Edellinen Seuraava Ylös

Kirjasto fuksin silmin

Jukka Juslin

Loppukesästä torstaina 28. elokuuta kävelin ensimmäistä kertaa sisään Otaniemen kirjastoon.

Pyörähdettyäni portaiden puolivälissä olevan lajittelijan läpi muistin edelleen, että olen peräisin Hyvinkäältä, nimeni on Jukka Juslin (20 v) ja aion lukea puunjalostustekniikkaa.

Huomasin salin oikeassa laidassa joukon varsin upean näköisiä tietokoneita ja päätinkin heti käydä surffaamassa Kauppalehden ja Ylen sivuilla. Yhteys oli nopein koskaan kokemani ja totesin välittömästi, että olin jo käynyt Kauppalehden ja Ylen sivuilla.

Käyntini oikea tarkoitus oli etsiä keksijä-sedälleni polttomoottoreita koskevaa tietoa - oikein sellaista tietoa, joka on kehitetty TKK:n laboratorioissa.

Uskaltauduttuani U:n muotoiselle tiskille - josta luulin saavani apua - ystävällinen virkailija kertoi, että tästä he eivät U:n sisällä tiedä mitään, mutta voisivat kutsua informaatikon paikalle. Hetken aikaa sitten mietin, että olisiko ainoastaan diplomityön tekeminen tarpeeksi painava syy kutsua informaatikko paikalle (kuten useimmat ilmeisesti ajattelevat). Vastasin epäröivästi: "No jos kutsutaan."

Vihreäpukuinen varsin mukava informaatikko saapuikin hetken päästä PC-koneiden seassa olevalle tuolille, jossa luki "Teknillinen informaatio". Hienoa!

Noin kolme minuuttia hän neuvoi minua telnet teemu-vai-oliko-se-tentun saloihin. Tämän jälkeen lähdin itse kirjoittelemaan mysteerisiä *, m, f ja ynnä muita kirjaimia hakusanojeni perään. Itsellenikin yllätykseksi sain lopulta matriisikirjoittimella tulostettua viitteet muutamaan hakuteokseen.

Opiskelun alettua meille ilmoitettiin kirjastoharjoituksista, joiden ajankohta siirtyi kolme kertaa. En löytänyt heti salia, josta harjoitus alkoi, vaan ehdin paikalle vasta kymmenen minuuttia myöhässä.

Harjoituksissa opiskelimme karun telnet-teemun käyttöä, sillä uutta WWW-teemua ei voi käyttää, sillä verkko on niin huono, että se ei kestä kuormitusta. Etsimme muutaman tekijän julkaisemia teoksia, ja tämän asian kyllä opin. Olisi mukavaa, jos opetus voisi perustua WWW-kaavakkeisiin ja olisi käytettävä kaikkia hakumahdollisuuksia, esimerkiksi Compendexia.

Muuten harjoitus oli varsin mukava kertaus hakutapojen käytöstä ja avustavat henkilöt osasivat ja viitsivät vastata kysymyksiin. Kiitokset!


Edellinen Seuraava Ylös