TietäNet







ISSN 1238-5492
4. vsk


Pääkirjoitus

Artikkelit

Tiedotuksia

Palaute

Tilaus

Arkisto

Toimitustiedot

Etusivulle

TietäNet
Teknillisen korkeakoulun kirjaston tiedotuslehti
3 / 1998



Kevään 98 lehtikysely Kevään -98 lehtikysely

Pekka Pasanen

Kirjastossamme tehtiin ennen kesälomien alkua lehtikysely, jossa selvitettiin tieteellisten aikakauslehtien käyttöä. Kyselylomake toimitettiin tutkijoille ja opettajille WWW:n välityksellä. Lomake oli saatavissa myös sähköpostitse ja kirjeitse. WWW:tä käytettiin kyselyssä ensimmäistä kertaa, mutta kokemukset olivat niin hyviä, että siihen tullaan myös jatkossa turvautumaan. Vastauksia tuli runsaalta sadalta henkilöltä, ja valtaosa heistä käytti WWW-sivun vastauslomaketta. Joitakin vastauksia tuli paperilla ja muutama sähköpostin kautta.

Kyselyn kohteena olivat pääkirjastoon tilatut ostolehdet, joiden käytöstä ei ollut tarkkaa tietoa. Kiertolehdet ja lehdet, joista pyydetään säännöllisesti sisällysluettelokopioita, rajattiin pois. Kyselyssä mukana olleet lehdet jaettiin aiheenmukaisiin ryhmiin ja ryhmien sisällä aakkosjärjestykseen ja lista julkaistiin WWW-sivulla. Lehtiä oli kaikkiaan noin kolmesataa.

Kysymyksiä oli vain kaksi:

  1. Mitkä lehdet lukemastanne/lukemistanne listoista pääkirjaston pitää edelleen tilata?
  2. Mitä uusia lehtiä toivoisitte pääkirjaston tilaavan?

Lisäksi annettiin mahdollisuus kommentteihin.

Saimme arvokasta palautetta sekä kysymysten että kommenttien kautta. Jaoimme vastauksien perusteella lehdet kolmeen ryhmään

  1. edelleen tilattavaksi halutut lehdet
  2. ilman mainintaa jääneet lehdet
  3. uusien lehtien toivomukset.

Arvioimme b)-ryhmän lehtiä mm. lehtityypin, sisällön ja hinnan perusteella sekä otimme huomioon, kuinka kauan lehti on tullut kirjastoomme ja tuleeko lehteä TKK:lle erilliskirjastoihin, pääkaupunkiseudun kirjastoihin tai muualle Suomeen. Päätimme lakkauttaa kyselyn perusteella seitsemän lehteä, josta kertyy säästöä noin 25.000 mk.

Uusien lehtien ehdotuksista ainakin allekirjoittaneelle jäi erityisesti mieleen seuraavat nimekkeet:

Journal of rheology. Lehteä oli esittänyt useampi henkilö kemianosastolta. Lehti on luokiteltu myös F-osaston huippulehdeksi. Sen hinta on noin USD 500. Tilaushintaan sisältyy ilmeisesti online-lehti. Lehti tulee Tampereen teknilliseen korkeakouluun.

Journal of micromechanics and microengineering. Lehteä ei tule tällä hetkellä Suomeen ollenkaan, vaikka suomalaiset ovat saaneet hyviä tuloksia tällä alalla. Lehden hinta on noin USD 500, lehti ilmestyy tosin vain neljä kertaa vuodessa.

International journal of remote sensing. Lehti on S-osaston huippulehti. Se tulee vesi- ja ympäristöhallinnon kirjastoon sekä Joensuuhun ja Kuopioon. Hinta on korkea, USD 2000. Tilaushintaan sisältyy online-lehti.

Uusia lehtiä pyydettiin runsaasti. Koska mitään radikaaleja leikkauksia vanhoihin tilauksiin ei tehty, niin uusien lehtien tilaaminen on vaikeaa. Tieteellisten aikakauslehtien hintakehitys voi tuntua uskomattomalta, jos ei ole seurannut alaa. Lehtien kustantajahinnat nousevat vuosittain yli kymmenen prosenttia. Viime aikoina kustantajat ovat lisänneet myös kytkykauppaa; kun tilaat lehden A, sinun on tilattava myös lehti B.

Kommenteissa ehdotettiin mm. luopumista sisällysluettelokopioista, koska ne ovat jo hyvin kattavasti saatavissa online-yhteyksien kautta. Lehtikiertoa kiiteltiin, kirjaston opastekyltit ja kokoelmatunnukset taas saivat moitteita. Lehtitilausten jatkamista toivottiin, koska lehtien korvaaminen jälkikäteen on hyvin vaikeaa.

Paluu artikkeleihin