|
Pusa, Matti. 1999. Puun ja bitin välissä : osastokirjaston uusi toimintaympäristö. Espoo: Teknillinen korkeakoulu. Kirjasto, 1999. (OTA-kirjasto. A, 24). Insinöörityö, Espoon-Vantaan teknillinen ammattikorkeakoulu. ISBN 951-22-4665-1, ISSN 0358-1616. 83 s. Ote julkaisun yhteenvedosta: Tarkoituksena oli luoda strategia. Strategia koostuu toivotusta tulevaisuudenkuvasta ja keinoista kuvan toteuttamiseksi. Strategia on ajatuskonstruktio ja toimintaohje. Nykyaikaisen strategian olennainen osa on seurantajärjestelmän toteuttaminen. TKK:n teknillisen fysiikan osaston strategiatyössä on yhtenä päätavoitteena ollut toimivan suoritusmittariston rakentaminen, ja osasto on tässä suhteessa tekemässä pioneerityötä korkeakoulumaailmassa. Teknillisen fysiikan kirjasto kuuluu kiinteästi teknillisen fysiikan osastoon, ja kirjaston strategian luominen on osa kehysorganisaation kehittämistä. Kun osaston ongelmaksi nähdään olemassa olevan strategisen suunnitelman toteuttaminen käytännössä, kirjaston suurin ongelma on nykyaikaan sopivan strategian puuttuminen. Kirjastojen toimintaympäristössä on yleismaailmallisesti tapahtumassa suuria muutoksia, ja niihin sopeutuminen edellyttää kirjastoilta koko toiminnan uudelleen arviointia. Siksi tämän työn tavoitteeksi asetettiin strategisten tavoitteiden löytäminen, ja suoritusmittaristo jää toteutettavaksi myöhemmin. Työn keskeisin osuus on kirjaston ulkoisen toimintaympäristön analyysi, Erikoista huomiota on kiinnitetty tieteellisen kommunikaation muutoksiin, koska niissä on nähty kirjastojen toimintaan eniten vaikuttavat tekijät. Myös koulutuksessa ja opetusmenetelmissä on tapahtumassa suuria uudistuksia.
Useaan otteeseen työssä on esitelty uhkakuvia kirjastojen lopettamisesta ja niiden tehtävien siirtymisestä kilpailijoille. Viimeaikaiset esimerkit TKK:n osastokirjastojen kehittämisessä antavat kuitenkin sen kuvan, että tiedeyhteisö tuntee huolta kirjastojen toimintakyvystä ja näkee osastojen organisaatioon kiinteästi liittyvät kirjastot säilyttämisen ja kehittämisen arvoisiksi.
Kirjastomme informaatikon Eva Tolosen viime kesänä IATUL-konferenssissa pitämä esitelmä kansainvälisen energia-alan ETDE-tietokannan muuttamisesta www-muotoon on julkaistu OCLC Systems & Services -nimisessä julkaisussa:
Tolonen, Eva. 1999. Facing future users - the challenge of transforming a traditional online database into a Web service. OCLC Systems & Services, vol. 15 (1999), no. 4, pp. 160-164.
BEILSTEIN- ja GMELIN-tietokannat käytettävissäKansallisen lisenssin kautta TKK:lla on käytettävissä orgaanisen kemian Beilstein-tietokanta ja epäorgaanisen kemian Gmelin-tietokanta. Beilstein-tietokannan pohjana on Beilstein's Handbuch der organischen Chemie-teos, jonka julkaiseminen aloitettiin 1881. Ensimmäinen painos käsitti 15 000 yhdistettä. Nykyinen tietokanta käsittää yli 7 miljoonaa rakennetta ja 10 miljoonaa reaktiotietuetta. Rakenteiden ja reaktioiden lisäksi tietokanta käsittää orgaanisten yhdisteiden kemialliset nimet, tietoja yhdisteiden fysikaalisista ominaisuuksista, yhdisteiden spektritietoja ja fysiologisia tietoja sekä valmistusmenetelmiä. Gmelin-tietokannan pohjana on Gmelin Handbuch der anorganischen Chemie, jonka julkaiseminen aloitettiin 1819. Gmelin on yksi laajimmista faktatiedon kokoelmista epäorgaanisten, organometallisten ja koordinaatioyhdisteiden, lejeerinkien, lasin, keramiikan ja mineraalien alueella. Nykyään Gmelin-tietokanta käsittää noin miljoona yhdistettä. Tietokanta sisältää epäorgaanisten ja organometallisten yhdisteiden ominaisuuksia ja valmistusmenetelmiä sekä geologista, mineralogista ja metallurgista tietoa. Tietokantojen käyttämistä varten käyttäjän tulee imuroida hakuohjelma verkosta. Ohjelman asennuksen jälkeen käyttäjän täytyy rekisteröityä käyttäjäksi saadakseen oman käyttäjätunnuksensa ja salasanansa. Ohjeet rekisteröitymiseen saa seuraavilta yhteyshenkilöiltä:
Kemian osasto: Kimmo Karinen, puh. 2528
Reuters Business BriefingReuters Business Briefing -tietokanta on käytettävissä kirjaston työasemilta. Henkilökunta avaa asiakkaalle yhteyden tietokantaan. Tietokannassa on käytössä seuraavat hakukriteerit:
käyttäjän tallentamat profiilit
ajankohtaiset Reutersin uutiset viikon ajalta, tuoreimmat muutaman minuutin vanhoja, pörssitiedotteita eri pörsseistä, uutiskuvia ja lehdistötiedotteita
arkistouutiset 10 vuotta taaksepäin, joistakin lähteistä vuodesta 1980 lähtien
pörssikurssit ja indeksit, noteeraukset ovat viivästettyjä
2 minuuttia viivästetyt valuuttakurssit
yli 30 000 pörssissä noteeratun yrityksen tulos- ja tasetiedot sekä tunnusluvut, tiedot perustuvat yritysten vuosikertomuksiin Tulossa: Newspoint, Graphs (historiagrafiikkaa osakkeista, valuutoista, indekseistä) ja Internet-linkkejä Haun rajaaminen on helppoa eri kentissä. Tietokannasta voidaan hakea vapaasanahakuna tai käyttäjä voi valita hakutermit luettelosta.
| |
Paluu artikkeleihin |
|