet fuksiryhmät, joille pidimme kirjaston käytön peruskurssia. Lehdessä tästä pieni juttu.
Jaana Kersalo