Virpi Palmgren
Espoon-Vantaan teknillinen oppilaitos EVTOL 1985-
Espoon-Vantaan teknillinen ammattikorkeakoulu EVTEK 1992-
omistaa Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Kirkkonummen kuntayhtymä
opiskelijoita 1996-1997 1900 joista 1500 insinööriksi ja 400 teknikoksi opiskelevaa
opettajia 200
Kirjasto
2 toimipistettä
kokoelmat 13 000 nidettä, 300 lehden vuosikertaa, 20 CD-tietolevyä
henkilökuntaa 4
käyttöoikeus omilla opiskelijoilla ja henkilökunnalla
http://www.evitech.fi/FI/PALVELUT/kirjasto.html
"Tiukka käytännön yhteys on aina mukana tiedonhauissa" sanoo Espoon-Vantaan teknillisen ammattikorkeakoulun informaatikko Iris Tahvanainen esitellessään Espoon Leppävaarassa kirjasto- ja tietopalvelun toimintaa. Koska ammattikorkeakoulun toiminnot ovat jakaantuneet kahteen toimipisteeseen, on toinen vastaavanlainen kirjasto- ja tietopalvelu myös Vantaan Myyrmäessä. Opiskelija saattaa olla perustamassa pientä firmaa ja hänelle täytyy selvittää pohjoismaiset kilpailijat tai naudan ulosteista täytyy määrittää salmonella tai öljyputkiston korroosio-ongelmat kiinnostavat. "Opiskelijoiden tiedonhaut menevät muiden vaikkapa hallinnollisten töiden edelle. Päättötöiden tason nosto parantaa koulumme tasoa. Opiskelijoita vartenhan täällä ollaan." Muita asiakasryhmiä ovat opettajat ja teknologiapalvelu asiakkaineen.
Hyllymetrejä ei ole paljon, mutta kokoelmat ovat tuoreet, aivan viime vuosina hankitut. Painopistealueina ovat CD-ROMit, oman alan lehdet ja käsikirjatyyppiset perusteokset sekä tietysti myös verkon kautta saatava materiaali. Pieni kirjasto on toimivan ja viihtyisän oloinen. Sijaintikin on kätevä ala-aulassa heti pääsisäänkäynnin vieressä. On luontevaa että EVTEK:n opiskelijat käyttävät ahkerasti myös TKK:n kirjaston kokoelmia tarvitessaan laajempaa aineistoselvitystä esim. päättötyötään varten. Diplomityöt ja lehdet ovat halutuinta materiaalia. Tenttu-CD-ROM:a käytetään ahkerasti ja nyt on tulossa kirjaston asiakkaita varten myös oma Teemu-yhteys, jotta kokoelmien käyttö olisi vieläkin joustavampaa. Iris onkin panostanut yhteistyöhön: hän on suunnitellut opiskelijoilleen informatiikkakurssit, "jotta kukaan ei tulisi tumput suorina TKK:n kirjaston neuvontaan yrittämättä ensin itse". Tiedonhankinnan opintojakso 0,5 ov on opiskelijoille ensi syksystä lähtien pakollinen ja se suoritetaan ennen päättötyövaihetta. Kurssituksen tarkoituksena on antaa opiskelijoille hyvät valmiudet tiedonhankintaan.
Iris Tahvanainen on TKK:n vuoriosastolta valmistunut DI ja ollut TKK:n täydennyskoulutuskeskuksen palkkalistoilla 10 vuotta. Hän on täydentänyt koulutustaan käymällä paitsi infokurssin ja patentti-insinöörikurssin myös infoyrittäjyyskurssin ja suorittanut PD-tutkinnon. Kahdessa viimeksi mainitussa Iris teki lopputyöt EVTEK:n tietopalvelun kehittämisestä. "Työ on monipuolista, haastavaa ja antoisaa. Kirjasto on suoraan rehtorin alainen ja hän pitää kirjasto- ja tietopalvelun kehittämistä tärkeänä. On olemassa pitkän tähtäimen kehittämissuunnitelma, jonka mukaan edetään."
"Toistaiseksi työ on ollut profiilin hakemista ja muodostamista sekä palveluiden pystyttämistä. Tiivistelmät sisältävä päättötyötietokanta on tekeillä. Html-kielen käyttö pitää opetella seuraavaksi, jolloin www-sivujen ylläpito olisi joustavampaa. Palvelunsa tunnetuksi tekemisessä on tehtävä työtä. Hyvä periaate on, että kirjaston pitää näkyä", Iris sanoo lopuksi.
Kokoelmien hankinnassa on pääpaino CD-ROMeilla,
lehdillä ja oheiskirjallisuudella. Kurssikirjoja on vain
rajoitetusti, sillä opiskelijoiden oletetaan hankkivan ne
itselleen. Tässä informaatikko Iris Tahvanainen (oik)
ja tietopalvelusihteeri Virpi Kulmala esittelevät Leppävaaran
kirjastotiloja.