Edellinen Seuraava Ylös

Mitä uutta ETDE- ja INIS -tietokannoissa -

Matkakuulumisia USAsta

Marja Malmgren


Viime vuoden lopulla Oak Ridgessä, USA:ssa järjestettiin kaksi energia-alan kansainvälistä kokousta: 2nd ETDE/INIS Joint Technical Committee Meeting ja 11th ETDE Technical Working Group Meeting. Kirjastostamme kokouksiin osallistuivat Eva Tolonen ja ohessa kokouksesta raportoiva Marja Malmgren.


Aiemmin TietäNetin numeroissa 2/96 ja 3/95 on kerrottu TKK:n kirjaston osallistumisesta kansainvälisten ETDE- ja INIS -tietokantojen tuottamiseen. IEA/ETDE eli Energy Data Technology Exchange -tiedonvaihtoon osallistuu tällä hetkellä 19 maata, jotka syöttävät tiedot omassa maassaan julkaistusta energia-alan kirjallisuudesta yhteiseen Energy Database -tietokantaan. Toimintaa koordinoi Yhdysvaltojen energiaministeriön (DOE) alaisuuteen kuuluva ETDE Operating Agent. INIS -yhteistyö tapahtuu kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) alaisuudessa ja sen päämääränä on koota INIS -tietokantaan maailmanlaajuisesti tietoa ydinenergia-alan kirjallisuudesta. Osallistujamaiden ja -organisaatioiden yhteismäärä on tällä hetkellä 113.

ETDE ja INIS pyrkivät tekemään keskinäistä yhteistyötä mahdollisimman monella tasolla. Viime loka-marraskuun vaihteessa järjestettiin Oak Ridgessä Tennesseessä molempia tietokantoja käsittelevien teknisten työryhmien kokoukset, joihin osallistujia saapui 18 maasta. Matka kokouspaikalle täältä 'rapakon takaa' kesti kaikkine koneenvaihtoineen noin 25 tuntia. Kokousviikon yhteydessä tarjoutui kiinnostava mahdollisuus tutustua Oak Ridgessä toimivan Office of Scientific and Technical Information eli OSTI:n toimintaan. OSTI vastaa kaikesta USA:n ETDE -tietokantaan syöttämästä aineistosta. Syötettyjen viitteiden määrä on vuosittain noin 80 000.

OSTIssa viitteiden luettelointiin ja sisällönkuvailuun osallistuu parisenkymmentä henkeä erilaisilla työsopimuksilla. Jokainen taloon tuleva julkaisu varustetaan viivakoodilla ja työlistalla, jonka mukaisesti julkaisu kulkee työpisteestä toiseen. Viivakoodi tunnistaa julkaisun ja kaivaa keskuskoneen muistista oikean sille varatun syöttölomakkeen, jota työlistan mukaisesti täytetään pala kerrallaan. Vierailuohjelmaan oli varattu aikaa keskusteluihin tietokannan sisällönkuvailusta vastaavien henkilöiden kanssa. Keskimäärin yhden raportin asiasanoitukseen (indeksointiin), luokitukseen ja tiivistelmän muokkaamiseen käytetään 0,5-1,5 tuntia. Meille esiteltiin myös OSTIssa parhaillaan kehitteillä olevaa dokumenttien sähköistä käsittely- ja tallennusjärjestelmää.

Teknisten työryhmien kokouksissa keskusteltiin tietokantojen rakenteen ja sisällönkuvailun yksinkertaistamisesta sekä aihealueiden tarkentamisesta. Syöttöprosessin ja asiasanoituksen yhtenäistäminen tietokantojen välillä on ollut käynnissä jo useita vuosia ja työ jatkuu edelleen. Käyttäjät pyritään saamaan mahdollisimman paljon mukaan tulevaisuuden suunnitteluun. Parhaillaan kootaan konsulttiryhmää, johon energia-alan tietokantojen käyttäjiä edustamaan Suomesta on valittu Heli Jyrkönen IVOsta. Heli, kuten moni varmasti muistaa, on hänkin aikoinaan työskennellyt TKK:n kirjastossa.

Itse Oak Ridgeen emme viikon tiukasta ohjelmasta johtuen ehtineet kovin paljon tutustua. Päällisin puolin tämä mm. ydintutkimuksestaan kuuluisa kaupunki vaikutti hyvin idylliseltä muutamine ostoskeskuksineen, ravintoloineen ja hotelleineen. Jalkakäytäviä ei tosin ollut ja liikennevalotkin oli ohjelmoitu ainoastaan autoilijoita ajatellen. Kuusikaistaisen pääkadun yli oli juostava autoja väistellen, mikäli halusi asioda tien toisella puolella olevassa supermarketissa.

Lisätietoja:

http://www.osti.gov/

http://www.etde.org/

http://www.iaea.or.at/programmes/inis/inis.htm

Edellinen Seuraava Ylös