Edellinen Seuraava Ylös

Mediafriikin neljä vuosikymmentä

Ilkka Heikkinen

1969 - "pieni askel ihmiselle..."

"Jos aiot kävellä 10 000 kilometriä, sinun on aloitettava ottamalla ensimmäinen askel". Näin tuumaili Mao Zedong kuuluisassa punaisessa kirjassaan. Ja tosiaan, ihmisen ottaessa ensi askeleitaan kuun pinnalla otti allekirjoittanut ensi askeleitaan tiedon valtatiellä.

Ensimmäinen kirjastokortti oli kuusivuotiaalle avain mielenkiintoiseen maailmaan. Sai vapaasti vaellella hyllyjen välissä, ottaa minkä tahansa kirjan käteensä, selailla ja lainata. Löytyi eri kokoista, kielistä ja sisältöistä. Kirjaston suurin kirja oli "The Complete Plays of Bernard Shaw", jota katsellen pohdimme veljeni kanssa piloillamme, että jos sen lainaisi, jaksaisiko kantaa kotiin asti. Tuohon aikaan oli myös yleistä harrastaa käytännön piloja, kuten kirjoittaa kirjan jollekin sivulle kehotus "Katso sivulle 56", ja lisätä kyseiselle sivulle jokin nokkeluus. Tämä ei tietysti ollut toivottavaa kirjaston käyttöä. Myöhemmin Helsingin yliopiston kirjastossa työskennellessäni panin merkille, että varsinkin oikeustieteen opiskelijat harrastavat edelleen vastaavanlaisia juttuja kurssikirjoissaan.

1976 - "sähköinen ääni kuuluu taivaalta..."

Kodissamme oli vanha putkiradio, jota oli käytetty levysoittimen vahvistimena. Stereoiden hankkimisen jälkeen se oli jäänyt toimettomaksi. Eräänä päivänä sain päähäni painaa hetken mielijohteesta nappia, jota en ollut ennen painanut. Yllätykseni oli suuri, kun toosasta alkoi tulvia puhetta ja musiikkia eri kielillä keskellä kirkasta päivää. Ohjelmat vaihtuivat vähäisellä säätimen siirrolla, ja niitä tuntui olevan loputtomasti. Toki olimme jo vuosikausia kuunnelleet veljieni kanssa Radio Luxemburgia joka ilta. Se olikin niihin aikoihin ainoa kuuntelemisen arvoinen asema. Luxy kuului vain iltapimeällä. Mutta että niitä oli muitakin, ja päivälläkin... Tämä havainto jätti minuun lähtemättömän vaikutuksen, ja siitä asti olen kuulunut lyhytaaltokuuntelijoihin. Olen voinut seurata maailmantapahtumia suorana lähetyksenä paikallisilta asemilta. Mieleen ovat jääneet mm. Itä-Euroopan muutokset, Baltian maiden itsenäistyminen, Ceausescun kukistuminen ja Persianlahden sota. Paikallisen kielen osaamattomuus ei ole ollut esteenä tunnelman saavuttamisessa. "Huna al-Kuwait" kuulutti Kuwaitin radio irakilaisten tunkeutuessa maahan. Hetken päästä asema vaikeni.

1975 päätti Italian hallitus sallia kenen tahansa perustaa radio- tai TV-aseman ilman luvan hakemista. Pian olikin radion Ula-alue Italiassa yhtä täynnä asemia, kuin lyhytaaltoalue. Myös TV-asemia tuli kaikille vapaille kanaville. Ei ihme, että Italiasta tuli allekirjoittaneelle median ihmemaa. Muistan, kuinka koulussa pidin esitelmän yksityisen radiotoiminnan eduista, ja miten sain varsin viileän vastaanoton. 1970-luvun ajatusmaailmaan kuului, että yksityinen toiminta mediamaailmassa on pelkästään pahaksi, ja tyhmentää kansaa, ellei peräti alenna apinan tasolle, kuten jazz-musiikista arvioitiin 1930-luvulla. Ei muistettu vapaan sanomalehdistön perinteitä, ja luultiin, että sähköinen joukkotiedotus on jotain, joka kuuluu vain Isolle Veljelle. Tuo lyhytaaltonapin painallus helmikuussa 1976 kannatti ehdottomasti. Tuli otettua toinen askel.

1982- "kuvia taivaalta..."

Olin ehtinyt pitää jalkaa ilmassa jo vuosia, kun tarjoutui tilaisuus kolmanteen askeleeseen. Hetki koitti keväällä 1982, kun istuin television ääressä, ja ruutuun ilmestyi Euroopan ensimmäinen satelliittitelevisiolähetys. Helsinki-TV oli ensimmäinen kaapeliTV -yhtiö Euroopassa, joka aloitti satelliitista tulevien ohjelmien välittämisen. Aluksi "Satellite Television" -kanava lähetti vain kaksi tuntia illassa. Myöhemmin kanava muutti nimensä Sky Channel:iksi, ja muita kanavia tuli vähitellen lisää. Ohjelmatarjonta lisääntyi ympärivuorokautiseksi.

Vastaava toiminta oli USA:ssa aloitettu jo vuonna 1975, ja pohjoismaissakin oli Tele-X -projektia pohdittu pitkään. Pohtijat jäivät pohtimaan, ja satelliitit avautuivat muuta kautta aivan kuin varkain.

Nykyään hyvän satelliittiantennin omistajalla on valittavanaan kymmeniä kanavia. Kaapelitelevisioverkot välittävät niistä vain murto-osan. Vaihtelunhaluiset voivat seurata TV-uutisia Israelista, Iranista ja Albaniasta vain muutamia mainitakseni. Pian alkoivat myös yksityiset kaupalliset paikallisradiot saada toimilupia, ja näin murtuivat monopolit kahdella rintamalla.

1994- "...ja maan alta"

Se mitä maan alla tapahtuu, jää useimmilta ilmisiltä huomaamatta. Niin kävi minullekin, koska vasta kesällä 1994 huomasin, että median seuraava askel onkin otettava maanpinnan alla.

Tietokoneet olivat olleet kauan työvälineenäni. Olin käyttänyt niitä päätteen tavoin tietojen tallennukseen ja sähköpostiin. Samoin olivat erilaiset tietokonepelit tulleet tutuiksi. Sana Internet toi mieleeni vain eräänlaisen laajan tekstitietopankin, koska olin tutustunut siihen vasta Gopherin kautta, joka oli aluksi ainoa tapamme selailla Internetiä. Gopher ei minua kuitenkaan suuremmin hetkauttanut, toi mieleen lähinnä Teksti-TV:n.

Kesällä avautui kirjastossamme ensimmäinen graafinen WWW-pääte. Siihen tutustuminen oli vähintään samanlainen kokemus kuin lyhytaaltojen löytäminen vuonna 1976. Tällainen määrä kuvaa, tekstiä, ääntäkin mitä moninaisemmista aiheista. Uusinta tietoa, keskusteluja, vitsejä, huuhaata, kaunista grafiikkaa kaikkialta maailmasta iloisesti sekaisin. Kuin itse elämä! Ja kaikki tämä jo valmiina nyt, ei vuonna 2005, mitä olisin arvioinut, jos joku olisi minulle etukäteen asiasta maininnut. Tämä valtava aluskasvillisuus oli kasvanut vuosien saatossa. Kuitenkin vasta uudet graafiset hakuohjelmat olivat luoneet uuden vallankumouksellisen median. Maailmanlaajuinen kirjasto, radio- ja TV yhdessä kokonaisuudessa. Tuleva kehitys onkin tämän jälkeen selvänä silmissäni.

2009- "ympyrä sulkeutuu?"

Edellisestä voi jo päätelläkin, että näen kaikkien edellä mainitsemieni medioiden yhdistyvän tulevaisuudessa yhdeksi kokonaisuudeksi. Liittyjiin voi vielä lisätä puhelimen, koska jo nyt on mahdollista soittaa puhelimella Internetin kautta ohi tavanomaisten puhelinlaitosten. Maahan kaivetut puhelinjohdot, sekä kaapeli-TV ovat jo infrastruktuuriltaan valmiita multimedian lähettämiseen.

Yksi uhka on silti aina olemassa, niin kuin se on ollut muidenkin medioiden kohdalla, nimittäin Iso Veli. Se, että Internetistä on löytynyt joitakin hämäräperäisiä palvelemia vielä hämäräperäisimpine sisältöineen on iltapäivälehtien siivittämänä herättänyt kysymyksen, kuka tätä valvoo. Ja ennen nähtyä on, ettei valvojiksi halukkaista ole puutetta. On kuitenkin tehtävä selväksi se, ettei Internetiä saa valvoa. Eihän postiakaan sensuroida sen vuoksi, että kirjeissä kulkee mitä arveluttavampaa materiaalia. Tätä ei pidä unohtaa. Radiolähetysten häirintä ei estänyt niitä saavuttamasta rautaesiripun takaisia maita ja olemasta myötävaikuttamatta vapaan tiedonvälityksen leviämiseen. 1970-luvulla asiasta oltiin yleisesti toista mieltä.

Lisäksi todettakoon, että 99,99 % Internetin käyttäjistä ei tiedä, missä nuo arveluttavat palvelimet sijaitsevat, eivätkä välitäkään tietää. Todennäköisyys saada silmiinsä niiden tarjontaa tahtomattaan, on äärettömän pieni, eikä anna aihetta koko median mustamaalaamiseen. Tämä onkin ilmeinen tekosyy, jonka varjolla maailmanpoliisit havittelevat poliittista kontrollia kaikista tehokkaimpaan ja demokraattisimpaan mediaan. On myös yleistä "epäillä" tietoverkkoja, ja antaa näin itsestään älykkömäinen vaikutelma. Tämäkin on tuttua aikaisemmilta vuosikymmeniltä muiden tiedotusvälineiden suhteen.

Mitä kirjastoihin tulee, niillä on loistavat mahdollisuudet toimia verkon solmukohtana, joka tarjoaa tietoa ja viihdettä ihmisille myös sähköisesti kirjojen tapaan. Ne, jotka eivät voi hankkia itselleen tietokonetta ja IP-osoitetta pääsevät tietoverkkoihin kirjastojen päätteiltä. Näin media tulee tutuksi koko kansalle. Kirjastojen henkilökunnan onkin syytä perehtyä perusteellisesti tähän välineeseen voidakseen neuvoa asiakkaille kunkin tarpeiden mukaiset tiedonlähteet. Tietoverkot eivät siis suinkaan uhkaa kirjastoja, vaan päinvastoin antavat niille uuden tärkeän tehtävän.

Kirja säilyttänee asemansa johtavana tallennusmuotona yleisissä kirjastoissa vielä pitkään. Sen sijaan tieteellisissä kirjastoissa elektroninen tallennustapa, CD-ROM ja verkko tarjoavat ylivoimaisesti monipuolisemman tavan ilmiöiden havainnollistamiseen. Samoin suuret hakuteokset on järkevintä tallentaa elektronisesti myös haun helppoutta ajatellen, puhumattakaan hyllytilasta.

Kirjat voivat siis hyvinkin olla "paperitiikereitä", kuten Mao Zedong varmaan sanoisi. Aika näyttää, voinko vuonna 2009 virtuaalikirjastossa ottaa käteeni saman teoksen, kuin vuonna 1969 reaalikirjastossa. Onko "The Complete Plays of Bernard Shaw" edelleenkin käsissäni yhtä painava kuin neljä vuosikymmentä aikaisemmin...?

Edellinen Seuraava Ylös